Espen Forså til topps i Vårsjakken 2016

2. mai 2016
By

    Kvisla, Forså, Machlik 2016  Johannes Kvisla på 3. plass, Espen Forså på 1. plass og Endre Machlik på 2. plass.
Foto: Anniken Vestby

Helga 29.april til 1. mai ble turneringa Vårsjakken 2016 spilt i Tromsø. Dette var først og fremst et turneringstilbud for klubbens spillere, men det var da desto mer gledelig at to spillere utenbys hadde tatt turen til Tromsø. Johannes Kvisla, som gikk på NTG sammen med Magnus Carlsen og Espen Forså i sin tid, hadde tatt turen fra Oslo, mens Didrik Hansen hadde tatt turen fra Sortland for spill i B-gruppen.

Espen Forså Vårsjakken 2016Det var godt å se Espen Forså øvert på seierspallen igjen
Foto: Anniken Vestby

I øverste klasse så det ut til å bli et oppgjør mellom den høyest rangerte spilleren Espen Forså og 7 dobbelt nordnorsk mester Pål Røyset. Men Pål falt fra mot slutten med tap mot både Espen og Endre Machlik og dermed smatt både Endre og nevnte Kvisla seg forbi på tabellen. Kvisla vant alle dine 4 langsjakkpartier og gjorde dermed et rating-jafs som vi har sett han gjøre før i helgeturneringer. Fredagskvelden ble turneringen innledet med tre runder hurtigsjakk og der tapte den samme Johannes Kvisla for både Endre og Espen, noe som til slutt skulle bli skjebnesvangert for Oslo-spilleren. Dermed ble det to Tromsø-spillere på topp under Vårsjakken 2016. Espen avsluttet nemlig med sterke seire mot Pål Røyset og Christian Grundekjøn og gikk helt til topps med sine 5.5 av 7 mulige. Tre remiser var alt han slapp på de 7 rundene. Endre Machlik er i en jevn og god utvikling og 16-åringen har allerede passert 2000 i både nasjonal og internasjonal rating og han har fortsatt mye å gå på. En spiller for fremtiden. Det samme er søstrene Edit og Monika og denne gang var det Edit som klinte til med en kjempeprestasjon og en brillefin 5. plass. Edit slo spillere som Amir Keadana og Gunnar Lund – men hennes beste resultat var remisen mot Espen i langsjakkdelen og med remiser mot både lillebror Endre og Pål Røyset kan russejenta se seg meget godt fornøyd med innsatsen i årets Vårsjakk.

Edit Machlik Vårsjakken 2016Edit Machlik imponerte stort i Vårsjakken 2016!
Foto: Anniken Vestby

Lenger ned på tabellen så vi flere gledelige resultater Øyvind Pedersen var tilbake i manesjen og straks han kjente lukten av sagmugg var han nesten ikke til å slå. Bare et tap i første runde av hurtigsjakken sier sitt og en sterk 8.plass smakte nok godt for en spiller som har svart mer på Quiz de siste årene enn han har flyttet på trebrikker. Velkommen tilbake Øyvind. Inge Simonsen var også tilbake i A-klassen og han slo godt fra seg med sine 3 poeng og 50% score i langsjakkdelen med 2/4 mulige. Det er artig å se litt passive spillere tilbake og også Elise Sjøttem Jacobsen gjorde fin innsats i langsjakkdelen med 2.5 av 3 mulige. Av uviss grunn sto hun over en runde – men seire mot de to lovende juniorene Isak og Harald Christian må ha varmet.

Øyvind Pedersen 2016Øyvind Pedersen forfrisket og gikk uten tap gjennom langsjakkdelen
Foto: Anniken Vestby

B-klassen

Klasse B Vårsjakken 2016Remi, Hauk Are, vinneren Espen og Kristian H. ble de beste i B-klassen
Foto: Anniken Vestby

I B-gruppa var det også en fin blanding av unge håp og godt voksne herrer og en dame. Vinner ble her Espen Klævik-Pettersen som gikk tapsfri gjennom feltet og som endte opp på sterke 6/7 mulige. Tilbake i manesjen var her Hauk Are Kristiansen som spilte mye sjakk tidlig på 90-tallet og som nå gjorde et slags comeback etter mange år borte fra sjakken. Han klinket til etter et innledende tap i første runde – og scoret 5.5 av 6 i avslutningsrundene. Bare vinneren Espen klarte å holde Hauk til remis i langsjakkdelen. Ellers så vi at Kristian H Schmidt tok en fin 3. plass i B-gruppen, med 5 poeng og Remi Jakobsen tok 4.5 poeng på 4.plass. Selvsagt la vi også merke til de to sterke kortene våre Torbjørn Valvåg og Mathias Lind Schouten – som begge er i 10-årsalderen og som begge tok 4 poeng denne gang. De er i en rivende utvikling og snart topper de nok tabellen i B-gruppen og blir jaget oppover i systemet! Torbjørn tok dermed en flott 5.plass, mens Mathias tok 6.plassen – begge med 50% score i langsjakkdelen.

TorbjørnTorbjørn Valvåg er alltid en spennende start – han spilte flere friske partier!
Foto: Anniken Vestby

Anniken Vestby betyr mye for klubbens ve og vel da hun ikke bare er med i styret, men tar stort ansvar for alt fra turneringsdrift, klubbdrift og i tillegg er klubbens hoff-fotograf som gjør det mulig med flotte bilde-reportasjer både her og på Facebook. Takk Anniken og grattis med fin fremgang og to seire i de to siste rundene av Vårsjakken. Vi la også merke til at Karl Petter Jernberg holder fortet og spiller sjakk for klubben i hans hjerte. Karl Petter er jo æresmedlem i Tromsø Sjakklubb etter mange år trofast medlemskap og i vårsjakken ble det en seier på Karl Petter og sikkert mye glede på ferden.

Karl Petter Jernberg 2016Karl Petter Jernberg er æresmedlem i Tromsø Sjakklubb
Foto: Anniken Vestby

Vi se på partiet mellom Pål og Espen fra 6. runde av Vårsjakken 2016:

Her er resultatlistene i Turneringsservice

Tromsø Sjakklubb på Facebook