Endre og Torbjørn leverte storspill under Blåbyen GP 2016!

12. september 2016
By

   thomas-ernst-co Seierspallen: GM Thomas Ernst (1) , Tobias Petterson (3) og Endre Machlik (2)
Foto: Anniken Vestby

Blåbyen GP 2016 ble en stor suksess med hele 66 deltakere. Det mest gledelige var den store B-klassen på hele 44 spillere og den fine aldersspredningen – her spilt gammel og ung om hverandre. Tromsø stilte med en stor kontigent på hele 14 spillere som hadde tatt turen til Sortland og de gjorde det meget godt.

torbjorn-er-steingodTorbjørn var ute på tokt igjen og tok med seg 86 smellfete elopoeng til Tromsø!
Foto: Anniken Vestby

Ratingvinnere for Tromsø ble Kirill Fedchuk som tok 33 fete elopoeng med seg hjem og Endre Machlik som tok 31 poeng med seg i A-klassen. I B-klassen gjorde en av våre væpnet ran på banken og mafiaboss var Torbjørn Valvåg! 10-åringen sopte inn 86 elopoeng i kontant betaling og det lukter det svidd av! Nå er jeg usikker på om disse ratingfangstene har tatt stilling til at bare de fire siste rundene rates – de tre første var jo i hurtigsjakk – men det får så være. Ratingfangsten gir en god pekepinn på hvem som er i utvikling – og Tha hot shit in town var altså Kirill, Endre og Torbjørn!

endre-kirill-madsEndre Machlik, Kirill Fedchuk og Mads Vestby Ellingsen – tre talenter fra TSKU
Foto: Anniken Vestby

Det ble svensk dominans i toppen av turneringen og med GM Thomas Ernst og IM Emil Hermansson på startstreken var det ventet. Allikevel hadde vi forhåpninger og da særlig til Endre, Pål Røyset og Mads Vestby Ellingsen som var våre sterkeste kort. Mads og Pål gjorde ved denne anledningen det omtrent som rating forventet og det er fint, spesielt for Mads, som har skutt i været og nå må venne seg til å ha en høy rating og kunne forsvare den i turnering etter turnering før han tar nye steg. Ja, for nye steg kommer og Mads har en sjelden modenhet i spillet sitt med fin balanse mellom angrep og forsvar – mellom posisjonsspill og taktikk. Endre er mer en taktiker av natur, og han spilte en meget sterk turnering på Sortland. Den 16 år gamle juniornorgesmesteren har fått et voldsomt sjakklig løft det siste halve året og spiller nå på et nytt, og revolusjonerende høyt nivå. Ikke bare vant han nye ratingpoeng – han kom på en brillefint 2. plass og det er meget sterkt i et stort felt med mange 2000-spillere. Hans store parti var seieren mot IM Emil Hermansson og dette er en av Endre sine absolutt største skalper så langt i karrieren. Remisfri og med 5 seire ble fasit for Endre i Blåbyen – meget sterkt!

remmanFrank Remman t.h. spilte en fin turnering med 2000-prestasjon
Foto: Anniken Vestby

Pål Røyset tok 4.5 av 7 og hadde en ratingprestasjon på 2167, men han har mye å lære av Endre i form av kampinnstilling og fandenivoldskhet. Pål spilte hele 5 remiser og jeg har ofte tenkt på om han ikke vel ofte stikker kjepper i hjulene for motstanderens spill i stedet for å generere spill selv. Mange remiser tyder ofte på det. Pål ble nr. 6 i den 22 manns store A-klassen. Mads Vestby Ellingsen tok 4/7 og hadde en 2092-prestasjon. Godkjent det og han har i løpet av sommeren spilt den nasjonale ratingen over 2000 – pent! Mads spilte forøvrig en sterk remis mot vinneren GM Thomas Ernst fra Sverige. Kirill Fedchuk raser altså opp i nasjonal rating etter at han tok 50% score, og 3.5 av 7 mulige, i den sterke A-klassen. Kirill snek seg akkurat foran som kom på samme poengsum, 3.5 poeng. Det fikk også rutinerte Frank Remman som spilte med seg hjem en 2000-prestasjon og Gunnar Lund var siste Tromsøspiller i A-klassen om tok 50% – også han med 3.5 av 7. At klassen var sterk viser Narvikspillernes innsats – de fikk mye bank! Sterke spillere som Mikael Rølvåg og Kjell Ole Kristensen fikk under 50% score og var en blek skygge av seg selv ved denne anledningen.

mathias11 år gamle Mathias Lind Schouten gjorde en fin figur i B-klassen
Foto: Anniken Vestby

Hva så med den store B-klassen. Først vil jeg si at det er viktig for sjakken i nord at mange spiller i B-klassen. Det gjør inngangsbilletten til sjakk lettere å kjøpe og når lista blant de ferske ikke er all verden, så våger hjemmespillere seg til sjakklubben og det er jo det vi ønsker. Et frodig og stort sjakkliv i nord! B-klassen hadde en stjerne i Torbjørn Valvåg som virkelig storspilte etter rapportene jeg har fått. Torbjørn smelte i land den ene seieren etter den andre etter et innledende tap mot rutinerte Nils J. Scheldrup. 6 strake seire og Fischer-score – hva sier en om slikt? 2300+’-prestasjon 10 år gammel. Jeg våger ikke å tenke på fortsettelsen og hvor det vil ende. Men Torbjørn bør ha en lysende sjakkfremtid foran seg for han har en sjelden appetitt på sjakk og et stort talent. Sammen med hardt arbeid er de to tingene alfa og omega for en god sjakkutvikling. Vinner av B-klassen, 10 år gammel og det med 6/7 mulige og 3000 kr inn på konto – kan du tenke deg en bedre måte å tilbringe en høsthelg på? Det kan ikke jeg heller! Vladimir Shabalin startet med 6/6 og så lenge ut som en vinner – men det var før han møtte gangsteren Torbjørn som ville ha de 3000 kronene selv! Dermed vant Torbjørn sisterunden og det blir spennende å følge han videre.

Lyst å bli kjent med Torbjørn og hans sjakk?    Sjekk ut NM-profilen hans!

torbjorns-store-dagHåkon Natvig (3), Torbjørn Valvåg (1) og Shabalin (2) utgjorde pallen i B-klassen
Foto: Anniken Vestby

Tage J Robertsen gjorde en fin figur i B-klassen og tok 4.5 poeng – godkjent av veteranen som fortsatt har fremtiden i sjakk foran seg. Mathias Lind Schouten har nå fylt 11 år og det har blitt mye fotball i sommer for den allsidige gutten. Dette er selvsagt et tveegget sverd for sjakkferdighetene, men trivsel skal alltid komme først! I Blåbyen kom dermed Mathias tilbake etter en 2 måneders pause fra sjakk og allikevel gjorde han et fint resultat med 4.5 av 6 og 11. plass blant 44 deltakere. Noen rating-poeng ble det også fra spilleren jeg tror vi vil høre mye fra i fremtiden.

morten-johnsenMorten Johnsen fikk penger, sjakkbok og pokal i C-klassen
Foto: Anniken Vestby

I C-klassen ble Morten Johnsen, som er fersk i gamet, nr. 3 og det må være en finfin prestasjon og han skinte som en sol på bildene fra mesterskapet. Det gjør han ofte, så det er intet bevis på noe som helst – men to avsluttende vinster i den klassiske sjakken må ha varmet og da det vanket en bokpremie må det ha gitt Morgen et løft og motivasjon til å se mer på sjakken. Jeg og min gode venn Thomas Robertsen hadde som kjent voksenopplæring i klubben i vår sammen med Trond Romsdal og Christian Grundekjøn og da var Morten blant de ivrige som ofte kom og fulgte med. Kanskje lærte han ett og annet også for dette smakte det fugl av og vi gleder oss alltid når ferske folk klarer å heve spillestyrken sin.

Her er Torbjørns sitt flott parti mot Shabalin i den viktige sisterunden, legg merke til hvordan han tar gambitbonden, beholder den og vinner sluttspillet på forbilledlig vis via trekktvangtema. Et meget flott og meget innstruktivt parti!

Du finner alle resultater hos Turneringsservice

Sjekk ut de offisielle hjemmesidene

Bilder fra Anniken finner du på TSK sine Facebooksider

Her finner du en avisartikkel fra Bladet Vesterålen

Joachim Solberg bloggen om turneringen: 1 | 2 | 3

Tromsø Sjakklubb på Facebook