Gjensyn med Sjakkspalta: Problemer og studiekunst

Gunnar Berg Hanssen har hatt stor glede av denne boka – og i dag viser han oss noen fine eksempler fra den

 

Problemsjakk til glede og besvær
Av Sven Wisløff Nilssen

Problemsjakk og sjakkstudier er egne grener av sjakken og veldige spennende sådanne. Her gjelder det å finne intrikate løsninger, smarte vrier og gode trekk. Jeg er selv bare moderat interessert i studiekunst av denne typen da de ofte er litt virkelighetsfjerne og kanskje er nøtter fra praktisk spill, vel så morsomt å løse som studier. I sluttspillstudier er det ikke flere brikker enn strengt tatt nødvendig – alle brikkene har dermed en funksjon. Kunsten med sjakkstudier – altså konstruerte oppgaver – blir å finne en variant eller flere som leder til seier/matt eller til remis! Mange studier skinner på egenhånd og er både vakre og lærerike. I dagens spalte tar Gunnar Berg Hanssen dere med gjennom stryk og fossefall i ulike nøtter – først to stykker der han viser dere svaret – og så tre stykker dere kan tygge på i uken som kommer. Løsningene kommer nemlig først neste lørdag! Jeg varmer dere opp først med en kjent og enkel liten nøtt – løsning helt nederst i saken.

Hvit trekker og vinner:

 

Gunnar Berg Hanssen tar dere med inn i Problemsjakkens verden i en spalte fra 2006

26/5-2006

Mer iøynefallende og flott sjakk

Vi har i denne spalten tidligere vært inne på Yochanan Afek og hans studiekomposisjoner. Det er en takknemmelig oppgave å skrive slike spalter som dette når det finnes slike oaser av sjakkstoff å se nærmere på. Afek er imidlertid en blant flere som har skapt flotte og dype ting innen studiekomponering. For en del år siden kjøpte jeg en bok som heter Secrets of Spectacular Chess av Jonathan Levitt og David Friedgood. Jeg husker at boka ble en appetittvekker for meg da jeg begynte å lese den. Her et par eksempler.

 

Først den følgende studien hvor hvit trekker og vinner. Den ble komponert av F.Richter i 1953:

 

 

En annen studie som bokens forfattere hadde vett nok til å ta med var den følgende. Jeg falt for den med en gang jeg så den. Her er det hvit som trekker og setter matt i seks trekk. Den ble i sin tid komponert av T.Nissl, og presentert i Akademische Monatshefte für Schach i 1910:

 

Hvitt setter matt i seks trekk:

 

Tilbake til Yochanan Afek. Her følger tre studier til fra han. Denne gangen lar vi være med å presentere løsningene. De komme i stedet neste fredag.

 

I den første studien er det hvit som trekker og vinner. Sort kan imidlertid mobilisere et seiglivet forsvar, så hvit må grave dypt for å vinne.

 

Den neste ser rar ut, men minner om en stilling som kan tenkes å oppstå i et sjakkparti, selv om akkurat det ikke er noe mål i studiekomponering. Hvit har en masse bønder på dronningfløyen som ikke er langt fra forfremmelse. Sort har imidlertid en fribonde på e2 som vil bli til dronning etter at sort har flyttet vekk løperen. Likevel er hvit i stand til å holde stillingen. Oppgaven er altså at hvit trekker og holder remis.

 

Hvit trekker og holder remis:

 

I den siste studien trekker hvit og vinner. Hvit har to springere og en bonde på h3. Begge springerne henger imidlertid, og det samme gjelder hvits bonde. I tillegg har sort to bønder som ikke er langt unna forfremmelse. Hva gjør så hvit?

 

Hvit trekker og vinner:

 

Løsningen på den enkle oppgaven øverst i saken:

1. Sg6! Kf8 2. Ta8+ Kd7 3. Sf8+ Ke7 4. Sxh7 og vinner.
1. Sg6! fxg6 2. Ke6 med et mattnett!

 

Løsninger på Gunnars 3 siste nøtter i denne spalten kommer i neste uke!