Tromsø SK berget plassen i Eliteserien 2018/19!


Eliteseriens siste runde ble spilt hos Norges Toppidrettsgymnas i Bærum ved Oslo
Foto: Anniken Vestby

 

Tromsø berget plassen

I helga ble Eliteserien i sjakk spilt i Oslo og Tromsø SK var representert. Helgas lag besto av Benjamin Arvola Notkevich, Mads Vestby-Ellingsen, Gunnar Lund, Edit Machlik, Jon Kristian Røyset, Monika Machlik og Endre Machlik – i tillegg har Pål Røyset spilt 4 runder av Eliteserien i sesongen 2018/19. Tromsø sitt lag trengte ett eneste lagpoeng denne helga for å berge plassen sin i eliteserien og det ene poenget fikk klubben heldigvis alt i 7. runde fredags kveld. Ja, for det ble ikke flere poeng på Tromsølaget denne helga og dermed kan Alta med rette fortsatt kalle seg storebror i nord – de tok nemlig en sterk 6. plass i årets Eliteserie, mens Tromsø endre opp på 8. plass og berget dermed akkurat plassen foran Akademisk og Hell som begge rykket ned. Tromsøs store spiller denne helga var Gunnar Lund som forfrisket med 2.5 av 3! Benjamin Arvola Notkevich hadde dessverre ikke sjakkformen inne i årets Eliteserie og dette er vel hans relativt sett svakeste prestasjon de siste to årene.

 

 


Tromsø med Endre Machlik, som tok en sterk 2250-prestasjon, berget plassen i Eliteserien!
Foto: Anniken Vestby

Vålerenga med Tor Fredrik Kaasen fra Tromsø ble seriemester!

Årets vinner av Eliteserien ble Vålerenga som var helt suverene og tok full pott med 18 lagpoeng og de havnet hele 6 lagpoeng foran toer som ble Nordstrand. Tromsøspiller Tor Fredrik Kaasen tok sterke 7 av 9 poeng, men gikk likevel noe ned i elorating. Nordstrand hadde ellers en sterk innledning på sesongen, men sølvet glapp nesten helt på slutten etter tap mot både SK 1911 og OSS i den siste spillehelgen. Heldigvis for Nordstrandfolket berget de sølvet på individuelle poeng etter at SK 1911 ga bort et uavgjortresultat mot Alta i siste spillehelg. SK 1911 tok med det bronsen – mens fordums storheter som OSS og Bergens måtte nøye seg med 4. og 5. plass. Verst var dette utvilsomt for Norges ledende sjakklubb – OSS – som startet sesongen med et slags juniorlag – mens det etter debatt innad i klubben om den linja var riktig – ble endret kurs slik at de den avsluttende seriehelgen spilte med et mye sterkere lag og da med flere av sine gamle menn som GM Leif Øgaard, GM Simen Agdestein og FM Roar Elseth – som alle spilte minst et parti siste spillehelg. Simen tapte for øvrig mot Berge Østenstad i siste runde.

 


Vålerenga med Tor Fredrik Kaasen vant Eliteserien 2018/19!
Foto: Anniken Vestby

 

Tromsø tok det viktige ene poenget de måtte mot Akademisk på fredagen

Tromsø spilte fredag 3-3 mot Akademisk i en kamp der 3-3 akkurat var godt nok – skulle det vise seg da tabellen var komplett søndags ettermiddag. Monika Machlik satt igjen til slutt alene og spilte og spilte og forsøkte å dra i land lagseieren gjennom å holde et vanskelig sluttspill mot FM Gustav Gudbrandsen. Det gikk dessverre ikke selv om Monika fikk en gylden sjanse underveis. Mads og Endre vant mot Akademisk, mens Benjamin og Gunnar Lund tok remiser mot henholdsvis IM Espen Lie og IM Øystein Hole. Det holdt altså til uavgjort 3-3 i matchen og alle hjerter frydet seg.

 

 


Lørdag var det væromslag mot Asker der Arvola ble vasket av brettet av GM Østenstad når taktikken satte inn…
Foto: Anniken Vestby

I 8. runde på lørdag gikk Tromsø ned uten flagget til topps – Asker vant 4.5 – 1.5

Lørdag var Jon Kristian Røyset på plass – han tok over Påls plass etter at eldstebror Røyset startet Eliteserien med 0 av 4 mulige. Jon Kristian fortsatt med 0 av 2 denne helga – men slett ikke uten kamp i lørdags kamp mot Asker. Der hadde Jon Kristian en klart vunnet stilling i sluttspillet der han bukket seg bort til slutt på grunn av lite tid – synd! I dette oppgjøret mot Asker gikk nesten alt galt. Benjamin Arvola hadde en god stilling som glapp og han tapte mot GM Berge Østenstad. Mads Vestby Ellingsen ble regelrett utspilt av GM Jonathan Tisdall og når backgammonverdensmesteren spilte bort en vunnet stilling som nevnt over og Endre Machlik gikk ned i tillegg ble det mørkt selv om Edit spilte remis mot CM Åsmund Hammerstad. En trist forestilling om jeg skal si det selv.

 


Jon Kristian Røyset med hvite brikker og Tromsø sitt lag i kamp mot Asker
Foto: Anniken Vestby

 

I søndagens 9. runde ble det tap mot Bergens

Lagene raste forbi Tromsø i sluttrundene og laget vårt endte på 8. plass etter tap 3.5 – 2.5 mot Bergens. Benjamin Arvola var sjanseløs i dette oppgjøret med svart mot Benjamin Haldorsen, Mads spilte remis, Gunnar tok en sterk og meritterende seier mot IM Kjetil Stokke, mens Jon Kristian Røyset tapte mot Eirik Gullaksen uten å ha vært inne i partiet. Når så også Endre Machlik gikk ned ble det tap til tross for at storesøster Monika banket inn en seier og avsluttet Eliteserien 2018/19 og a High note. Tap 3.5 – 2.5 mot Bergens ble det – synd!

 

 


Benjamin Haldorsen fra Bergens i kamp med Benjamin Arvola fra Tromsø
Foto: Anniken Vestby

The Machliks

Alle i Machlikfamilien fikk 2100+ i prestasjonsrating i årets Eliteserie. Endre var klart best med 4 av 7 og en ratingprestasjon på hele 2250. Monika forfrisket med 50% core over 6 partier og hun fikk 2152 i ratingprestasjon. Edit levde ikke opp til de svært gode resultatene hun hadde i sommer og i høst. Riktignok klager vi slett ikke over en 2101-prestasjon – men det hadde vært morsomt å se Edit gjøre det enda bedre og jeg vet hun setter krav til seg selv også. I neste sesong vil jeg tro at Mathias Lind Schouten kan være klar for Eliteserien og det blir interessant å se om han utfordrer Machliksøstrene alt ved neste korsvei om spilletid for Eliteserielaget vårt.

 

 


Monika Machlik presterte flott i årets Eliteserie med 2152 i eloprestasjon!
Foto: Anniken Vestby

 

 


Edit Machlik spilte hjem en 2101-prestasjon i Eliteserien – men hun kan enda bedre!
Foto: Anniken Vestby

 

Det blåste på toppene for Røyset-brødrene

The Røyset-brothers fikk virkelig smake på nivået i Eliteserien der feil straffes mye hardere enn i GP-turneringer nordpå. En må være skjerpet hele veien og en må slå steinhardt fra seg når en får sjansen. Ikke minst må en spille hjem gode stillinger både for å få poeng på blokka og for å samle på selvtillit og motivasjon. Når backgammonverdensmesteren ikke klinket til når han hadde sjansen mot Asker slo det tilbake på han selv og han presterte dårlig på søndag. Broder Pål har vunnet mye på hjemmebane i Nord-Norge – men han må nok ta grep om han vil gjøre det enda skarpere på nasjonalt nivå. En FM-tittel hadde smakt for Pål!

 

 

 


Jon Kristian Røyset fikk ikke brikkene til å gli i årets siste Eliteseriehelg
Foto: Anniken Vestby

 

 

Benjamin Arvola Notkevich – en stjerne som blinker mer enn den lyser

Benjamin Arvola er den store stjernen av sjakken i Nord-Norge – hans resultater taler for seg selv. Derfor var det litt trist å se den dårlige poenguttellingen han hadde i Eliteserien i år – for vi vet at han kan så mye bedre. Benjamin tapte mot FM Matvey Galchenko, GM Jon Ludvig Hammer, GM Nils Grandelius, GM Berge Østenstad og altså mot IM Benjamin Haldorsen. Når han så bare vant ett av ni partier – mot GM Frode Urkedal – ble det veldig svakt av en så sterk spiller. Allikevel ser jeg på dette som et rent arbeidsuhell, dårlige vibber etter en uheldig start mot Alta og Galchenko samt mye vintersjakk i mørketida da Benjamin ikke er på topp. Vi håper og tror at han og laget kommer sterkt tilbake til neste år og at de da legger Alta bak seg i slaget om Nord-Norge. Benjamin Arvola fortjener også stor skryt og mye ros for sin raushet med klubbens unge – og han trener ei treningsgruppe med sterke spillere i klubben der både Torbjørn, Mathias og Machliksøsknene er med.

 


Eliteserien 2018/19 gikk ikke så bra for Benjamin selv – men han ledet laget til å beholde plassen!
Foto: Anniken Vestby

 

 

Mads Vestby-Ellingsen gjorde det normalt bra

Mads spiller fortsatt ujevnt. Den ene dagen gruser han sterke Anders Hobber på Akedamisk – den neste taper han nesten uten kamp mot Jonathan Tisdall. Ratingprestasjonen på 2318 var utvilsomt ikke Mads fornøyd med og vi kan vente og bedre prestasjoner fra den kanten i årene som kommer. Da Mats raste over 2450 var jeg så frekk å antyde at det hang sammen med ratingsystemets K-faktor og hvordan ratingen blir kalkulert. Jeg antok den gang at Mads ville falle ned mot 2350 før han ville stabilisere seg og det er akkurat dette som har skjedd. Just presis! Nå kommer jeg med en ny spådom som heller ikke bør være oppsiktsvekkende. Mads vil fremover mot 2020 klarte opp mot 2450 på nytt og i løpet av sommeren håper og tror jeg at IM-napp nr. 2 kommer. Han spiller nemlig drivende god sjakk når han er i boblen sin – og da kan hvem som helst få skambank.

 


Mads Vestby-Ellingsen spilte noen flott partier underveis
Foto: Anniken Vestby

 

Gunnar Lund – sååå nær IM-napp!

Gunnar Lund var sola som skinte over Tromsølaget i årets Eliteserie. Ikke bare fikk han den suverent beste prestasjonsratingen av alle med 2436 – en suveren prestasjon av en 2228-spiller!! Han tok også flest individuelle poeng av alle Tromsøspillerne i mesterskapet og han rocket brettet i flere av partiene sine. Flotte seire mot FM Jøran Aulin-Jansson og IM Kjetil Stokke siste spillehelg satte skapet på plass og hadde Caissa vært i godt humør ville hun beriket Gunnar med et IM-napp. I stedet var han fattige 13 snittpoeng fra elokravet som er 2450 i prestasjonsrating turneringen sett under ett. Synd Gunnar, men kjenner jeg deg rett tar du storslegga frem til sommerens turneringer og da skal ingen føle seg trygg!

 


Gunnar Lund kunne spilte fra øre til øre etter en ratingprestasjon tett på 2440!
Foto: Anniken Vestby

 

 

Anniken Vestby var lagleder, reiseleder, humørspreder og fotograf

Til tross for at Anniken nå bor noen år i Skien mens Mads går på videregående skole på Toppidrettsgymnaset i Telemark, så er hun dronninga vår som stiller opp, reiser rundt, tar bilder, er turneringsleder, sitter i styre og stell både her, der… Så jeg må takke Anniken for dokumentasjonen av årets Eliteserie gjennom sine eminente bilder! Her var det innlevelse, mange god smil som ble møtt med smil og mange flotte blinkskudd for oss sjakkelskere. Derfor legger jeg ved lenker til alle bildene Anniken tok siste spillehelg – så gleder vis oss alle til Maratonlynsjakken i Tromsø til helga.

 

 


Anniken Vestby tok flotte bilder siste spillehelg!
Foto: Odd Erling Mikalsen

 

 

Her er Mads Vestby Ellingsen sitt flotte svartparti mot Akademisk som sikret oss fortsatt plass:

 

 

Her er Gunnar Lund sin sterke seier med svart mot Kjetil Stokke:

 

 

 

Aktuelle lenker:

Turneringsservice har resultater, tabell og partier
Bergenssjakk har en fyldig rapport
Norges Sjakkforbund sin Eliteserieside
Wikipedia sin samleside fra Eliteserien

 

Anniken Vestbys bilder fra SjakkTromsø på Facebook:

7. runde, del 1   |   7. runde, del 2

8. runde, del 1   |   8. runde, del 2

9. runde, del 1   |   9. runde, del 2

 

    
Vi benytter anledningen til å gratulere våre brødre i Nordlysbyen med en flott 6. plass – her ved Harald Mikalsen!
Foto: Anniken Vestby