Tilbakeblikk på Bymesterskapet 2017: Endre Machlik Bymester 2017!

24. juli 2017
By

Her ser vi sjette runde av Bymesterskapet i Tromsø 2017
Foto: Anniken Vestby

Det gir god gjenklang i det å kunne kalle seg Tromsømester i sjakk og i 2017 er det Endre Machlik som kan smykke seg med denne fornemme tittelen. Han vant Bymesterskapet 2017 på suverent vis med 1.5 poengs forsprang til sin nærmeste konkurrent Trond Romsdal, som dog ikke spilte siste runde. Endre slo både toer Romsdal og treer Mads Vestby-Ellingsen og vant et meget velfortjent mesterskap. 17-åringen ble Juniornorgesmester 2016 på hjemmebane under Landsturneringen i Tromsø i fjor sommer og han vant bronsemedaljen under NMU i Trondheim for spillere under 17 år senere på året. Endre er en spennende spiller og han er allerede den sterkeste i den kjente sjakkfamilien Machlik. Endre sin spillestil er krevende, skarp og angreps-hissig. Når han lykkes med prosjektene sine kan det se riktig så pent ut – men når han strever i motbakke blir det ofte dobbelt så tungt som for de med en mer solid spillestil.

 

Endre Machlik er Bymester i Tromsø 2017
Foto: Anniken Vestby

Trond Romsdal gjorde et gledelig comeback i Bymesterskapet etter en lengre periode med passivitet. Han imponerte stort i de innledende rundene – der han nedla sine unge elever fra TSKU på stripe og selv sterke Mads Vestby-Ellingsen måtte bite i det sure eple for Tronds metodiske spill. Endre Machlik lot seg derimot ikke pille på nesen, og han slo Trond i et fint angrepsparti i dronningambit som du kan se nederst i dagens spalte. Romsdal fortsatte med å vinne tre strake på slutten – deriblant mot Pål Røyset – og han spilte seg i form til NNM der han senere på våren spilte mye god sjakk, men allikevel ikke rakk helt opp til slutt i mesterskapet. Det ble «nesten» for Romsdal denne våren.

 

Trond Romsdal ble sølvvinner i Bymesterskapet 2017
Foto: Anniken Vestby

Mads Vestby-Ellingsen fikk to tap, mot de to beste Endre og Romsdal, men vant sine 5 andre partier. Mads fikk ellers fart på sakene sine da han ledet Langnes skole til tittelen i NM for skolelag og under både Gjøvik GP, og flere andre turneringer som Landsturneringa 2017, så vi igjen Mads fra sin beste side. Det betyr at den lovende 14-åringen er i ferd med å passere 2200 en gang for alle – per juli 2017 har han 2175 og han er på stigende kurs.

 

Mads Vestby-Ellingsen tok bronsen i Bymesterskapet 2017
Foto: Anniken Vestby

Vi kommer ikke utenom Isak Bakli Aglen når Bymesterskapet 2017 skal nevnes. Isak er en ung spiller som gikk ut av 10. klasse denne våren og som ble Norgesmester for Ungdomskolelag denne våren sammen med Langnes skole der Mads, Gunnar Lund, Harald-Christian Vestjord og Benjamin Halvorsen tok gullet hjem. Isak gjorde nemlig væpnet ran under Bymesterskapet 2017! Eller hva skal vi kalle det når en spiller kaprer 131 elopoeng i en FIDE-ratet turnering? Det er rått! Isak var utvilsomt underratet i utgangspunktet med sine 1626 FIDE-poeng – og før våren var omme spilte han seg opp til pene 1775. Vel blåst Isak! Isak slo lovende Mathias Lind Schouten, og i tillegg nedla han en traver som Tage Robertsen, men høydepunktet var utvilsomt innledningen der han slo rivalen Gunnar Lund fra TSKU og Langnes sitt lag. Isak tok til slutt en råsterk 4.plass.

Isak Bakli Aglen tok en imponerende fjerdeplass og suste opp i rating
Foto: Anniken Vestby

Pål Røyset måtte nøye seg med 5. plass etter tap mot Trond Romsdal og etter å ha stått over flere runder. I tillegg spilte Pål remis mot vinneren Endre Machlik. Ellers la vi merke til noen enkeltresultater som var pene – og best der var unge Mathias Lind Schouten (1671), som tok skalpen til Håvard Skagseth (2038). Ellers minner vi om at Klubbmesterskapet 2017 til høsten spilles i Bergergrupper og vi forventer oss at mange av de aller sterkeste i byen stiller til start i øverste klasse der – som blir spennende å følge! Da gjenstår det å gratulere den nye bymesteren Endre Machlik, sølvvinner Romsdal og bronsemedaljør Mads Vestby-Ellingsen og minne alle andre om at det kommer nye sjanser.

Mathias Lind Schouten slo mesterspiller Håvard Skagseth
Foto: Anniken Vestby

 

Kristian H Schmidt fikk det tøft – men var sport og spilte hele 6 runder – bra!
Foto: Anniken Vestby

 

Fulle resultatlister fra Bymesterskapet 2017 finner dere hos Turneringsservice

 

Partiet som avgjorde klubbmesterskapet var kampoppgjøret mellom Endre Machlik og Trond Romsdal:

 

Romsdal fikk sin fortjente revansje mot sterke Pål Røyset der sluttspillferdighetene hans avgjorde:

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook