Gjensyn med Sjakkspalta: Pål Røyset

Han Pål Røyset ruver i terrenget når historien om nordnorsk sjakk skal skrives
Foto: Anniken Vestby

 

Pål Røyset – en av klubbens viktigste menn
Av Sven Wisløff Nilssen

På mange måter er Pål Røyset klubbens ferdighetstrener. I TSKU øver de både på kunnskap og ferdigheter i sjakk. På klubben vår er det ferdigheter en får inn med morsmelka. Flere i byen har personlig trener – de lærer en ny kunnskap om spillet. Men for å bli bedre må kunnskaper automatiseres og bli til ferdigheter. Pål er god der. Han stiller på klubben og gir David og Goliat begge sjanser til å spille mot sterk motstand – består de eksamen i sjakk, tro? Ja, Pål har eksaminert mang en sjakkspiller på klubben og slår du han eller får en remis – har du passert eksamen og kan kalle deg en sterk klubbspiller! Pål startet sin sjakkarriere i 1986 da han var rundt 11 år gammel på Prestvannet skole. Han kom snart over på skolesjakk på Alfheim høsten 1986 og ble tidlig er habil klubbspiller. Pål har spilte flest Landsturneringer i sjakk av alle som bor i Nord-Norge. Ja, han har spilt mest eloratet sjakk av alle fra Nord-Norge og hvis noen har lister over slikt – ligger Pål høyt oppe på de. Vi snakker om mange 1000 partier og en rekke unge sjakkspirer i Nord har dratt nytte av det. Pål ble i sin ungdoms grønne dal både Kadett-Norgesmester og Junior-Norgesmester i sjakk. Dessuten har han vunnet NNM hele 7 ganger og han er mestvinnende i Tromsø sjakklubb med 12 mesterskap. En kjempe i nordnorsk sjakkliv som spiller på Eliteserielaget til Tromsø.

 

Gunnar Berg HanssenGunnar Berg Hanssen forteller nå fra høsten 2007!

 

5/10-2007

Pål angriper

Pål Røyset har startet høstsesongen sin på flott vis med to hvitseire i TSKs klubbmesterskap. Og fra og med i morgen og et par uker framover fortsetter det hele med spill i Budapest sammen med Espen Forså og meg selv. Nye muligheter for oss alle der! Nå på tirsdag var motstanderen Rune Vik-Hansen i 3. runde i klubbmesterskapet, og for ente gang fikk vi se Pål få den hvite stillingen til å leve i en 2.c3-Sicilianer. Lovende med tanke alt som han og vi andre har foran oss av spill lokalt og sentralt. Denne høsten, den kommende vinteren, våren og sommeren er mulighetenes høst, vinter, vår og sommer! Når vi kommer hjem fra Budapest så viser kalenderen 20.oktober. Det betyr tre uker til første seriehelg i eliteserien, og at halve TSK-laget stiller med nokså fersk spilletrening mot god motstand.

Turneringen i Budapest, First Saturday som den heter, spilles for øvrig hver måned, med start første lørdag i måneden. Dette er IM- og GM-kvalifiserende bergerturneringer for de som ønsker å prøve å ta tittelnapp. Mulighetene for både Pål, Espen og meg selv til å klare det er der vil jeg mene, så det er bare å prøve å gjøre det så godt man kan. Samtidig så kan aldri gode resultater forhåndsbestilles. Hver turnering er som alltid ei ny historie, og alt kan skje. Uansett gir spill mot god motstand erfaring verdt å ta med seg, og blir det ikke IM-napp så kan det jo hende at det i det minste blir litt ratingfremgang å ta med seg hjem. For min egen del prøver jeg å tenke både på kort og lang sikt. Deltakelse i eliteklassen i NM blinker i det fjerne neste sommer, så tanken er den å prøve å få spilt noen internasjonale turneringer før den tid for å være litt forberedt.

Tilbake til Pål. Påls partiopplegg nå på tirsdag viste tidlig ambisjoner om å sette motstanderen på prøve. Først tilbød han c3-bonden, så h2-bonden. I begge tilfeller ville dette gikk sort merbonde, men på bekostning av tempi som Pål var klar til å benytte seg av i angrepets interesse. Stilt overfor disse valgene ble ikke de beste trekkene funnet for å teste Påls spill, og med ett var sorts kongestilling slått til pinneved, kongen til sort jaget på flukt og med mannefall som resultat i sen sorte leiren.

 

Her er Påls flotte angrepsparti: