Gjensyn med Sjakkspalta: Trond Romsdal 4

Trond Romsdal er nest høyest oppe på Adelskalenderen i Tromsø sjakklubb sammen med Pål Røyset – begge har 11 titler hver i klubben!
Foto: Anniken Vestby

 

Trond Romsdal og semislavisk

Trond Romsdal er dagens mann i sjakkspalta atter en gang. Det er ikke tilfeldig at akkurat Romsdal er mest omtalt i Nord i Gunnar sin sjakkspalte. For det første har Gunnar og Romsdal spilte mange av de samme turneringene og dessuten hadde Romsdal på den tiden flest klubbmesterskap i nyere tid og mens Berg Hanssen tok The double i 2006 – altså både bymesterskapet og klubbmesterskapet – var ikke Romsdal noe dårligere i 2007! Da tok han The Double! Trond Romsdal står også bokført med et mesterskap i 2013 og alt i alt har han 11 mesterskap, det samme som Pål Røyset som han kjemper mot i dagens første oppgjør. Tema i dagens spalte er semislavisk, en spennende åpning som er rik på ressurser og som alltid har hatt en høy popularitet. Dette var Romsdals yndlingsåpning mot 1. d4 i mange år og selv husker jeg åpningen spesielt godt fra VM-kampen mellom Kramnik og Anand, i Bonn i 2008. Der ble noen av de skarpe variantene i den spennende Meranervarianten diskutert – og svart vant to partier tross litt teoretiske problemer. Spennende. Så dagens spalte har både et spennende navn som tema – Trond Romsdal som skapte TSKU fra nær sagt intet sammen med sitt team i 1998 og semislavisk som er en finfin åpning for den dynamiske spiller.

 

Gunnar Berg Hanssen snakker i dag varmt om TSKU grunder Trond Romsdal og den semislaviske åpningen

 

23/2-2007
Trond og Slavisk

I det pågående bymesterskapet i Tromsø møttes i forrige runde Pål Røyset og Trond Romsdal til duell. Dette ble et severdig parti hvor det hele utspilte seg i en stillingstype som Trond nok kjenner bedre enn Pål. Trond hadde sort, og valgte å spille Slavisk mot Påls 1.d4, eller mer presist sagt Semi-Slavisk. Både Slavisk og Semi-Slavisk har vært fast inventar i Trond sitt åpningsrepertoar i mange år nå, og er åpningssystemer og stillingstyper som han kjenner og forstår aldeles utmerket. Slavisk og Semi-Slavisk er fleksible systemer som gir muligheter for ulike stillingstyper. Det solide kan kombineres med det skarpe og aktive, og gjør at den som har disse åpningene på repertoaret har muligheter til å variere sitt partiopplegg, alt etter motstander, dagsform og grad av aggressivitet og energinivå som man måtte føle. At nettopp Trond har spilt disse åpningene er derfor ikke overraskende, og virker svært så velvalgt fra hans side. Trond er er spiller med et register som gjør at han kan spille mange ulike stillinger med høy spillestyrke, fra rent posisjonelle og solide stillinger til stillinger som er skarpe og som krever aktivt og nøyaktig spill.

 

Her følger partiet mellom Pål og Trond fra forrige tirsdag:

 

Vi tar med noen partier til med Trond som hovedrolleinnehaver i Semi-Slavisk. I 2005 ble det GM Carsten Høi som fikk merke hvilken mektig motstander Trond ofte er. Dette partiet er et godt eksempel på at ratingforskjell og titler kan lyve om styrkeforholdet mellom spillere. Det er selvsagt gode grunner for at noen er GMer og andre ikke, men disse kan være så enkle som hvem som har valgt å prioritere tilstrekkelig tid og energi for å oppnå internasjonale resultater, og hvem som ikke har valgt å gjøre det. I enkeltpartier skjer det imidlertid ved jevne mellomrom at spillere uten titler viser sitt potensial.

 

Her et parti mellom stormester Carsten Høi og Trond Romsdal:

 

I NM-finalen for lag i 1999 fikk vi se Trond spille sort i en av de skarpeste variantene i Semi-Slavisk.

I Botvinnikvarianten gjorde nemlig Romsdal det igjen sterkt – mot en god motstander:

 

I Politiken Cup i 2003 hadde Trond sort mot Peter Heine Nielsen.

Her ble en annen, og nesten enda skarpere variant i Semi-Slavisk kamparena:

 

Aktuelle lenker: