Imponerende blindsjakkoppvisning av Benjamin Arvola

22. mai 2017
By

Benjamin Arvola spiller blindt mot fem spillere samtidig i et sjakkarrangement som Tromsø Sjakklubb hadde på Plan 3 på kjøpesentret Amfi. Foto: Anniken Vestby

 
 
Nybakt Internasjonal mester Benjamin Arvola imponerte Tromsø-publikumet ved å spille blindsjakk mot fem spillere samtidig. Ikke bare klarte han å ha oversikten over brettene, men han spilte svært raskt – og ikke minst godt. Han spilte mot de fem som ble Norgesmestre i klassen for ungdomsskolelag i mai – Mads, Gunnar, Harald, Benjamin H og Isak spilte gode partier, men Benjamin imponerte og vant overbevisende 3.5 mot 1.5. Publikumet som overvar dette ristet på hodet og sa: -Er det mulig, han ser jo ikke kaffekoppen han drikker av engang! Hvordan kan han se hva som foregår på brettet? 
 
Benjamin fomlet med kaffekoppen, men mot sine motstandere spilte han like stødig, som om han så alt som skjedde med åpne øyne. Han «forflyttet» seg raskt mellom bordene, og mange ganger kom trekkene a-tempo. Faktisk var han så rask at han flere ganger måtte «vekke» opp den neste i rekka ved å minne dem om at han ventet på trekk. På de tre siste bordene i matchen fikk han etter solid åpningspill strategisk svært gode stillinger. Han ofret til og med bonde i et av partiene for å få spill. Når han hadde festet grepet slapp han det ikke og spilte partiene med perfekt teknikk inn til seier. En etter en måtet Isak, Benjamin og Harald strekke labb.
 
3-0 til mannen med bind for øynene!
 
På førstebordet spilte Mads Vestby Ellingsen, regjerende Kadettnorgesmester og i tillegg en svært solid mesterspiller med over 2100 i rating. Mads spilte svært godt og vant først en bonde etter åpninga. Benjamin måtte etterhvert satse alt på angrep, og to bønder til gikk inn i angrepets interesse. Mads spilte kaldt og rolig og holdt fortet og denne gang var det Benjamin som måtte erklære at partiet var tapt.
 
3-1
 
Det siste partiet som ble ferdig var bord 2 der han spilte mot Gunnar Lund. Her var stillingen hele tiden i balanse, og ingen gjorde feil  i tårnsluttspillet som oppsto. Til slutt sto det det to konger igjen på brettet!
 
3,5-1,5

Benjamin gjorde et sjakkstunt som veldig få spillere i verden kan gjøre – og når han med en slik «letthet» spilte mot fem spillere – ja hvor går grensen for ham? Hele showet tok 1,5 time.

Noen facts om blindsjakk:

– Den franske mesteren Philidor kunne spille opptil tre partier samtidig.
– I 1858 gav den legendariske Paul Morphy simultanoppvisning i blindsjakk mot de åtte sterkeste spillerne i Paris. Han vant seks partier, og spilte to remiser.
– Etter hvert ble blindsjakkrekordene forbedret. I 1900 spilte Pillsbury 20 partier simultant i Philadelphia.
– Alekhin spilte mot 28 motstandere i februar 1925, med resultatet 22 seire, 3 remis og 3 tap.
– Samme år forbedret Réti rekorden ved å spille mot 29 spillere samtidig i São Paulo.
– Miguel Najdorf spilte mot 45 i 1947, og oppnådde resultatet 39 seire, 4 remiser og 2 tap. 
– Garry Kasparov spilte 7. juni 1985 en oppvisning i blindsjakk i Hamburg mot svært sterk motstand med en tidskontroll på 1.5 time på 40 trekk. Kasparov vant 9 -1 og tapte ingen partier i denne blindesimultanen!
– Den offisielle verdensrekorden som er godkjent av Guinnes Book of Records er GM Timur Gareyevs 48 motstandere samtidig der han scoret 80% score i USA.

Norge:
– Norgesrekorden i blindsjakk har Rune Djurhuus som har spilt mot 13 spillere samtidig.
– Magnus Carlsen sin personlige rekord i disiplinen blindsjakk er 10 partier mot relativt sterk motstand i OSS i desember 2011. Magnus vant 7.5 – 2.5.

Se ellers på SjakkTromsø sine flotte sider på Facebook der det er fine bilder fra arrangementene denne dagen: Alle foto selvsagt tatt av Anniken Vestby!

Tromsø Sjakklubb på Facebook