Bymesterskapet i Kafésjakk 2017

24. mai 2017
By

Torbjørn Valvåg og Gunnar Lund i forgrunnen. Trivelig lynsjakksjakkspilling (5 2) med musikk i bakgrunnen. Foto: Anniken Vestby

Pål Røyset er suveren Bymester i Kafésjakk 2017

 Veitasentrets tredjeetasje er blitt sjakkfolkets nye arena for show og utadvendte aktiviteter. Sist lørdag ble Bymesterskapet i Kafésjakk avviklet, og en av Norges mest aktive sjakkspillere gjennom tidene var helt utilnærmelig. Pål Røyset, på listen over de 10 spillerne i landet som har spilt flest ratede sjakkpartier, vant like godt mot alle han møtte, og distanserte sine nærmeste konkurrenter med hele to poeng på de ni rundene.

Ikke uventet var det to av de unge stjerneskuddene i klubben som var nærmest med 7 poeng, denne gang Gunnar Lund og Mads Vestby Ellingsen.

Mesterskapet samlet 21 spillere til startstreken, og var en del av et arrangement som også hadde blindsimultan med Benjamin Arvola som attraksjon. Se eget oppslag.

Anniken Vestby var selvsagt suveren turneringsleder og fotograf.

 

Pål Røyset ble suveren vinner av Bymesterskapet i Kafesjakk som ble arrangert lørdag 20. mai på Plan 3 i Veitasentret. Veitasentret ligger forøvrig midt i hjertet av byen, og sjakklubbene leier i 6. etasje der. Foto: Anniken Vestby

 

Noen fakta om Kafésjakk

Kafésjakk er strengt tatt ikke en egen sjakksjanger, men vanligvis en variant av sjakk der det sosiale kombineres med spenning! Ja, det er viktig for alle som spiller å kunne møtes uten det store konkurransepresset som sjakk også kan være. Å vinne er bare en liten del av konseptet sjakk – det virkelig store ved Kafésjakk er å være tilstede, snakke, ta en kopp eller et glass og kose seg i lag med likesinnede!

– Kafésjakkens natur er raske, uhøytidelige partier ofte ledsaget av frimunnet passiar om partiets utvikling.

– Vanligvis møtes Kafésjakkentusiastene månedlig i Tromsø. Dette skjer på Prelaten hver første lørdag i månedene – om det ikke krasjer med ferie eller andre arrangement.

– Kafésjakk var vanlig i Europa på 1800-tallet og spesielt berømt var Café de la Régence der blant annet spillere som Paul Morphy, François-André Danican Philidor og Adolf Anderssen holdt hus og spilte utallige lynsjakkpartier.

– I Bergen blir kafésjakk ofte kalt Hansasjakk, etter ølet som drikkes i byen, og hvert år arrangerer bergenserne et NM i kafésjakk i august.

– Regjerende Norgesmester i kafésjakk er Ole Valaker.

– Tromsø har hatt en rekke kaféer der kafésjakken er dyrket. Mest kjent er Theatercafeéen, Paletten, Cafe Circa, Prelaten og Universitetets Café Bodega.

– I Oslo har de en stor Cafe med sjakktema og sjakknavnet «Cafe Sjakkmatt» http://www.cafesjakkmatt.no/

– De beste er ofte best også i kafésjakk. Når Stjernen sjakklubb arrangerte kafésjakk den 19. mai hos Hagen Mat & Prat i Pilestredet stakk GM Simen Agdestein av med seieren med 7/7 i et felt med mange tittelholdere og over 100 spillere!

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook