Mads Vestby-Ellingsen spilte i kadettlandskampen mot Sverige

12. desember 2017
By

    Svenske og norske landslagsspillere i kadettklassen på lang, lang rekke
Foto: Anniken Vestby

Vårt kadettess Mads Vestby-Ellingsen var i helga i Sverige med topptrener Simen Agdestein og resten av kadettlandslaget i sjakk og spilte en vennskapelig landskamp mot svenskene i hurtigsjakk. Turneringen ble spilt i Karlstad i Sverige der selvstendighetsforhandlingene pågikk i september 1905 og der den svensknorske unionen gikk i oppløsning samme år, og Norge ble med det helt selvstendig. Å hedre freden og selvstendigheten mellom de to land med en fredelig landskamp var et bakteppe for hard kamp på brettet der svenskene – når sant skal sies – feide nordmennene av brettet med skremmende sifre: 86 – 58!

 

Tor Fredrik Kaasen ble norsk toppscorer med 7 av 12 mulige
Foto: Anniken Vestby

 

Det begynte stygt allerede første spilledag med tap 9.5 – 2.5 i første runde av i alt 12 runder og totalscore første dag var 39-33 til svenskene. Andre spilledag var på søndag og Norge ble da feid av brettet med hele 46½ mot 25½. Dermed ble det 85½ for Sverige mot Norges 58½ poeng. Total dominans for Sverige med andre ord. Dette til tross for at Norge har presumptivt en av de sterkeste kadettklassene noensinne! Vi får skylde på dårlig form og at dette var hurtigsjakk og ikke klassisk langsjakk der jeg tror Norge ville slått mye bedre fra seg.

Mads spilte varierende sjakk i Sverige – men vant to veldig fine partier og tok 4 av 12
Foto: Mads Vestby-Ellingsen

Mads Vestby-Ellingsen tok 4 av 12 mulige, men i viktige oppgjør mot de aller beste svenskene viste Mads tidvis at han kjempet på samme nivå og sågar hadde kjempegode stillinger som han spilte bort. Mye tyder altså på at Mads har mer inne og at dette var et feilskjær som han kommer sterkt tilbake fra. Tor Fredrik Kassen er Tromsøgutt god som noen, selv om han for tiden bor på Bekkestua og spiller for Vålerenga. Tor Fredrik ble sammen med Jens E. Ingebretsen fra Holmestrand beste nordmann i Sverige med sine 7 av 12 mulige. Også Andreas Garberg Tryggestad og Aleksander Lindbøl – begge tok 6.5 av 12 – fikk over 50% score. Resten av det norske laget scoret under 50% ved denne anledningen, men de hadde mye moro underveis og av og til er det kanskje vel så morsomt å vinne utenfor sjakkbrettet enn på sjakkbrettet og det rapporteres at det var en sjelden fin tur.

Andreas Garberg Tryggestad fra Nordstrand er et av norsk sjakks store talenter
Foto: Anniken Vestby

Det rapporteres om godt samhold der en tok vare på hverandrer, og et bra opplegg fra svenskene. De gjennomførte utvilsomt et meget bra opplegg med både YouTube-vidoer – og livebrett for alle partiene(!) og det meldes at det var et flott hotellopphold med god mat og godt selskap. Representantene fra Norge bodde på samme hotell som fredsforhandlerne bodde på i 1905 og det er jo litt morsomt å tenke på. Kanskje var ellers lykken at laget hadde en felles kollaps slik at mange manglet godformen på en og samme tid – da var det ikke like tungt å tape. Anniken Vestby var på plass og tok flott bilder som vanlig og hun og Simen Agdestein ble tildelt svenskenes flotte jubileumsbok om svensk sjakk gjennom 100 år. Alle var enige om at det var en fin tur og også Tor Fredrik Kaasen ble glad da han ble tildelt denne boka som premie for å være beste kadettspiller.

Lørdags kveld var det et stort bildespill på veggene ute med musikk og farger – stilig!
Foto: Anniken Vestby

Her er Mads sitt beste parti fra kadettkampen 2017:

 

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook