Gjensyn med Sjakkspalta: Peter Flermoen og Evansgambit

Andre Bjerke elsket Evansgambit
Foto: Wikipedia Commons

 

Men Evansgambiten var ikke død
Av Sven Wisløff Nilssen

Evansgambiten har et myteomspunnet forhold til seg slik også kongegambiten har. Det er en skarp gambit som selv Capablanca avbøyde ved flere anledninger, der han takket nei til bonden. Å ta imot må dog være det eneste rette, men da får hvit rask utvikling og mye spille for bonden. Den sagnomsuste forfatteren og sjakkspilleren Andre Bjerke analyserer og viser en rekke partier med Evans Gambit i sin fantastisk flotte bok, Spillet i mitt liv. Bjerke har en lidenskapelig forhold til akkurat Evans Gambit og han spør seg spørsmålet og datamaskiner kan spille Evans Gambit? Han ønsker også å rehabilitere gambitens rykte og han viser altså noen spennende partier, blant annet et simultanparti vi skal se der Carl Kailhau, Bjerkes kjente venn, vinner mot Viktor Korchnoi i Oslo i 1956 med svarte brikker. I vår tid er fremdeles ikke Evansgambiten død, i Tromsø liker for eksempel Jon Machlik og Benjamin Halvorsen denne gambiten godt – og de er ikke alene. Under VM i lynsjakk før jul slo 16 år gamle Javokhir Sindarov til – og slo både Mamedyarov og Kamsky etter at de avbøyde gambiten, og blant annet GM Rasmus Svane og GM Kirill Alekseenko som tok imot gambiten. En spennende åpning og her er Keilhau sin seier med svart mot Korchnoi og senere en hvitseier med Peter Flermoen.

 

Her er det kjente simultanpartiet:

 

Gunnar Berg HanssenGunnar Berg Hanssen tar deg nå med inn i Peter Flermoens spill i Evansgambit

 

20/7-2007
Peters NM

Peter Flermoen vant altså to NM-titler i årets landsturnering i Hamar. Det ble seier både i miniputtklassen i ordinær sjakk og i miniputtklassen i lynsjakk for årets nordnorske lynsjakkmester. I den ordinære turneringen tok han 9 strake seire, noe som er en sterk prestasjon, men noe som også vitner om at Peter var klassen overlegen. Det var rett og slett for stor nivåforskjell på Peter og resten. Men greit å få dette stadfestet, så ingenting galt i det… Heller tvert om skulle jeg mene! I tillegg er det gledelig at Harstad Sjakklubb gjennom Peters prestasjoner igjen kan skilte med en norgesmester i sine medlemsrekker! Neste turnering for Peter er Arctic Chess Challenge i Tromsø om to uker. Dette vil bli en annen type turnering enn NM i og med at det er snakk om ei åpen internasjonal turnering. Motstanden og erfaringene vil dermed bli andre, men samtidig så vil det ikke være noe nytt for Peter å møte spillere med høyere rating enn han selv. Allerede så har han rukket å få erfaring med spill mot spillere på norsk mesternivå og like under. Og i Arctic Chess Challenge kan motstanden fort bli enda sterkere enn det i løpet av turneringen.

Blant unge nordnorske spillere så framtrer nå en håndfull stykker med potensial til alt fra godt norsk mesternivå til norsk elitenivå og internasjonalt tittelnivå. Ved hjelp av lyst, glede og glød så vil tiden jobbe for dem alle. Ingenting haster og mulighetene er utmerkede i mulighetenes spill. Nå var antakelig ikke alle som deltok i årets NM like fornøyde med egen innsats. Peter var nok imidlertid det. I forrige ukas spalte så vi han vinne etter bare noen og tjue trekk, og her ser vi han vinne enda hurtigere. Åpningen er Italiensk og Peters motstander takler ikke Peters aggressive åpningsspill og blir først liggende en offiser under etter kort tid, og deretter venter et knusende kongeangrep. Peters parti suppleres med litt oppdatert teori om denne klassiske sjakkåpningen, noe som også berører den evig fascinerende Evans gambit som man som sort ikke kommer utenom om man vil spille 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Lc5. Men gambiten kan håndteres.

 

Gunnar Berg Hanssen ser på Peter Flermoen, som vant miniputtklassen med 9/9 i 2007, sitt Evansparti: