Gjensyn med Sjakkspalta: Harstad Open 2006

Steinar Moen vant Harstad Open 2006

Harstad Open 2006 av Sven Wisløff Nilssen

Vi skal tilbake til høsten 2006 da Steinar Moen slo til og vant Harstad Open etter seier mot Tron Walseth i finalespillet. Steinar Moen kommer fra Gjøvik og gikk sine militære grader på i Indre Troms der han forble yrkesaktiv i militære etter endt utdannelse. Han har dermed beriket nordnorsk sjakklivet gjennom mer enn 25 år, men med heller en beskjeden turneringsaktivitet. Allikevel er Moen en habil mesterspiller og i Harstad Open 2006 slo han virkelig til og kapret gullet foran Gunnar Berg Hanssen og Rune Persson. Steinar har gjort det godt i flere NNM og har pallplasseringer der uten at han har klart å gå helt til topps. Vi vil nok likevel huske Harstad Open best for Rune Persson sin gode innsats! Persson innledet turneringen med en kampremis mot Gunnar Berg Hanssen i Caro Kann der han utvilsomt var noe heldig. Så spilte han nok en remis mot Stein Jensen før han slo Odd Erling Mikalsen med herlig taktikk. I fjerde runde vant Persson et rufsete svartparti mot Frank Remman før han remiserte Trond Romsdal i siste runde. En sterk turnering der Persson tok pene 3.5 av 5 og en sterk tredjeplass!

Gunnar Berg Hanssen tar oss med på en reise i Harstad Open 2006s partier

20/10-2006

Harstad Open 2006

Årets utgave av Harstad Open var som turneringene pleier å være i Harstad: Godt arrangert av Harstad Sjakkubb, trivelig gjensyn med sjakkvenner, og spennende partier, om ikke like velspilt alt sammen. I overkant av 50 spillere deltok, fordelt på 3 klasser, barneturneringen medregnet. For meg som husker tilbake til da jeg begynte å spille sjakk, i 1980, så synes jeg at dette er fint å se. Det deltok omtrent like mange spillere nå i helga i Harstad som det gjorde i Det åpne Tromsmesterskapet i Folkets Hus i Tromsø for 26 år siden. Helgeturneringene i nord levde da, og de lever nå, et kvart århundre senere. Spesielt hyggelig var det at så mange spillere fra sjakkmiljøet i Alta deltok denne gangen. Dette bidro i stor grad til at Harstad Open 2006 ble til ei sterk turnering, og ekstra trivelig å være med på.

I A-klassen tok Steinar Moen umiddelbart ledelsen i turneringen etter tre strake seire i de tre første rundene. Remis i fjerde runde mot godtspillende Tron Walseth skapte imidlertid spenning om førsteplassen før siste runde i og med at jeg lyktes med å innhente Steinars forsprang. I siste runde møttes så jeg og Steinar til finalespill. Det lyktes imidlertid heller ikke denne gangen for meg å vinne mot han, og Steinar vant en knepen men fortjent seier i turneringen. I tredje runde møtte han Joachim Solberg, og vi fikk se effektiviteten i Steinars engelske åpning. Joachim valgte Keres-Parma-varianten som kjennetegnes ved bondetrekkene ..c5.., ..e6.. og ..d5.

Som så ofte i denne varianten skjedde det også i partiet mellom Steinar og Joachim en overgang til Semi-Tarrasch i Dronninggambit:

Tredjeplassen i A-klassen gikk til Rune Persson. Dette resultatet var det mange som var fornøyd med! Rune selv var det, og mange av oss andre gledet oss over Runes gode spill og plassering.

Runes parti mot Odd Erling Mikalsen inneholdt mye action, og en fin matt tilslutt:

B-klassen ble suverent vunnet av Magnor Pettersen. Han vant alle partiene, og var egentlig i en klasse for seg. Sterk prestasjon dette hvor konkurrentene hadde opp mot 300 mer i rating enn han selv. Her hans parti mot TSKUs Malin Floer. Det ble en spennende duell med rokade til ulikt hold. Magnor kommer imidlertid raskest i gang med sitt kongeangrep. Malin hadde imidlertid på et tidspunkt muligheten til å etablere et holdbart forsvar. Men når dette ikke ble gjort, så var løpet definitivt kjørt: