Blåbyen GP 2017 ble en flott sjakkfest

7. september 2017
By

GM Leif Erlend Johannessen og Narviks Torben Sørås tok de to første plassene på Sortland

Sortland Sjakklubb arrangerte sist helg Blåbyen GP – en flott turnering etter ypperste standard for en Grand Prix-turnering. Turneringen fant altså sted 1-3/9-2017 og storfavoritt var Leif Erlend Johannessen fra Oslo som tok turen opp til naturskjønne Vesterålen for å spille sjakk, kanskje oppleve et lite natureventyr i nord og få med seg de 4000 kronene som var førstepremie. Stormesteren skuffet ikke og feide gjennom turneringa på imponerende vis – og kun en avgitt remis mot Narviks Torben Sørås ble fasit på de syv rundene. Leif Erlend slo altså ned 6 stolper i turneringstabellen, vant på 6.5 av 7 mulige og forviste den nordnorske sjakkeliten til statistroller i kampen om gullet. Leif Erlends store styrke på sjakkspillet er posisjonsspillet og han fikk rett og slett opp mange gode stillinger underveis og spilte dem hjem.

GM Leif Erlend Johannessen slo i siste runde Martin Halsvik Larsen og gikk helt til topps
Foto: Sortland Sjakklubb

Torben Sørås tok sterke 5.5 av 6 og vant dermed kampen mot resten av røkla og i det innbyrdes oppgjøret mot Leif Erlend holdt han remis med de hvite brikkene i en slapp Caro Kann fra hvits side. Det var imponerende å se at Sørås klarte å slå både Pål Røyset, Gunnar Lund og Martin Halsvik Larsen. Småbarnspappaen har fått en ny vår over sjakkbrettet og på Sortland passerte han 2200 i internasjonal rating og det med bravur. Det ble forøvrig spilt 3 runder hurtigsjakk på fredagskvelden før turneringa ble avgjort med fire runder langsjakk lørdag og søndag. Tredjeplass gikk til Joachim Solberg som blogget flott fra turneringen og som kun tapte mot vinneren Leif Erlend. Joachim har en svakhet i at han er litt for remisglad og det ble en rask og slapp remis mot Gunnar Lund i siste runde. Før det hadde Solberg blant annet en klar vinststilling mot Pål Røyset med svart som han rotet bort og alt i alt var det ikke den helt store turneringen tross en fin plassering. Til det var spillet for rusete fra en kar som har mye god sjakk i seg.

Torben Sørås og Nord-Norge-venn Joachim Solberg gjorde sine saker bra på Sortland og tok pengepremier
Foto: Sortland Sjakklubb

Mye god sjakk har normalt også vår egen Pål Røyset i seg og Pål ble da også beste Tromsøspiller med 4.5 av 5 mulige på fjerdeplass – samme poengsum som Joachim Solberg hadde på tredjeplassen sin. Påls spill var mildt sagt variabelt – han spilte tidvis god sjakk når han fikk kniven på strupen, men en del overseelser kostet og han tapte mot både GM Johannessen og Torben Sørås som tidligere nevnt. I tillegg burde han gått ned mot Joachim Solberg i et parti der Pål spilte hvit i en lukket sicilianer. Når det er sagt så vant Pål et flott parti mot Tobias Petterson og i tillegg slo han Rune Vik Hansen og Olav Thoresen. En grei turnering med lurvete spill fra den moderne NNM-kongen.

Pål Røyset tok den kjipe fjerdeplassen som ikke ga pengepremie
Foto: Sortland Sjakklubb

Gunnar Lund har lært seg å spille god sjakk det siste halve året – for å si det i klartekst har han tatt syvmilssteg sjakklig og spiller i dag på et skyhøyt nivå sammenlignet med det han leverte i vinter. Vårløsningen kom under NNM i Tromsø der han vant klasse 1 og etter det har det gått slag i slag. Eller hva skal vi si om gull for Ungdomsskolelag sammen med Langnes Ungdomsskole, bronse fra Junior-NM og stjerneresultater i både Sveins minneturnering og i Xtracon Open 2017? Knallsterkt spør du meg! Men på Sortland kom reaksjonen etter at Gunnar i løpet av sommeren har steget i gradene og inntatt en flott rating på 2244. 1.5 av 4 i langsjakken etter en heller feig 10-trekksremis mot Joachim Solberg i siste runde smakte det slett ikke fugl av for det store Tromsøtalentet. Gunnar kan bedre og selv om han slo både Kjell Ole Pettersen og Tobias Pettersen var det ikke stjernetakter over Lund på Sortland – han kan bedre og femteplass ble sånn passe.

Gunnar Lund slo her Tobias Petterson med svarte brikker – men var meget kritisk til eget spill på Sortland
Foto: Sortland Sjakklubb

Det var gledelig å se Tromsø sin nye partisekretær Rune Vik Hansen tilbake i manesjen etter en lang sommer uten langsjakk. Rune legger inn alle partiene fra turneringen som gest til arrangøren og det er et flott tiltak! Rune forfrisket i turneringa med 2.5 av 4 i langsjakken etter seire mot Rune Handsberg (1800) og Per Fredrik Holand (1866). Det smakte nok godt med 3.5 av 7 og 50% score mot en snitt nær 2000 i elorating. Rune ser ut til å ha tatt steg fra sin 1800-rating og kanskje er 1900 neste reisestasjon for filosofen? Vi får se og i mellomtiden legger Rune inn partier fra turneringer spilt i regi av Tromsø Sjakklubb slik at undertegnende og andre får gleden av dem. Frank Remman gjorde det ikke like skarpt – han fall ble tre strake tap på fredagskvelden i hurtigsjakken som ødela for det som ellers kunne blitt en helt OK turnering. OK fordi han tok 50% i langsjakken der han slo Rune Handberg og spilte to remiser. Men Frank kan bedre og alt i alt var det ikke Tromsøspillernes show på Sortland. Det var andre som tok på seg trøye nr. 7 og scoret mål i denne turneringen.

Rune Vik Hansen med de svarte brikkene vant i siste runde
Foto: Sortland Sjakklubb

B-klassen ble vunnet av Svein Dale foran Tom R. Wister – begge fra Oslo – med sterke 6 av 7 mulige. Dale og Wister er godt voksne og det var vel et svakhetstegn for nordnorsk sjakk at disse to traverne satte de nordnorske i skyggen. Beste nordnorske B-spiller ble Vladimir Shabalin fra arrangørklubben Sortland på 5.5 av 7. Vi la ellers merke til at arrangør Håkon Tonullto Natvig tok 4 av 7 – noe han sikkert ikke var helt fornøyd med. Det Håkon kunne skinne av, og være stolt over, var derimot selve turneringen som totalt sett hadde 53 deltakere og som ble arrangert på en flott måte. Jeg har kun hørt godord om både Håkon, Jonny Fredriksen og Martin Halsvik Larsen sin innsats og ikke minst om selve arrangementet og turneringa. Vel blåst Sortland!

Håkon Natvig lar aldri en anledning til ablegøyer gå fra seg – V for Victory!
Foto: Sortland Sjakklubb

Det var alt for få Tromsøspillere som tok turen til Sortland i år. Det er kanskje blitt litt for lett og litt for billig å ta fly sørover og spille attraktive turneringer i Oslo eller i utlandet. I hvert fall var det kun 6 spillere fra Tromsø på plass i Blåbyen og de to siste spilte altså i B-klassen. Benjamin Halvorsen ble best av disse og Tromsøværingen åpnet ballet med et brak da han tok sterke 3 av 3 i hurtigsjakkdelen fredag. Dessverre for unge Benjamin ble det to svarttap i langsjakkdelen og med to hvitremiser kunne han neppe se seg fornøyd med egen innsats. En spiller som Halvorsen samler ikke på 10. plasser og 10. plass ble det til slutt med 4 av 7 mulige. Kompis Preben Teigen Badar har ikke på langt nær spilt like mye sjakk som Benjamin og også han spilte flott i hurtigsjakken der han tok 2 av 3 mulige før langsjakken kom og båten ville ikke bære lenger. Dermed endte Preben på sine 2 poeng og moralen er å se gjennom partiene, lære mer og komme sterkeste tilbake. Neste sjanse for å spille god sjakk i nord er Harstad sin storturnering Finn Chess International 2017 helt i slutten av denne måneden. Vi ønsker mange Tromsøspillere på startstreken og ønsker dere lykke til!

Med flotte kantinemuligheter i Samfunnsalen på Sortland ble det en fin turnering for alle
Foto: Sortland Sjakklubb

 

Resultatlister for klasse A i Turneringsservice

Resultatlister for klasse B i Turneringservice

Sortlands Sjakklubb

Sortlands Sjakklubbs bilder fra Blåbyen GP på Facebook

 

Her er Pål Røyset, som ble beste Tromsøspiller, sitt beste parti fra turneringen:

Resultater, tabeller og snart alle partiene er tilgjengelig i Turneringsservice

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook