Gjensyn med sjakkspalta: Eliteserien i sjakk

Benjamin Arvola har betydd mye for sjakken i byen og for Eliteserielaget vårt!
Foto: Anniken Vestby

 

Eliteserien i sjakk sin historie for Tromsø SK
Av Sven Wisløff Nilssen

Eliteserien i sjakk ble opprettet i sesongen 2006/07 og som vi leser i dagens sjakkspalte så rykket Tromsø sjakklubb opp til det høyeste nivået allerede i sesongen 2007/08. Men fornøyelsen skulle ikke vare lenge. De rykket ned i samme sesong og så rykket de opp igjen først i 2011/12. Det året kom de sist i Eliteserien og det ble altså nytt nedrykk. Så rykket de opp neste gang i 2014/15. Da med velsignelsen Turov og Turova på laget. Dette var stormester Maxim Turov og hans hustru Irina som bodde i Tromsø i tre år fra sommeren 2013 til sommeren 2016. De betød svært mye for sjakkmiljøet i Tromsø og for spillestyrken til en rekke spillere her i byen. Blant annet Machliksøstrene og IM Kaasen og FM Gunnar Lund. De underviste på NTG Tromsø, men ga også verdifull privatundervisning i sin tid i Tromsø. Så med ekteparet Turov på startstreken ble det vei i vellinga og Tromsø kom sesongen 2014/15 på en flott fjerdeplass på tabellen. Året etter ble det en litt skuffende 8. plass – men de overlevde tross alt divisjonen også i 2015/16. Men når Turov flyttet fra byen sommeren 2016 og laget stilte et ungt mannskap i 2016/17 ble det igjen nedrykk. I 2018/19 var de oppe igjen og sparket og da med stormester Benjamin Arvola Notkevich klar for fight som leder for laget. De overlevde denne sesongen – der de tok en ny 8. plass. I 2019/20 ble det atter en gang 8. plass og de hadde da stabilisert seg på nivået – bra! I år har Tromsø-laget høyere ambisjoner når de første helga i februar skal spille 2. seriehelg i Eliteserien. De ligger nemlig meget godt an med en 3. plass etter første seriehelg. Vi håper dermed at laget er sugen på å slå 4. plassen fra 2014/15-sesongen. Det hadde vært noe!

 

Gunnar Berg HanssenGunnar Berg Hanssen tar i dagens spalte et dypdykk i hvordan Tromsø spilte seg opp i Eliteserien for første gang

 

22/6-2007

Kvalifiseringsmatchen mellom TSK og Trondheimsstudentene

Med TSKs seier nå på onsdag som var, så er den nordligste landsdelen igjen representert blant de beste i landet i lagsjakksammenheng. Dermed er det bare å begynne å se framover til seriestart. Så får vi se om klubben klarer å hevde seg når det hele begynner senhøstes. Det ligger an til at klubben og laget vil få èn eller flere spillere som tilskudd til lagoppstillingen før seriespillet begynner, noe som vil styrke spillerstallen. Å ha flest mulig sterke spillere å velge blant er vel helt nødvendig for å klare seg, og dernest gjøre gode resultater. Telioserien er en mulighet, og det er bare å gå i gang å benytte seg av den! Matchen nå på onsdag ble altså en 4-2-seier til Tromsø Sjakklubb. Spennende var det, men til slutt gikk mye TSKs vei. Det første oppgjøret som ble avsluttet i matchen var partiet mellom Pål Røyset og Emil Døving Agdestein. Pål med hvit spilte et interessant parti, og var inspirert som resten av laget var det. Han tok tidlig en bonde fra sort selv om dette kostet både løperparet og kontrollen over en del hvite felter. Og risikabelt så det ut til å være for hvit. Men Pål valgte rett og slett bare å gi noe for å få noe annet tilbake. Pål ga så tilbake bonden for å få åpnet g-linja mot sorts kongestilling, og spilte deretter aktivt og aggressivt på kongefløyen. Sort forsvarte seg ikke på beste vis, og tilslutt kunne Pål endelig profitere på sin motstanders svekkede kongestilling:

 

 

Tromsøs andre seier for dagen sto Trond Romsdal for. På dette tidspunktet av matchen var det høyst uklart hvordan det ville gå. Trondheimsstudentene hadde utlignet til 1-1 ved at Christian Laverton hadde vunnet sitt parti på femtebord mot Tromsøs Øyvind Pedersen. Og på de øvrige bordene var det ikke klart hvordan det ville ende. Tronds seier med de sorte brikkene var derfor kjærkommen for TSK. Det hele ble en komplisert affære. Etter dronningavbytte fikk partiet en karakter av å være en mellomting av et midtspill uten dronninger og et sluttspill med mange offiserer på brettet. Etter hvert ble noen flere offiserer byttet av, og i sluttspillet som oppsto var Tronds fribonde i a-linja av stor betydning. Tronds motstander tok deretter en bonde i h-linja som gjorde at hvits springer havna ute av spill. Dermed forsterket sorts initiativ seg inntil avgjørelsen falt. Sorts offiserer dominerte stillingen i sterkere og sterkere grad:

 

 

Den tredje seieren til Tromsø SK sto Jan Sigmund Berglund for. Denne kom på stillingen 2-1 til TSK. Dermed var mye avklart da det etter denne vinsten var nok med èn remis til for at Tromsø skulle gå seirende ut av det hele. Og på sistebordet var spørsmålet om hvorvidt Mats Bergvoll skulle vinne eller om han måtte nøye seg med remis. Jan Sigmund fightet på forbilledlig vis, og kunne til slutt vinne et instruktivt sluttspill med god springer og god konge mot dårlig løper og passiv sort konge:

 

 

I mange timer hadde de fleste kalkulert med at Tromsø ville tape på førstebord etter at Espen Forså hadde forspilt sine sjanser som lenge var gode. Til slutt klarte imidlertid Espen å redde det hele til remis etter å ha vist stor innsatsvilje, og dermed var de nødvendige 3,5 poeng i boks. Mats var så den siste som avsluttet med remis på sjettebordet mot Harald B. Villmo. Mats hadde lenge vinsten inne, så her ble det heller dårlig betalt sett i forhold til mulighetene som lå her. 4-2 var imidlertid solid nok det. Det er bare å begynne å glede seg til Telioseriestart og være klare til innsats når tiden for det er der. Det er ei fin tid for Tromsø Sjakklubb og sjakkmiljøet i Tromsø dette. Foruten å skulle utgjøre toppserien i norsk sjakk i vinteren som kommer, så venter om ikke lenge Arctic Chess Challenge med meget sterk deltakelse. Og dette etter at sjakken er blitt prioritert fra politikernes side som aldri tidligere. Gratulerer til Tromsø Sjakklubb og det øvrige sjakkmiljøet i byen!

 

Aktuelle lenker: