Åpent Samisk Mesterskap 2017

11. november 2017
By

Alle deltakerne i mesterskapet foreviget på et bilde
Foto: Trond Tørfoss

Åpent samisk mesterskap ble spilt i helga 20-22 oktober i Forskningsparken i Tromsø under kyndig ledelse av Tron Walseth fra Samisk Sjakklubb som ønsket alle hjertelig velkommen til dette åpne mesterskapet i sjakk. I fjor var det Gunnar Berg Hanssen som vant – i år innfridde Monika Machlik favorittstempelet sitt og vant i fin stil. Monika var ikke like godt fornøyd med alle partiene sine – og i siste runde var hun strengt tatt under hardt press mot Trond Walseth med hvit i en Grunfeld – men da også det gikk bra, etter at Walseth feiget ut og tok remis i en gunstig, men på ingen måte avklaret stilling, så endte Monika opp tapsfri på den pene poengsummen 5.5 av 6! Monika spiller en dypt forankret posisjonell sjakk som er sunn, men som av og til nok kunne trengt en skarpere tilnærming. Hun er dog nådeløs mot svakere motstandere og feide flere av brettet i dette mesterskapet og vant fullt fortjent ut fra rapportene. Hun slo en såpass god klubbspiller som Frank Remman. og vår kommende stjerne, Torbjørn Valvåg, måtte også ned på veien mot seier for Monika. Dette var nok fin trening før EM som Monika deltok i rundt månedsskifte oktober/november.

 

  
Monika Machlik så seg aldri tilbake og fosset frem til 5/5 før hun avsluttet ved å røyke fredspipe med Walseth…
Foto: Arkiv / Anniken Vestby

Frank Remman tok en flott andreplass og hadde 100% score i de to hurtigsjakkrundene som innledet turneringa. Deretter var det tre runder med langsjakk og her scoret Frank 2.5 av 4 og med 4.5 av 6 snek han seg inn foran Tron Walseth og Åge Dyb som begge tok 4 av 6 mulige. Walseth tapte i hurtigsjakken mot Torbjørn Valvåg – men gikk ellers tapsfri gjennom feltet og fikk opp mange gode stillinger uten at de alltid lot seg materialisere. De to som kanskje imponerte mest var plassene fire og fem, der Åge Dyb fra Tromsø tok fjerdeplass og Nils Henrik Nilsen fra Samisk tok 6. plass. Sjakk kan nemlig også være en kamp mot seg selv – sine mål og det å heve seg i enkeltturneringer. Det klarte Åge Dyb virkelig – han er helt fersk i turneringssammenheng og 35-åringen fra Tromsø meldte seg nylig inn i klubben – likevel klarer han å kjempe jevnt med mye mer rutinerte spillere. Imponerende! Dyb slo blant annet Øyvind Jakobsen (1679) fra Skjervøy og startet med tre strake stolper i denne turneringa – sterkt! Åge tok 4 sterke poeng. Nils Henrik Nilsen var ikke stort dårligere med sine 3.5 av 6 og det mot sterk motstand. Han gikk ned i flammer mot Monika Machlik, men ellers tapte han kun mot Frank Remman og høydepunktet var nok å slå unge Valvåg som jo har sølv fra nordisk for ungdom på sjakk-CVen sin.

Tron Walseth arrangerte, spilte og hadde en super helg i Forskningsparken i Tromsø
Foto: Jan S. Berglund

Nevnte Torbjørn Valvåg smelte til med et praktparti mot Tron Walseth og vant et flott franskparti der angrepet til slutt rullet helt av seg selv – Walseth gikk ned for full musikk. Med tap mot Monika Machlik, Frank Remman og nevnte Nils Nilsen ble det 3 poeng på Torbjørn som også slo Morten Johnsen og Helge Larsen. Vi kommer til å høre mer fra Torbjørn utover høsten og dette er en spiller i stadig utvikling som vi forventer oss mye av. Det var også med en rekke gode, unge spillere fra TSKU sine yngre rekker og Torbjørn er alt nevnt. Av dem imponerte Nikolai Olsen Wernberg igjen mest og ikke overraskende tar han raske steg fremover og er nå i stand til å slå hard i fra seg selv mot erfarne spillere som har vært en del av sjakklivet i nord i en mannsalder. Olsen Wernberg er en av flere som trener med Mads Vestby-Ellingsen på klubben vår og dette gir utvilsomt fine resultater. Wernbergs beste enkeltresultat var nok seieren mot Morten Johnsen (1480) – hva blir det neste fra den kanten, tro? Vi la også merke til at alle i klassen vant minst et parti og at yngstemann, Sivert Schanche Tørfoss – som er svært sjakkivrig, tok sin seier i aller siste runde. Godt jobba.

 

Flott spillelokaler i forskningsparken lokket litt for få sjakkspillere denne gang
Foto: Jan S. Berglund

 

Her er Monika Machlik sitt brutale vinstparti fra 5. runde:

Turneringsresultater og tabell finner du hos Turneringsservice

Tromsø Sjakklubb på Facebook