Mads og Mathias på Vestlandstokt

19. mars 2017
By

Vinneren Daskevics i sisterundens remisparti mot IM-kollega Johan Sebastian Christiansen
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Av og til er det deilig å spille turneringer på en helt annen kant av landet. Å puste inn vårluften i Stavanger midt i mars og samtidig spille mot sørnorske spillere en sjelden eller aldri møter ellers – må ha vært en god opplevelse for våre to sterke juniorer som tok turen helt til Rogalands hovedsete denne helga. Der ble Stavanger Sjakklubbs 100 års jubileumsturnering spilt med stor deltakelse og fine spillelokaler. For hele 158 deltakere hadde funnet veien til Scandic Hotell Forus, Stavanger der turneringen ble spilt. Det ble spilt tre runder hurtigsjakk fredags kveld, og så to runder klassisk sjakk lørdag og to runder søndag. Dermed ble det en lang og hard turnering på våre to sterke juniorer i Stavanger.

Vinner i Stavanger ble IM Vadims Daskevics som bor og jobber i Stavanger og som er Rogalands klart beste sjakkspiller – ingen overraskelse der altså. IM Erik Fossan er ratet ca. 100 poeng under Daskevics og har alltid store problemer mot Latvieren i innbyrdes oppgjør og han var nok glad at han slapp å møte denne kjempen ved denne anledningen. For Erik tok en finfin andreplass i et felt som inneholdt 3 IMer og 6 FMer og ellers var relativt sterkt besatt. Da er det lett å gå på miner. Svenske Anders Nilsson kom på en overraskende god tredjeplass – mens våre to spillere må ha noen år mer på baken før de kan spise kirsebær med de store.

Aleksander Fossan spiller her mot Mads Vestby-Ellingsen i siste runde i Stavanger
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Mads Vestby-Ellingsen raste jo opp til 2200+ i løpet av sommeren i fjor – og den høye junior-K’en FIDE kjører hjalp han utvilsomt godt på vei. Dermed måtte det komme en dupp utover høsten, og den kom. Men neste gang Mads krabber over 2200 vil han bli der for godt – det er jeg sikker på. Han har nemlig allerede spillestyrken inne på sitt beste og da gjelder det bare å stabilisere seg og slikt tar tid – men kommer nesten helt av seg selv når en spiller mye turneringssjakk. Mads er oppe på 2086 i FIDE-rating for tiden og i Stavanger tapte han noen få poeng, men vant tilsvarende i erfaring og opplevelser så alt i alt ble det en god tur. Mads tapte for CM Anders Nilsson fra Sverige som var turneringen store overraskelse i femte runde og så spilte han remiser mot juniorene Isak Sjøberg og Aleksander Fossan i de to siste rundene. Det var han nok ikke helt fornøyd med – for jeg vil tro at han regner seg som en bedre sjakkspiller enn de begge. Dermed endte Mads opp med 4 poeng, en 17.plass av 57 spillere i A-klassen og han gjorde det altså helt på det jevne.

Mathias Lind Schouten forfrisket med en sterk prestasjon i Stavanger
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Mathias Lind Schouten ser ut til å ha tatt nye steg for i den klassiske delen av Stavangerturneringa gjorde han en meget god figur og sopte sammen 2.5 poeng på de fire rundene – det er bra siden han spilte i A-klassen! Hurtigsjakken fredag gikk så, som, så og med et halvpoeng der av tre mulige så ble det tilsammen 3 poeng på Mathias – noe som er godt over et normalresultat. Til slutt ble det en 43. plass på Mathias – men best av alt var nok de 34 fete elopoengene han kunne legge til ratingen sin. Med dette passerer nemlig 11-åringen 1700 i internasjonal rating og det skal en ikke kimse av! Ratingprestasjonen på 1774 viser at han har nivået inne og at det fort går videre oppover om han står på og får ut potensialet sitt. Vi ønsker lykke til denne våren og ser at både Mads og Mathias skal spille Marssjakken i Tromsø siste helga nå i mars. Det skal kanskje du også? Der vil du i såfall få god matching og fin erfaring i trivelige lokaler på Veitasenteret.

Se Tor-Ivar Ellingsen sine flott bilder fra turneringa på Sjakk Tromsø sine Facebooksider:

Del 1  |  Del 2  |  Del 3  |  Del 4

Dere finner full resultatliste fra Stavangers 100 års jubileumsturnering hos Turneringsservice

 

Her er Mathias Lind Schouten sitt skjønne parti fra siste runde der han smeller til:

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook