Gjensyn med sjakkspalta: Sjakk i Finnmark og i Nord

Lars Andreassen er dagens mann i Gjensyn med sjakkspalta
Foto: Anniken Vestby

 

Sjakk-OL i Tromsø i 2014!
Av Sven Wisløff Nilssen

Alt i 2006 ble det klart etter noe forarbeid at Tromsø ble NSFs søkerby til Sjakk-OL! Lars Andreassen drodler denne uka om sjakk-OL, sjakken i Nord og om samisk sjakk. Det ble altså sjakk-OL på Tromsø i 2014 – en stor suksess ble det også, men noe samisk lag fikk vi dessverre ikke stablet på beina. Dette var en 41. sjakkolympiaden og Norge stilte 3 lag i hver klasse. Ingen av de norske lagene kom inn blant topp-20 i olympiaden og Magnus hadde ingen god turnering i Tromsø. Det var ellers artig for arrangøren at tre nordnorske jenter deltok i sjakk-OL da Monika Machlik, Edit Machlik og Elise Sjøttem Jakobsen alle deltok på OL-lagene. Sjakk-OL i Tromsø var en højdare i byens sjakkhistorie og en milepæl i Norges tilstrebelser til å arrangere større arrangement. Virkelig bra!

Veien til sjakk-OL

Veien til sjakk-OL var lang, kronglete og tåler ikke helt dagens lys. Ja, for det var noen halvstygge grep som måtte tas underveis og som ble avslørt i bladet Virkelig etter at sjakk-OL var over. Jeg vil personlig kalle det mer enn smøring av utenlandske stemmeberettigede og slikt er ikke bra. Men det var mye bra som ble gjort også, og da tenker jeg særlig på Artic Chess Challenge som ble arrangert fra 2006, da turneringa het Midnight Sun Chess Challenge til 2010 da den het Arctic Chess Challenge. I 2006 og 2007 var Magnus Carlsen med og kastet glans over turneringen, mens det i 2010 deltok hele 164 spillere fra 36 land, der 25 av dem var stormestre! Spillere som Loek van Wely, Bartosz Socko og Mikhail Kobalia deltok og dette var et arrangement som virkelig rakk ut over landegrensene. Tromsø ble satt på kartet og det var også meningen.

 

Lars Andreassen har skrevet denne ukas spalte

8/12-2006

Sjakk i Finnmark og i Nord
Av Lars Andreassen

En gledens dag, Tromsø som NSFs søkerby til Sjakk OL! Wow, hvilken betydning må ikke dette få for sjakken i Norge og ikke minst her nordpå! Takk til de som har stått på så langt. Tromsø er altså søkerby og dette ror vi bokstavelig i land på øya. Jeg sier vi fordi dette selvsagt handler om et fellesløft. Et fellesløft som også inkluderer den årlige internasjonale sjakkturneringa her i nord. Men sjakkmiljøet i Tromsø er lite og Jan S har allerede bedt om hjelp. Min gamle våte drøm om en årlig internasjonal turnering nordpå ser ut til å bli en realitet. Ja vi snakker vel om en årlig sjakkfestival, kanskje i mindre skala enn festivaler i andre land, men som lokker folk p.g.a. kvalitetene som Kjetil A.Lie nevner i sjakkbladet (at æ joiker i alle år e en anna sak). Her gjelder det å sette Tromsø på kartet, men det utelukker ikke at en turnering kan inkludere hurtigruta og andre steder. For utlendinger er nok regionen det som frister, ikke byen i seg selv alene. Nylig var det jo arrangement på Svalbard. Aiai, her e det bare å fantasere og planlegge. Og det er vel rimelig velkjent at undertegnedes andre våte drøm er å kunne stille med et samisk nasjonslag i OL. Det samiske er en viktig del av Tromsøs vinter OL-arrangement og vi skal få til noe lignende under sjakk OL.

