Gjensyn med Sjakkspalta: Lars Andreassen

Lars Andreassen er bofast i Nordland og en fast gjest i lynsjakkturneringer på nett
Foto: Privat | Tromsø sjakklubbs arkiv

 

Sjakkspilleren Lars Andreassen

Lars Andreassen er en spennende spiller med et rikt sjakkliv på nett der han har hatt sin største styrke som sjakkspiller de siste årene. Men Lars er også en habil mesterspiller over brettet med FIDE-rating på hele 2168. I lynsjakk er han nok enda sterkere reelt sett – og han liker fortsatt å delta i nordnorske turneringer på nett som da han vant Det første Fischer-NNM på Lichess våren 2020. Lars har i dag en spillestil som blir mer og mer solid og allround. Den først og fremst solid og bygger på klassiske prinsipper om sentrumskontroll, rask utvikling, trygg kongestilling og en solid struktur – han søker det sikre fremfor det eventyrlige. Han har utvilsomt mye kunnskap om sjakk og selv om han har mye å gjøre i jobbsammenheng blir det tid til både nettspilling og en og annen turnering i ny og ne. Lars satte seg i respekt da han faktisk fikk opp en viss fordel mot Magnus Carlsen under Midnight Chess Challenge sommeren 2006, før han tapte et sluttspill som i utgangspunktet var ganske så jevnt. Samme høst vant Andreassen Kalotten og det skal dere få høre mer om i dag i Gunnars sjakkspalte fra 2006.

 

Gunnar sjakkspalte fra 2006 handler om Kalotturneringen 2006 og Lars Andreassen

29/9-2006

Lars den attende

Forrige helgs Kalotturnering i Hammerfest samlet ikke det store deltakerantallet. Sjakken i Nord-Norge seiler nok både i med- og motvind. At Hammerfest Sjakklubb holder tradisjonen med Kalotturneringen ved like, er uansett viktig og bra for nordnorsk sjakkliv. Og uavhengig av antallet deltakere, så vet man i Hammerfest hvordan man skal lage trivelige og gode arrangement. Til topps i år gikk Lars Andreassen. Dette gjør Lars til den attende vinneren gjennom tidene av Kalotturneringen. Fire seire, tre remiser og ingen tap vitner om solid innsats fra Samisk SKs fremste representant. Lars ble nokså sent god. Han var allerede en vel etablert spiller idet han passerte 2000-tallet på ratinglisten, og med det tok steget inn blant norske mesterspillere.

Hva karakteriserer så Lars` spillestil? I noen lærebøker understrekes det hvor viktig det er at offiserene er aktive. Dette minner veldig om måten Lars spiller på synes jeg. Hurtig utvikling, bruk av offiserene for å legge trykk på motstanderens stilling og offiserer, trusler og initiativ er ting man kan finne i Lars sine partier når de er som best. Men andre ganger kan vi se en mer tålmodig Lars i aksjon, hvor han kan legge opp til langvarig og hard stillingskrig hvor den mest utholdende går seirende ut av det. I dette ligger det også at Lars er en glimrende konkurransemann, som fort vokser med oppgavene når det hardner til i kampens hete. Noe som slår meg er ellers hvor dyktig Lars er til å gjøre konkrete bedømmelser av ulike stillinger, og finne fram til det mest vesentlige i det som foregår. Og dette er noe som han kan gjøre nokså hurtig, noe som vitner om god intuisjon. Rett til poenget, bokstavelig talt. Her et eksempel på Lars sitt spill i Hammerfest forrige helg. Han starter med å ta terreng på dronningfløyen, parerer så sorts forsøk på motspill i sentrum, og avgjør så det hele på kongefløyen hvor sort ikke har tilstrekkelig med forsvarsressurser.

 

Her er partiet:

 

Aktuelle leker: