Gjensyn med sjakkspalta: Berlinerforsvaret

GM Heikki Westerinnen må spille annenfiolin i dagens oppgjør mot Gunnar Berg Hanssen fra Gausdal i 2006
Foto: Anniken Vestby

 

Berlinforsvaret er kanskje det mest solide sterke spillere kan spille mot 1.e4! – av Sven Wisløff Nilssen

Da Gunnar Berg Hanssen skrev denne spalten tilbake i 2006 hadde ikke Berlinforsvarets popularitet tatt virkelig av. Marshallgambiten var fortsatt spanskens Rolls Royce og også andre varianter som Chigorin, Breyer og Zaitsevvarianten var populære. Berinforsvaret er som Gunnar er inne på et gammelt forsvar som den første verdensmester William Steinitz spilte i sin tid på 1800-tallet, men først når Kramnik i 1995 begynte å spekulere på om forsvaret var helt stuerent og begynte å analysere åpningen dypt skjedde det helt store. Kramnik holdt på sin hemmelighet om sin dype fascinasjon for dette strategiske forsvaret helt til år 2000 da han detonerte VM-historiens viktigste teoretiske bombe i hodet på Kasparov – at Berlin er eie sunt! Kasparov valgte å prøve seg på det berømte sluttspillet som oppstår etter 1. e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Lb5 Sf6 4. O-O Sxe4 5. d4 Sd6 6. Lxc6 dxc6 7. dxe5 Sf5 8. Dxd8+ Kxd8 9. Sc3 som ble spilt i hele 4 partier med hvit av Kasparov mot Kramnik med 4 remiser som resultat! Etter dette fikk Berlinforsvaret en downperiode der Kasparov blant annet slo Kramnik i Astana i 2001.

Berlinforsvaret i sjakk tok virkelig av med Magnus Carlsen

Populariteten til Berlinforsvaret var kommet for å bli og da Magnus Carlsen begynte å spille forsvaret i 2008 med gode resultater og etter 2010 spilte det som førsteforsvar mot 1.e4, så ble det vei i vellinga. Mange andre i verdenstoppen fulgte verdensenerens eksempel og Berlinforsvaret ble så grundig analysert at noen partier varte i over 30 trekk før nye forsøk ble gjort i gamle stillinger. Konklusjonen ble etter hvert at svarts løperpar og solide struktur oppveier hvits bondemajoritet på kongefløyen og lille initiativ. Det betyr ikke all verden i denne varianten at svart ikke få rokert og hvits e-bonde har kommet litt for langt frem på brettet slik at hvitfeltene er svekket. I dag foretrekker derfor verdens beste spillere å besvare 3… Sf6 med 4. d3! som er det beste trekket i stillingen. Noen sannheter i sjakk er vanskelig å akseptere og det tok altså lang tid før dette ble gjengs oppfatning og i dagens spalte tillater Gunnar med hvit det såkalte Berlinersluttspillet – men hans motstander Heikki Westerinen avslår og går rett i angrepsmodus med det sylskarpe 4…Se4!? – resten får du servert i dagens spalte av Gunnar Berg Hanssen.

 

Gunnar Berg Hanssen skrev dagens spalte i mai 2006

 

12/5-2006

Berlinerforsvaret i Spansk

Berlinerforsvaret i Spansk har vært et av de mest suksessrike åpningssystemene for sort det siste tiåret. Blant andre Vladimir Kramnik benyttet forsvaret i fire partier mot Garry Kasparov i deres match i 2000. Kasparov klarte ikke å finne ut av systemet med de hvite brikkene, og vant ikke et eneste ett av disse partiene. En annen som antakelig fortjener honnør i denne sammenhengen er Bareev. Han var Kramniks sekundant i matchen, og gjorde en stor jobb for sin arbeidsgiver for å få Berlinerforsvaret til å fungere mot Kasparov. Problemene som hvitspillere har hatt med å vinne når sort har valgt Berlinerforsvaret, har ført til at åpningen gjerne har blitt omtalt som Berlinmuren. Sorts stilling har nærmest framstått som en ugjennomtrengelig mur og festning.

Åpningstrekkene er altså 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 Sf6. Etter dette kan varianten ta mange veier. Hovedvarianten fører hurtig til et sluttspill med liten hvit fordel. Det var imidlertid nettopp i dette sluttspillet at Kramnik hadde suksess med sort, og holdt den sorte stillingen sammen. Andre varianter kan gi betydelig skarpere stillinger. Til tross for at Berlinerforsvaret har vært mye benyttet på det absolutt høyeste nivå de siste årene, så er åpningen alt annet enn ny. Allerede den første verdensmesteren Wilhelm Steinitz, benyttet den med sort på 1800-tallet.

Selv fikk jeg anledning til å avslutte Gausdal Classics siste uka i april med et parti nettopp i Berlinerforsvaret. Jeg spilte her hvit mot den finske stormesteren Heikki Westerinen. Han valgte imidlertid ikke å teste meg i mine sluttspillferdigheter, men spilte i stedet en av de skarpeste variantene i denne åpningen.

 

Vi tar en titt på Berlinforsvaret med angrepstrekket 4…Se4!? fra Heikki Westerinen:

 

Aktuelle lenker: