TSK gratulerer Alta Sjakklubb varmt med opprykket til Eliteserien i sjakk!

4. april 2017
By

Ingrid, Andre, Erlend, Harald, Matvey og Aksel spilte Alta Sjakklubb rett opp i Eliteserien!
Foto: Christine Øygarden Zountourides

Regjerende nordnorske lagmestre i sjakk, Alta Sjakklubb, klarte seg på en storfin måte i Eliteseriekvalikken i sjakk sist helg. De ble like gjerne nr. 2 av 4 lag og kvalifiserte seg dermed til Eliteserien neste sesong. Akademisk Sjakklubb fra Oslo gikk helt til topps i kvalifiseringen. Begge disse to lagene gikk ubeseiret gjennom helgens kamper. Dermed blir eneste nordnorske lag som får spille i Eliteserien 2017-18, etter at Tromsø rykket ned sist sesong, Alta Sjakklubb! Tromsø Sjakklubb Sjakklubb gratulerer selvsagt Alta med opprykket, men lover å komme sterkt tilbake ved neste korsvei, som forhåpentligvis er neste års opprykkskamp, og da håper vi at Alta har klart seg i øverste divisjon slik at vi for første gang i historien får to nordnorske lag i toppdivisjonen i norsk sjakk. Det vil være meget spesielt – men det vil gjenspeile noe av det gode ungdomsarbeidet som gjøres i Alta og Tromsø. Alta var altså ute i kamp mot Akademisk fra Oslo, Sotra fra Bergensregionen og Levanger fra Trøndelag i helga. Vi tar en titt på hvordan det gikk seg til.

 Aksel Brasøy klarte seg meget bra i første runde og tok totalt sterke 2 av 3 mulige
Foto: Anniken Vestby

I første runde spilte Alta sin svakeste kamp etter en meget brukbar start på kampen mot Sotra – så snudde det nemlig helt da lagets førstebordspiller Erlend Mikalsen (2361) tapte noe overraskende for Erik Eikeland. Mikalsen har vært Nord-Norges høyeste rangerte spiller etter at Maxim Turov flyttet hjem til Arkhangelsk fra Tromsø i 2016 – og den unge Altaspilleren har nok betydd mye for sjakkmiljøet i Nordlysbyen som inspirasjon for den yngre garde og som klubbens klart sterkeste spiller. Mot Sotra gikk Alta til en tidlig tomålsledelse ved FM Matvey Galchenko og Harald Mikalsen, men dette hjalp altså ikke da Sotra slo tilbake på hele tre bord med sterke seire. Dermed lå børa på skuldrene til rutinerte Aksel Brasøy som vant et dobbelt tårnsluttspill der partene hadde like mange bønder hver, men der Aksel hadde det aktive tårnet, og etter hvert også den aktive kongen. Pent spill der altså.

Harald Mikalsen bydde opp til angrepsdans mot Gustav Guldbrandsen – det ble det gull av!
Foto: Anniken Vestby

I andre runde holdt Alta på å gå under mot Akademisk da deres eneste seier kom ved Harald Mikalsen – som til gjengjeld spilte strålende angrepssjakk,med kvalitetsoffer og fine saker – mot nestoren i Akademisk sitt lag, Gustav Guldbrandsen (2251). Brettet til Guldbrandsen ble raskt satt i brann og kong Gustav selv – altså svarts konge – gikk ned i flammer i angrepet som fulgte. Svart prøvde å redde seg over i et sluttspill, noe som hjalp fine lite. Stillingen var og ble tapt for det svarte monarkiet. Da helten fra runden før, Brasøy gikk ned i denne runden, måtte de gjenværende klare remiser på sine brett for å berge matchen inn til uavgjort. Det klarte de etter mye om og men, da unge André Nielsen var fortapt mot Hans Olav Lahlum og Ingrid Andreas Greibrokk ikke sto så greit mot landslagsspiller Ellen Hagesæther, så det ikke så lyst ut for Alta. Men de unge Altaspillerne som begge spiller på landslaget til Norge i aldersbestemte klasser – André og Ingrid – klarte brasene og dermed ble det uavgjort på Alta som dermed kunne avgjøre det hele selv med seier i siste runde mot Levanger.

Andre Nielsen har flere NM-gull i sjakk og storspiller for Alta
Foto: Anniken Vestby

Levanger er ferske i denne sammenhengen og mot Alta ble de alt for lette i siste runde av kvalikken. Nordlysbyen feide over Levanger og det svir med 5-1 i bagasjen i sjakk – og 5-1 ble det etter at Erlend Mikalsen endelig vant et parti. Etter dette slo også Andre Nielsen, Aksel Brasøy og Matvey Galchenko til og vant sine partier. Dermed fikk Alta en storartet andreplass og et historisk opprykk til eliteserien for et lag fra Finnmark. Vi tar selvsagt bølgen med Alta og ønsker dem lykke til i neste års eliteserie.

Ingrid Andrea Greibrokk fra Alta er blant landets største jentetalenter
Foto: Anniken Vestby

Beste poengplukker for Alta ble ikke uventet GM Matvey Galchenko med 2.5 av 3 mulige – mer uventet var det at Harald Mikalsen skulle score akkurat like sterkt for moderklubben sin med sine 2.5 av 3 mulige. Aksel Brasøy forfrisket med 2 av 3 mulige, Erlend Mikalsen og Andre Nielsen tok 1.5 hver mens Ingrid Andrea Greibrokk tok ett poeng på et relativt jevnt og ungt Alta-lag der alle bidro til opprykket på sin måte. Det blir spennene å følge Alta i eliteserien der vi spesielt gleder oss til å se hvordan Erlend Mikalsen kan slå fra seg, hvordan Andre Nielsen takler nye utfordringer og hvordan unge Ingrid Andreas Greibrokk klarer seg blant menn og noen få andre kvinnespillere.

Fulle resultatlister finner dere hos Turneringsservice

 Alta sin førstebordspiller Erlend Mikalsen vant i dagens parti her hos TSK
Foto: Anniken Vestby

Her er Erlend Mikalsen sitt knusende sisterundeparti som dannet opptakten til noe stort:

Litt av grunnstammen i Alta sitt lag anno 2016 – blir de alle brukt i eliteserien 2017/18?
Foto: Anniken Vestby

Alle fotos av Anniken Vestby er fra 2016 

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook