Intervju med Audun Pedersen sommeren 2022

Øyvind sammen med Audun som er bakspiller under TSK sitt julebord 2016
Foto: Anniken Vestby

 

 

Audun er styremedlem og en av drivkreftene i klubben gjennom en årrekke

Audun sitter i styret til TSK og datamannen og arkivaren er klubbens potet som kan brukes til alt. For tiden er han ansvarlig for det tekniske på web, kasserer, bibliotekar i klubbens lille, men flotte, bibliotek og historikeren som tar var på klubbstoff og sågar har skrevet en bok om klubbens gjøren og laden gjennom 100 år. Har du ikke dette skatten av en bok der du blir kjent med klubbens historie – er det på høy tid å skaffe den. I juni 2022 tok vi en prat over mail med Audun.

 

Hvor lenge har du vært medlem i Tromsø sjakklubb?

Jeg har nå straks 20 års fartstid i klubben. Kom inn i august 2002

 

Hvor lenge har du vært styremedlem nå?

Jeg har vært styremedlem nesten like lenge. Kom vel inn i styret året etter at jeg begynte, og har vært med mer eller mindre sammenhengende siden den gang (avbrutt av et år eller to som revisor – hvor jeg tror jeg smøg meg med på styremøtene likevel).

Hva er de største forskjellene på klubben da du ble med for x år siden, og i dag?

Klubblokalene er helt fantastiske i dag. Da jeg begynte var vi på Gyllenborg skole, og vi spilte på skolepulter i et klasserom. Siden har vi vært på Voksenopplæringa (så som så lokaler), Domusbygget (greit nok), Thon hotell (i noen uker – fungerte dårlig), Mack (bra), Skihuset (forferdelig) før vi har kommet til de utmerkede lokalene vi har i dag.

 

Fortell litt om sjakkens utvikling i Tromsø i et 100-års perspektiv?

Sjakkhistorien til Tromsø kan ses på som et før og etter 1968. I 1968 kom universitetet til byen, og med det flytta det nordnorske sjakklige tyngdepunktet seg fra Narvik til Tromsø. Det er ekstremt tydelig hvis vi ser på lista over nordnorske mestere. Før 1968 hadde Tromsø én mester i turneringen – Leif Jonsson i 1938. Fra 1968 til i dag har Tromsø 28. (Narvik har tatt 20 av sine mesterskap før 1968 – 10 er kommet etter).

En annen skillelinje var krigen. Før krigen var sjakklubben i aller høyeste grad en herreklubb. Et sted hvor byens kondisjonerte herrer møttes for å røyke og spille sjakk og bridge. Ser man på medlemslistene fra den tiden er byens overklasse meget godt representert. Egen orden ble til og med etablert: De Gode Trekks medalje. Etter krigen snudde det og klubben ble i mye større grad en sportsklubb.

 

Du kan lese mer om Tromsø SK gjennom 100 år i boka til Audun – Tromsø Sjakklubb i 100
Bilde ved Audun Pedersen

 

 

Fortell i grove trekk om noen av skattene som ligger begravet på webben til TSK?

Websidene til TSK er todelt. I dag er det WordPress som “driver” webben, men svært lenge ble sidene vedlikeholdt ved hjelp av Frontpage. Den eldre delen av webben er i dag ganske utilgjengelig, og et ønske er jo å sakte men sikkert få flyttet materialet fra den gamle biten over til den nye. Før var nok sidene mer nyhetsdrevet med forholdsvis korte oppdateringer om hva som skjedde både lokalt og ute i verden. En tid prøvde vi å konkurrere litt med Bergens. I dag er det dybde som preger sidene, med lange kvalitetsartikler skrevet av Sven. Men både nytt og gammelt er fullt av gull for den som er sjakkinteressert.

 

Hvor står klubben vår i dag?

Mener det står ok til med klubben i dag. Vi er kommet gjennom pandemi med medlemstall mer eller mindre intakt. Riktignok har kanskje oppmøtet i klubben ikke vært det samme denne våren, men det tror jeg vil ordne seg etter hvert. Vi har gode lokaler og gode folk og alt er gulle godt. Trur eg.

Hva tenker du om TSKU og TSK som to selvstendige klubber i byen?
Tja. TSKU har vært en suksesshistorie i snart 25 år. Mye av suksessen har kommet av at man har innlemmet foreldre aktivt i driften, og sjakkspillerne har primært stått for det sjakkfaglige i form av undervisning. Klarer man å videreføre foreldreengasjementet inn i en kombinert voksen- og barneklubb?

 

Det har vært sterk redusert aktivitet i pandemiperioden – men også nå etter at landet har åpent opp. Har du noen tanker rundt dette?

Jeg håper det varer. Leverer vi et godt produkt, med en god sosial arena med et godt utvalg av ulike sjakkturneringer, tror jeg folk vil finne veien tilbake.

 

 

Audun mener at Tromsø SK har flott lokaler, bra folk og hvis vi til høsten leverer et bra produkt vil folk vende tilbake til klubben
Foto: Anniken Vestby

 

Har du noen tanker om hvordan Tromsø sjakklubb kan øke klubbaktiviteten?

Hvis du tenker på tilbudet til medlemmene tenker jeg at vi står ganske støtt som vi gjør. Men så var det å få medlemmene tilbake til klubben. Vi får begynne med å få de gamle og halvgamle traverne som undertegnede til å ta turen.

 

Tromsø sjakklubb har en stor nettsjakklubb – er dette verdt å drifte videre etter pandemiperioden?

Her er jeg usikker. På mange måter er jo utvilsomt nettet fremtiden for sjakken, og da gjelder det for de tradisjonelle klubbene å bevise sin eksistensberettigelse. Tromsø, og de andre klubbene i nord, har en hundreårig historie for å møtes på nettet. Det være seg telefonnettet, telegrafnettet eller postnettet. Sånn sett er det bare en naturlig videreføring. Nå er jo internett noe mer, og en konstellasjon av fysisk klubb og nettspilling er kanskje ikke verdens mest naturlige kombinasjon. Men jeg tror hybridturneringene har en fremtid. Turneringer hvor man møter opp fysisk til et lokale nært deg, og spiller over nettet mot andre spillere både fjernt og nært med dommer til stede. Dette kan fort bli en kjernevirksomhet for klubben i fremtiden.

 

Har vi grunn til å være fornøyd med tingenes tilstand for sjakken i byen?

Man skal aldri bli fornøyd. I hvert fall ikke hvis vi har vært bedre før. Jeg har ikke vært særlig aktiv i klubben de siste årene, men har jo inntrykk av at det står ålreit til. Jeg har trua på en stigende kurve etter gjenåpninga, og at folk må få tid til gjenoppdage den gode smaken på brett og brikker igjen.

 

Audun har ofte et smil på lur og en kaffe ved brettet
Foto: Anniken Vestby

 

Har du en kjepphest du ønsker å ri, noe du har lyst å fronte innen sjakken?

Mine kjepphester er enkle og greie nok: Lang betenkningstid er bra, Armageddon er tull og fransk er forsert vinst.

 

Hva er det beste ved å være sjakkinteressert?

Ja, si det? Å spille sjakk? Joda, det er et sosialt element også. Og jeg har jo utforska den lokale historien rundt spillet. Men det beste er jo spillet selv.

 

Det virker som klubben er svak på markedsføring i forhold til sponsorer, ulike fond og kommunen – ser du noen lysning her, eller er det et oppgitt tema i styret?

Ack, nei. Ingen lysning i sikte. Vi er gode på mye, men den virkelig gode selgeren mangler vi. Hen som kan gå inn til en vilkårlig bedrift og komme ut med en sponsorkontrakt. Produktet vårt er ikke lettsolgt – selv med Magnuseffekt og olympiade i veska.

 

Du var nylig på tur til Island der du blant annet var i Selfoss og så Fischers grav – fortell fortell?

Skal man som sjakkspiller reise på pilegrimsreise, så må det jo nesten bli Island (New Orleans og Morphys grav kunne jo også vært noe). Hele familien skulle egentlig til sagaøya i mai 2020, men du vet… Så da reisemulighetene åpna seg opp igjen var vi ikke sein i avtrekket og dro av sted. Nå var sjakk egentlig ganske sekundært – Island har mye mer å by på. Især i form av geologi og historie. Men jeg fikk meg da en tur innom de viktigste sjakklige reisemålene på øya også.

 

Audun rakk å besøke antikvarbokhandleren i Reykjavik der Fischer ofte satt på sine siste dager
Foto: Audun Pedersen

 

 

Aktuelle lenker: