Et tilbakeblikk på Nord-Troms Open 2017

30. desember 2017
By

Torbjørn Valvåg spilte remis mot stormester Urkedal på Skjervøy – en bragd av de sjeldne!
Foto: Anniken Vestby

Nord-Troms Open 2017 ble arrangert på Skjervøy av Skjervøy Sjakklubb på Hotell Maritim 27. – 29. oktober 2017. Dette var en hard dyst på mange måter da turneringen gikk over tre ulike disipliner, over tre dager og med hele 15 runder totalt. Seks runder lynsjakk fredags kveld, totalt 6 runder hurtigsjakk og 3 runder med langsjakk. En maratonøvelse med andre ord. Stormester Frode Urkedal kom spilte og vant. Stormesteren fra Oslo kom for å sette skapet på plass mot store deler av den nordnorske eliten – med venn og FM Erlend Mikalsen fra Alta i spissen. Det klarte stormesteren – men ikke uten sverdslag!

 

Erlend Mikalsen og Frode Urkedal – de to beste i Nord-Troms Open 2017!
Foto: Anniken Vestby

 

Jeg møtte Urkedal under NM i Tromsø i 2016 og han fremsto som både sympatisk og jovial i sin væremåte og trives sikkert i Nord-Norge med folket her nord sitt gemytt og deres gjestfrihet. Skjervøy ble hyllet for å ha arrangert en fremragende turnering og Urkedal gikk altså til topps med den noe originale poengsummen 250 poeng! Nestemann ble FM Erlend Mikalsen med 205 poeng, i hard kamp med Pål Røyset på sterke 200 poeng i dette utsøkte selskapet. Urkedal tapte et av lynsjakkpartiene – mot Pål Røyset – men gikk ellers tapsfri gjennom de resterende 14 rundene. Allikevel avga han en sensasjonell remis mot en sterktspillende storspiller fra Tromsø… Gratulerer til Urkis, og takk for at du tok deg turen til oss i nord,  Frode!

 

Frode Urkedal i kamp mot Torbjørn Valvåg i lynsjakken med hvit der Urkedal vant
Foto: Anniken Vestby

 

FM Erlend Mikalsen har i en årrekke knivet med FM Espen Forså og ikke minst IM Benjamin Arvola om stempelet: «Nord-Norges sterkeste sjakkspiller». Den kampen synes nå tapt da IM Arvola har festet et sterkt grep om den posisjonen. Men Erlend er god og han tapte kun mot Urkedal – to oppgjør – i dette mesterskapet. Den allsidige Altaspilleren, som både spiller piano og elsker turnøvelser og annen fysisk fostring, tok dermed en velfortjent med knepen andreplass på Skjervøy.

 

Andreplassen, i sterk konkurranse med Pål Røyset, gikk til FM Erlend Mikalsen, Alta
Foto: Anniken Vestby

 

Pål Røyset har fått en ny vår med mye god sjakk i høst der han vant klubbmesterskapet og med nye ambisjoner om en FM-tittel – slo han sterkt i fra seg på Skjervøy. Pål tapte tre av de 15 partiene, mot Urkedal, mot Erlend Mikalsen og mot Gunnar Lund – men med kun en remis og seire mot blant annet Urkedal i lyssjakkdelen og mot Mads Vestby-Ellingsen smakte dette fugl Pål – vel blåst!

 

Pål Røyset to en brillefin tredjeplass i Nord-Troms Open 2017 – her i kamp mot vinneren som han slo i lyn
Foto: Anniken Vestby

 

Gunnar Lund hadde en absolutt opptur på Skjervøy etter en meget stormfull høst på sjakkbrettet. Han startet knallsterkt med 5.5 av 6 mulige i lynsjakken der han slo Pål Røyset og spilte remis mot Erlend Mikalsen. En ny remis mot Erlend Mikalsen i langsjakkdelen var pent resultatmessig og med 175 poeng tok Lund en meget klar fjerdeplass godt foran erkerivalen Mads Vestby-Ellingsen som han møtt en gang – og slo! Gunnar har nå brukt høsten på å akklimatisere seg på høyder godt over 2000 i rating og det blir spennende å se hva våren vil bringe.

 

Gunnar Lund i full konsentrasjon mot Aksel Brasøy – sterk 4. plass til Gunnar på Skjervøy
Foto: Anniken Vestby

 

At Jan S. kan spille sjakk vet alle som kjenner den gamle mester. Han var over 2200 i både nasjonal og internasjonal rating i sine Hey Days på slutten av 80-tallet og en meritterende remis mot Simen Agdestein fra Rallar Open 1987 går det fortsatt gjetord om. Jan S. var som vanlig svak mot de sterke og sterk mot de svake og siden det var hur jevnt som helst mellom plassene 5 til 10, så kunne han lett havnet utenfor topp-10 lista. Det gjorde han ikke – en sterk seier mot Gunnar Lund gjorde susen i et dramatisk oppgjør der mye kunne skje, men der den gamle mester trakk det lengste strået gjennom offerspill. Berglund endte på en finfin 5. plass og det står det respekt av når en er blitt 58 år gammel og en fortsatt er kaptein på TSK-skuta.

 

Jan Sigmund Berglund blir aldri for gammel over sjakkbrettet til å forbløffe oss
Foto: Anniken Vestby

 

På 6. plass endte Mads Vestby-Ellingsen som ikke hadde en så god turneringen som jeg tippet han ville få på forhånd. Mads er djevelgod på sitt beste, men fortsatt ujevn i prestasjonene og på Skjervøy tapte han mot de tre øverste: Urkedal, Mikalsen og Røyset – totalt tapte han to ganger for Erlend Mikalsen og sågar et parti mot Alf Gjøran Jakobsen som fikk sitt store høydepunkt i turneringen når han slo kadett-Norgesmesteren fra 2016. Alf Gøran endte på en finfin 7. plass med 160 poeng – samme poengsum som Jan S. og Mads på plassene foran.

 

Mads Vestby-Ellingsen smelte ikke til slik vi vet han kan – men kom likevel på 6. plass
Foto: Anniken Vestby

 

En kommer i bort fra å omtale lille, store Torbjørn Valvåg sin fantastiske innsats mot Frode Urkedal i hurtigsjakkens nest siste runde. Unge Torbjørn spilte et strålende parti i Magnus Carlsen sin ånd i Londonsystemet. Posisjonelt sterkt, pragmatisk sunt og med en stø og meget trygg sluttspillhånd som grenset til det lett arrogante da han lekende lett flyttet brikkene og holdt stormesteren til en herlig remis! Sterkt Torbjørn! Unge Valvåg sanket poeng jevnt og trutt gjennom turneringen og han smelte til med en rekke flotte partier og ble den store ratingvinneren i mesterskapet. Torbjørn raste oppover i elo og dette var et lite gjennombrudd for Torbjørn spillemessig på det øverste nivået i Nord-Norge slik jeg ser det. Nå har du slagkraft til å slå hvem det skal være, Torbjørn! 8. plass blant 34 ivrige sjakkspillere er sterkt.

 

Torbjørn Valvåg spilte i dette partiet remis mot Urkedal etter en meget god åpning og et sterkt sluttspill!
Foto: Anniken Vestby

 

Idéen til arrangementet kom blant annet fra Øyvind Jakobsen på Skjervøy som sto på i kulissene sammen med turneringsleder Anniken Vestby. Frank Remman var arkitekten bak den sinnrike og kreative turneringsmodellen og når den pusses litt slik at barnesykdommene blir borte – så blir dette en fin modell og et godt alternativ til helgeturneringer i nord. Vi håper at primus motor, Øyvind Jakobsen, tar opp hansken og arrangerer ny turnering på Skjervøy neste år. Dette var nemlig et meget vellykket arrangement.

 

Øyvind Jakobsen var primus motor for arrangementet på Skjervøy og arkitekt bak turneringa
Foto: Anniken Vestby

 

Frank Remman ble nr. 12 med 145 poeng og gjorde et fint resultat. På minussiden ser vi at han ikke tok noen virkelige skalper – så som så ofte var han hard mot de svakeste i feltet. Mathias Lind Schouten gjorde også en fin turnering og 12-åringen gikk frem i rating i et felt der han ikke fikk det til å gli som vi likevel vet at han kan. Mathias er i en utviklingsperiode der prestasjonene varierer sterkt, men der sjakken hele tiden går fremover.

 

Frank Remman var tungt inne og hjelp til med å skape en meget kreativ turneringsmodell
Foto: Anniken Vestby

 

Åge Dyb altså! Mannen meldte seg inn i Tromsø Sjakklubb i sommer og er allerede over 1600 i internasjonal rating – det blir spennende å se om han klarer å stabilisere det nivået etter hvert som han får spilt flere partier. Det skal være tøft å få over 1600 som helt fersk! Dyb startet med et målrettet blikk og poeng inn på kontoen i nesten hver runde. Han imponerte virkelig stort og seieren mot Jan S. Berglund i andre runde av lynsjakken varmet nok ekstra godt. Dessverre for Dyb klappet han litt sammen i de to siste rundene etter et tap mot Mads Vestby Ellingsen i langsjakkens siste parti. Dermed ble det hele 3 tap på rad og det kostet han veldig mange plasser på tabellen. Med litt bedre uttelling på slutten kunne han fptt betydelig mye mer enn sine 120 poeng. Uansett sterkt av den unge mannen som fortsetter å imponere som fersk spiller.

 

Åge Dyb startet med sjakk i godt voksen alder – han hevdet seg storfint på Skjervøy!
Foto: Anniken Vestby

 

Da runder jeg av denne rapporten med Torbjørns kampremis mot Urkedal:

 

Resultater og noen partier finner dere i Turneringsservice

Tromsø Sjakklubb på Facebook