Pål Røyset suveren Bymester i hurtigsjakk 2017

17. mars 2017
By

 Pål Røyset vant et nytt bymesterskap i hurtigsjakk – denne gang helt suverent!
Foto: Anniken Vestby

Årets bymesterskap i hurtigsjakk gikk av stabelen torsdag 16.3 med meget god deltakelse i Tromsø Sjakklubb sine flotte lokaler i Veitasenteret. Kampen om klubbmesterskapet skulle stå mellom Pål Røyset og et kobbel av unge ulver som ville opp og frem for å tukte lederulven. Men regjerende mester Pål lot seg ikke rokke ved denne anledningen og i ren run-away-stil forserte han feltet som en god alpinist skal forsere løypa han kjører. Litt rufsete i stilen, men med den grunnleggende tryggheten som kjennetegner sjakkspiller til Pål. Det var godt nok til en soleklar førsteplass, Fischerscore med 6 strake seire og 1.5 poengs luke til nærmeste utfordrer. Pål slo underveis sterke folk Gunnar Lund, Mads Vestby-Ellingsen og Endre Machlik og det var ingen tvil om hvem som var sjef denne marskvelden i Tromsø sjakklubb.

Torbjørn Valvåg viser muskler i klubben for tiden og kom fra et knallsterkt resultat i en tematurnering om Kongegambiten
Foto: Anniken Vestby

På andreplass kom Gunnar Lund som nok en gang viste at han mestrer hurtigsjakkdisiplinen meget godt. 4.5 poeng og god stilling mot Pål underveis i finaleoppgjøret før han sauset det til vitner om sjakkmuskler som har blitt større det siste året. Mads Vestby-Ellingsen tok også 4.5 av 6 mulige på tredjeplass – et normalresultat rent scoremessig, men på klubben vinner jo Mads det meste han stiller opp i – så helt fornøyd var han neppe. På 4. plass endte Amir Keadana og helt oppe på 5.plass kom 11 år gamle Torbjørn Valvåg som virkelig svingte seg i valsen og som fikk 4 hele poeng av 6 mulige. Vi la spesielt merke til at han slo klubbmesteren fra Tromsø Sjakklubb i 1985 – Kjetil Jakobsen – som var i byen på et besøk fra Bodø og som forfrisket med 50% i denne turneringen. Det var hyggelig med så mye som 27 deltakere – ved neste anledning krysser vi 30-grensa og da er kanskje nettopp du med?

Pål Røyset er en av Nord-Norges mest meriterte spillere noensinne. Han har hele 7 nordnorske mesterskap, han ble kadett-Norgesmester i Randaberg i 1989 og kun tre år senere ble han Juniornorgesmester i i Kristiansund i 1992. Røyset var da bare 18 år gammel. Han har spilt tre ganger i Eliteklassen og han er Bymester eller Klubbmester i klassisk sjakk hele 7 ganger. Pål er litt av limet i klubben da han er den av spillerne over 40 år i klubben som er mest trofast til klubblivet ved siden av primus motor Jan S. Berglund og Pål er utvilsomt den i klubbens historie som har spilt mest langsjakk totalt sett. I Norge ligger Pål på en pen 11.plass på aktivitetstoppen med over 1800 partier!

Fint oppmøte med 27 deltakere i Tromsø Sjakklubb
Foto: Anniken Vestby

At Pål aldri tok det siste steget helt opp i Eliten i Norge tror jeg hovedsaklig skyldes to ting. Talentet hadde han utvilsomt og få i klubbens historie har hatt et større grunntalent for sjakk enn det Pål hadde. Det viste han i unge år gjennom å ta hele to Norgesmesterskap til tross for at han startet opp med sjakk i 11-12 årsalderen – noe som er lovlig sent. Nei, Pål har nok fått det tøft på nasjonalt nivå fordi han har prioritert det han synes er morsomt med sjakk – å spille – foran det å trene systematisk og å lære seg åpninger ordentlig samtidig som det ikke er en genistrek å bo i Tromsø hvis du vil bli en god sjakkspiller. Slik har det i hvert fall vært tradisjonelt sett og den eneste Norgesmesteren i sjakk som gikk sine ungdomssko i Tromsø Sjakklubb – er FM Sverre Heim – som i 1980 vant Norgesmesterskapet i sjakk etter at han hadde bodd i Oslo i en årrekke.

Alle resultater fra Bymesterskapet i hurtigsjakk finner dere her

Pål ble altså klubbmester i hurtigsjakk, og her ser vi han slå Gunnar Lund i et slags finaleoppgjør:

Tromsø Sjakklubb på Facebook