God start, men så skar det seg i det åpne NM i hurtigsjakk 2017

8. januar 2017
By

Bjørnar Byklum (2), Jon Ludvig Hammer (1) og Jøran Jansson (3) utgjorde seierspallen
Foto: Anniken Vestby

Det åpne NM i hurtigsjakk ble arrangert på Scandic Park Hotell i Sandefjord 7.-8. januar 2017. Suveren vinner ble Jon Ludvig Hammer som smelte til med 8 strake seire i starten av dette åpne Norgesmesterskapet bare for å safe det hele inn med to remiser avslutningsvis i partier der han ikke trengte å bevise noe. Allikevel ble det hard fight hele veien og et imponerende resultat av sterke Hammer som med dette vant sitt fjerde åpne Norgesmesterskap i hurtigsjakk. Det første vant han allerede tilbake i 2006 og de to andre i 2011 og 2012 i en periode da han dominerte stort her hjemme i hurtigsjakk og i lynsjakk. Gratulerer til Hammer og på de neste plassene fulgte noe overraskende FM Bjørnar Byklum og FM Jøran Jansson. Byklum har rykket å bli 40 år nå og Sørlandets blide sjakksønn, som bor i Oslo, fikk full valuta for sitt aggressive spill underveis og det gjorde virkelig også den evig unge 55-åringen Jøran Jansson som flesket til med 7.5 av 10 mulige og en brillefin tredjeplass i det Åpne NM. Et forbilde der for alle som ønsker å spille sjakk til langt opp i årene. Det mest overraskende var at lynsjakk-Norgesmesteren Johan-Sebastian Christiansen ikke hevdet seg bedre. Han kom på 10. plass med 6.5 av 10 mulige etter tap mot tre norske FM’er – vi får ta det som et tegn på at litt av luften gikk ut av ballongen etter det storslåtte lynsjakkresultatet hans med 9 av 9 mulige!

Christian Grundekjøn imponerte stort første spilledag med seier over IM Erik Fossan!
Foto: Anniken Vestby

Tromsøspillerne imponerte stort på første dag av mesterskapet der det skjedde veldig mye positivt for Tromsø Sjakklubb! Spesielt morsomt må det ha vært for sliteren Christian Grundekjøn å få inn en IM-smeis ved å nedlegge IM Erik Fossan. Han fulgte opp med en rekke flotte resultater før oppgaven ble for stor for han og kollapsen kom. Etter 7 runder lå dermed Christian oppe på en strålende 11. plass totalt med 5 av 7 mulige. Men derfra og inn ble det den ene haien etter den andre og vår mann ble dermed for lett og fikk tre smultringer med seg hjem fra disse rundene. Allikevel vil jeg fremheve Christian sin flotte start – selv om det til slutt ble en 30.plass med 50% score og en turnering på det jevne for han – der IM-skalpen dog trakk helhetsinntrykket opp.

Tor Fredrik Kaasen spilte mye god sjakk – men er fortsatt for ujevn til å hevde seg helt i toppen
Foto: Anniken Vestby

Tor Fredrik Kaasen imponerte også stort på første spilledag der han startet med 4/4 mulige før han fikk skrammer i lakken. Først tapte han i spill mot Jon Ludvig Hammer, men så fikk han opp en meget god stilling mot Bjørnar Byklum som han dessverre tapte. To sure tap på slutten av første dag og likevel en fin 11. plass blant 70 startende. Tor Fredrik viser i enkeltpartier store ting og jeg har virkelig fått troa på at han kan klare målet sitt om å bli stormester. Det er et svært ambisiøst mål – men mulig. Uansett er det alltid morsomt å følge Tor Fredrik på LIVE-brettene da han gir jernet og aldri legger fingrene i mellom. Det ble til slutt en 29. plass til Tor Fredrik ved denne korsveien – plassen foran Christian og det var selvsagt ikke den ambisiøse spilleren helt fornøyd med.

Mads Vestby-Ellingsen gjorde et solid inntrykk under VM i hurtigsjakk
Foto: Anniken Vestby

Best av våre ble Mads Vestby-Ellingsen som like godt klinket til med 4.5 av 6 mulige på første spilledag og dermed lå han oppe på en meget sterk 11. plass. Dessverre skulle han ikke vise sin beste side på siste spilledag der alle de tre Tromsøspillerne i topp-gruppen bare tok 1 av 4 mulige. Mads tapte nemlig de tre første partiene på søndagen og med seier i sisterunden kom han i mål på 23 plass totalt. Han fikk premie for sin fine tredjeplass i klasse 1 – så litt var det å skrive hjem om for Mads som altså ble beste Tromsøspiller i mesterskapet.

Frederik Grundekjøn vant C-klassen i 2016 og B-klassen i 2017!
Foto: Anniken Vestby

Men Tromsø fikk en mester i Sandefjord da Christians bror Frederik spiller for Tromsø selv om han bor sørpå. Han imponerte stort i B-klassen i årets hurtigsjakk-NM og noen av oss husker at Fredrik raserte feltet i C-klassen i fjor der han vant i ren utklassingsstil med 9 av 10 mulige. I år vant like godt Frederik Grundekjøn B-klassen – vi er imponert! Grundekjøn hadde flere flotte resultater fra NM for Ungdom på slutten av 90-tallet og er en dreven sjakkspiller selv om han tok opp sjakken igjen for få år siden. Grundekjøn smelte til med 8.5 av 10 mulige og vant på kvalitet foran Lom Madagov fra Hamar.

Mathias Lind Schouten viste tidvis at det bor mye god sjakk i han
Foto: Anniken Vestby

I denne klassen spilte 11 år gamle Mathias Lind Schouten en solid turnering med over 50% score. 5.5 av 10 mulige og en 45.plass var mer enn OK og Mathias er en spiller for fremtiden som enda har mye god utvikling foran seg. Torbjørn Valvåg som gjorde det så godt i lynsjakken fikk det tøft på slutten av mesterskapet – men først innledet han med sterke 2.5 av 3 mulige og så gikk ballongen som holdt han oppe tom for luft. Sånn er det bare noen ganger og det var sikkert et stort læringsutbytte å være med på denne turen til Sandefjord for Torbjørn som jo imponerte oss alle under lynsjakken.

Resultater fra det åpne NM i hurtigsjakk 2017 hos Turneringsservice

Her finner dere de offisielle hjemmesidene for mesterskapene

Se også Sjakk Tromsø ved Anniken Vestby på Facebook for flere fine bilder!

Her er et spennende parti fra 6. runde der Mads Vestby Ellingsen redder seg inn og vinner til slutt:

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook