The Machlik’s med historisk seier i KM for lag

2. februar 2017
By

Kretsmesterskapet for lag i Troms og Nordre Nordland ble tradisjonen tro arrangert av Harstad Sjakklubb siste uka i januar. Harstad er dyktige på å arrangere turneringer, noe de til fulle har bevist gjennom sin årlige populære internasjonale turnering på høsten. Minst like populær blant den yngre og eldre garde er altså KM for lag, som også er en fin inngangsport for de yngste gjennom barnesjakkturneringa som arrangeres samtidig i kjelleren på Heggen videregående skole.

KM for lag er i utgangspunktet en massemønstring i tillegg til å være en kvalifiseringsturnering hvor vinneren er kvalifisert for NNM for lag. I år var 16 lag forhåndspåmeldt, men dessverre måtte de to Skjervøy-lagene kaste inn håndkléet i siste liten. Dermed ble det en sammensetning av lag fra de fire klubbene Harstad, Narvik, Sortland og Tromsø, hvor sistnevnte mønstret på med hele 6 lag. Til tross for mange lag, var det kun ett Tromsø-lag som klarte å komme på pallen. Disse gikk ubeskjedent nok helt til topps, og skrev samtidig idrettshistorie. Dette er det første laget i Nord-Norge, ja trolig i hele Norge, der hele laget kommer fra samme familie! Med den fremgangen som alle Machlik-søskenene har hatt, så kom neppe seieren som noen overraskelse, selv om de ratingmessig var ranket bak Narvik sitt førstelag.

The Machlik’s startet oppskriftsmessig gullhelga med å vinne fredagsrunden 3,5-0,5 mot Narvik 3. I runde 2 ventet sultne Tromsø-juniorer representert med bl.a. fremadstormende Mats og Gunnar, og spesielt oppgjøret mellom de to regjerende NM-vinnerne i hhv. kadett og junior, ble sett fram til med spenning. Spenningen uteble imidlertid. Ikke bare måtte Mats se seg beseiret av Endre, men juniorene måtte ta telling etter å ha blitt valset over hele 4-0, et resultat i overkant av hva de fleste hadde trodd på forhånd. Dermed var det duket for toppoppgjør mot Narvik 1 i 3.runde, og man så for seg noen spennende oppgjør mellom bl.a. Torben og Endre på 1.bordet, og Kjell-Ole og Monica på 3.bordet. Narvik klarte dog ikke å ta vare på hvitfordelen og tapte likeså godt begge disse partiene. Når solide Mikael i tillegg tapte for Edit på 2.bord, var det totalhavari for guttene fra malmbyen, og Magnus sin seier mot Jon ble mer å regne som et plaster på såret.

Hvem var det nå som kunne stikke kjepper i gullhjulet til Machlik’s? Neppe Sortland i runden etter vel? Eller jo, det var faktisk nettopp det som skjedde! I hvertfall fikk de uventet hard kamp etter å tatt en tidlig ledelse 1,5-0,5. Men på 1.bord ville talentfulle Jon Fredrik Åsvang det annerledes, og sto for helgas overraskelse gjennom å beseire den regjerende juniornorgesmesteren med de sorte brikkene (!). I det siste oppgjøret fikk vi se godt kjempende Jonny henge i tauene med sort mot langt høyere ratet Monika. Da sistnevnte misset en forsert vinst, styrte Jonny partiet raskt mot et tårnsluttspill, som ved første øyekast heller ikke så spesielt behagelig ut å spille for den høye og sympatiske Sortlandsspilleren. Men Jonny styrte til slutt partiet til remis, og dermed 2-2 i matchen. Han forble dermed ubeseiret i løpet av helgen, og vi fikk trolig turneringas mest overraskende lagresultat. Resultatet til tross, så var det ingen tvil om hvem som ville gå til topps i løpet av 5.runde, da The Machlik’s beseiret komfortabelt et annet Tromsølag med Amir i spissen hele 3,5-0,5.

Dermed kunne The Machlik’s juble for familiens første fellesgull etter å ha gått ubeseiret gjennom helga og samtidig skrevet idrettshistorie! Narvik 1 overbeviste mot Sortland med 3,5-0,5 i siste runde og tok fortjent sølvet. Sortland 2 snappet noe overraskende bronsen rett foran nesa på deres eget førstelag etter å ha satt begge Harstadlagene på plass i søndagens kamper. Sortland gjorde utvilsomt en flott laginnsats med to lag i topp 4. Lørdagskvelden ble som seg hør og bør markert med pizza og øl på Milano etter det obligatoriske kretstinget. Alt i alt en fin helg for sjakk i regntunge Harstad by.

The Machliks avgjorde altså det hele med sin overbevisende seier mot veteranene fra Narvik. Her går vi rett til 3.bord og ser på et av de avgjørende partiene, nemlig Kjell Ole mot Monika (kommentert av Sjakkfantomet):

Turneringsresultater finner dere hos Turneringsservice

Foto: Anniken Vestby

Tromsø Sjakklubb på Facebook