Det er mulig å søke om å bli assosiert medlem av FIDE og dermed stille lag i slike mesterskap. Mange øyer og enkelte nasjoner uten eget land/territorium har denne retten allerede. Hvis vi først kunne bli opptatt i Nordisk sjakkforbund, burde kanskje veien være lettere? Når vi snakker om Samisk nasjonslag er det ikke bare for spillere fra Norge, men også fra svensk, finsk og russisk side. Kanskje sjakken kan få et generelt løft i nordområdet nå! Dette gjelder ikke minst Finnmark som har et solid grunnfjell av spillere, men hvor avstander m.m. medfører lav turneringsdeltagelse. Dog skal den årlige massemønstringa, KM for lag arrangeres i Karasjok denne helga. I skrivende stund ser det ut til at Samisk SF ikke greier å stille lag! Dette er selvsagt for dårlig av oss, men det skyldes først og fremst at de fleste rett og slett ikke kunne stille opp akkurat denne helga. (Kan jeg spille simultan?) Dette kan være tilfeldig, men hvorfor ikke flytte KM for lag i Finnmark til januar slik det gjøres i Troms-Nordre Nordland?

Over til brettet. Nyheten om OL kom akkurat mens jeg skulle forsøke å skrive noen ord om Guovdageainnu GP som ble arrangert 2 desember. Turneringa samlet 14 deltakere og det er helt ok til å være hurtigsjakk. NVGP er for øvrig en god oppfinnelse. Turneringstilbudet har jo eksplodert, spesielt nordpå. Neste forsøk blir kanskje en helgeturnering, vi må ikke glemme sjakk med klassisk tidskontroll. Påskefestivalen i Kau2 er jo legendarisk, hva om vi…..hm….Alta SK ble inspirert til å arrangere en egen turnering på nyåret. Stå på!

Joachim Solberg og undertegnede fulgte hverandre både til døra og godt over dørstokken før kvalitetsberegninga avgjorde sluttresultatet i min favør. Vår innbyrdes remis ble riktignok kritisert, men sluttstillinga er balansert selv etter 12 trekk. Jeg planla Db3 og på det foreslåtte Tc8 kunne a3 dxc, Dxc4 Sd5, e4 Sf6, f3 c5! fulgt.

 

Da var det like greit å spare energien.

Mot Eirik Nymo Isaksen trengte jeg energien. Eirik hostet opp et spennende bondeoffer med 13…b5?!. Dermed oppstod en benkø-lignende stilling som jeg ikke forstod så mye av. Etter 20 Tb1?! Fikk Eirik kjempestilling med Sfg4! Her bukket jeg ved å slå igjen med bonden på e3. 22.fxe og sort står plutselig best med bonde under! Fordelen er strukturell og sort kan styrke stillinga med f.eks. Tb8 eller h5, mens hvit bare kan sitte og se på. Eirik bukket tilbake med 22 Sd3? Og jeg slo selvsagt på c4 med springeren og stod to bønder over. Jeg vant til slutt på grunn av at b-bonden ville marsjert inn. Bra spilt av Eirik som ble beste juniorspiller og som spilte en solid remis mot den ”gamle” mesterspiller Dan Takle.

Jeg møtte Takle i sisterunde. Dan spilte originalt og jeg brukte mye tid etter at jeg ble for fiks og posisjonell med f5. på det utmerkete svaret…h5 fant jeg ikke bedre forsvar mot sg4-e5 ideen enn Lf4. Dette koster i beste fall en bonde. Joachim hadde vunnet sisterunden allerede og jeg slo over fra tanken på å finne gode angrepstrekk til å forsvare meg. Trakk derfor fort (hadde nettopp lest hva Kjetil A. Lie skrev om meg i sjakkbladet og måtte leve opp til det) og utlignet på klokka og Dan fikk ikke utnyttet fordelen og tapte. Jeg var selvsagt kjempeglad over resultatet og at jeg vant dårlige stillinger. Men slik er fartsdisiplinene i sjakk.

Aktuelle lenker: