Gjensyn med sjakkspalta: Studier av Yochanan Afek

Kubbels bok har gjort stort inntrykk på Sven

 

Sjakkstudier kan en lære mye av – spennende lesning!
Innledning av Sven Wisløff Nilssen & Spalte av Gunnar Berg Hanssen

Gunnar Berg Hanssen var i april 2006 på Gausdal høyfjellshotell og spilte sjakk. Der fikk han muligheten til å møte den israelske studiekomonisten Yochanan Afek på nært hold og han ble både begeistret og fascinert over studieuniverset som denne komponisten åpnet øynene hans for. Selv har jeg blitt begeistret for en liten bok jeg vil anbefale dere alle den siste tiden! Boka heter “150 Endgames Studies” og omtaler studier av russeren Leonid Kubbel. I min lille sjakkverden er Kubbel helt der oppe sammen med størrelser som Alexei Troitsky og Genrikh Kasparyan. Troitsky er nok den største, men Kubbel er den som tiltaler meg mest! Så boka om hans 150 sluttspillstudier som du får kjøpt på Amazon er vel verdt pengene. Jeg vil gjerne vise dere en Kubbelstudie – jeg tar bare med hovedvarianten i løsningen. Men denne er virkelig vakker og har en viss dybde!

Studie av Kubbel 1922: Hvit trekker og vinner:

Løsning:

1. Sc6! Kxc6 2. Lf6 Kd5 3. d3! a2 4. c4+ Kc5 5. Kb7!! a1=D 6. Le7 sjakkmatt!

 

Gunnar Berg Hanssen har skrevet Sjakkspalta som kom på trykk i 2006-2008

 

5/5-2006

Et høydepunkt under Gausdal Classics

Under Gausdal Classics siste uka i april holdt IM og studiekomponist Yochanan Afek et foredrag hvor han viste noen av sine studiekomposisjoner. Jeg får lyst til å bruke de helt store ordene for å beskrive hva han viste fram. Løsningene var gjerne dype, uventede og vakre. Umiddelbart så fikk jeg bare en utrolig sterk respekt for mannen og for alt det utrolige han har laget av studier. Hvor mange timer med arbeid må ikke ligge bak, og hvilken genuin kjærlighet og glede over selve spillet må han ikke ha for å kunne skape så flotte ting som han har gjort? Samtidig er det snakk om store kreative prestasjoner. Studiekomponister er på mange måter døråpnere til sjakkens verden. De viser sjakkens innerste vesen. Her finnes det estetikk, matematikk og en nærmest vitenskapelig tilnærming til ulike problemstillinger, men samtidig er sluttspillstudier basert på ulike temaer med gyldighet også i alminnelig sjakk.

Jeg hadde store vanskeligheter med å løse Afeks studier under selve seansen, men når jeg fikk se analysene og løsningene gjorde dette foredraget til en stor opplevelse. Jeg må også innrømme at jeg ble imponert når tilstedeværende stormestere kom med løsningsforslag under foredraget. Det var da man skjønte hvorfor noen har over 2600 i rating. Yochanan Afek selv gjorde ellers et poeng av at arbeid med studier kan være nyttig for den med sportslige ambisjoner, siden disse gir gode muligheter til å oppøve ferdigheter i å regne varianter og i å tenke analytisk. Fordi studier likner på stillinger som kan oppstå i alminnelige sjakkpartier, så kan de også gi god læring i generell sluttspillteori, sa Afek. De som beskjeftiger seg med studier vil kunne få oppøvd evnen til å finne originale og uventede trekk i ulike stillinger, sa han også.

Her følger noen studier komponert av Afek. I det første eksemplet er det hvit som trekker og holder remis. Da jeg så denne første gangen, fikk jeg umiddelbart en følelse av håp på hvits vegne. Sort er tårn over, mens hvit har en fribonde på a7 i tillegg til at sorts konge er klemt inn i hjørnet. Så var det med få variantene til å fungere da…

 

Hvit trekker og holder remis:

I den neste studien av Afek er det hvit som trekker og vinner. Igjen ser det lovende ut for hvit, som har en sentralisert konge og offiser over. Imidlertid så henger begge hvits offiserer, så oppgaven med å vinne den hvite stillingen blir fort vanskelig.

Hvit trekker og vinner:

 

Studier er altså komponerte oppgaver i sluttspill. Ofte har de likhetstrekk med stillinger som kan oppstå i ordinære sjakkpartier, men ikke alltid. I den neste oppgaven tar det helt av. Stillingen ser ved første øyekast nokså merkelig ut. Hvit har to tårn, mens sort bare har en springer. I tillegg har hvit en bonde mer enn sort. Sort har imidlertid fribønder på a2 og b3 som ikke er langt fra å nå forvandlingsfelter, i tillegg til en fribonde på d2 som er blokkert av hvits konge. Hvit på sin side har imidlertid en fribonde på e7. Det hele ser nokså komplisert ut. Det som imidlertid raskt blir klart er at hvit må stoppe sorts a-bonde fra å bli forfremmet.

Hvit trekker og vinner: