Lørdagsintervjuet: Alf Gøran Jakobsen tenker sjakk


Dagens mann i portrettet er 25 år gamle Alf Gøran Jakobsen fra Skjervøy
Foto: Anniken Vestby

 

Alf Gøran Jakobsen har passert 1800 i elorating med god margin – men egentlig er hans beste gren lynsjakk på ICC der han faktisk har slått Jon Ludvig Hammer i sin tid. Han har også noen andre resultater å vise til og særlig på Skjervøy under 70 grader Nord-turneringa gikk det storfint – der ble det en hederlig 8. plass i en stort felt i A-klassen. Denne helga tar jeg en prat med den tidligere NTG-eleven som bor på Skjervøy og som koser seg med sjakken som en viktig hobby og berikelse i livet.

 

 

– Kan du fortelle litt om når, og hvordan, du begynte å spille sjakk?

Jeg husker at jeg var på svømming med noen kompiser av meg da jeg var rundt 10-11 år, da en av de foreslo at vi skulle dra inn på ungdomsskolen hvor min onkel Øivind hadde sjakklubb. Til å begynne med, så var jeg ikke interessert i det hele tatt, men de klarte heldigvis å overtale meg til å bli med. Vi kom inn på sjakklubben og spilte noen partier, og jeg må si at jeg ble bitt av basillen ganske fort.

– Hvem er den største favorittspilleren?

Jeg har egentlig ikke hatt noen favorittspiller, men har alltid syntes at det har vært stas å følge Magnus sin reise frem til toppen.

– Kan du forteller litt om din sjakklige oppvekst på Skjervøy?

Onkel Øivind har betydd mest for at jeg fortsatte med sjakk. I begynnelsen holdt jeg på med flere andre idretter som langrenn og skiskyting, men da jeg virkelig fikk smaken på sjakk så ble de ofte prioritert bort ettersom jeg likte sjakk mye bedre. At onkel Øivind drev sjakklubben gjorde det naturlig å delta på klubbkveldene. Han var primus motor for sjakkmiljøet på Skjervøy pluss at han ofte tok oss små med på turneringer i blant annet Alta, Tromsø og Harstad. Da klubben på Skjervøy døde ut, fikk jeg melde overgang til Alta, og de tok godt vare på meg.

 


Sonder Jakobsen (9), Alf Gøran Jakobsen (11) og Aleksander Jenssen (14) under NNM i sjakk i Alta i 2005
FOTO: Kjetil Nielsen Skog

– Hva er den beste turneringsprestasjonen du har hatt?

Jeg synes ikke at jeg har spesielt gode resultater i sjakkturneringer, men jeg har flere enkeltpartier som jeg har tatt med meg videre. Da jeg var yngre hadde jeg ikke mulighet til å delta på så mange sjakkturneringer, så det ble fryktelig mye sjakk på Internet Chess Club. Jeg kan nevne at jeg slo Jon Ludvig Hammer i en Dos Hermanas turnering der. Det var utrolig gøy på den tiden.

– Hvem er den beste spilleren du har møtt i klassisk sjakk og når skjedde dette?

Det må være GM Evgeny Romanov. Han møtte jeg mens jeg spilte NM for klubblag på Fagernes i 2011. Fikk naturligvis bank av ham.

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

Oi, dette er vanskelig å svare på da man har fått en del minner opp igjennom årene. Jeg syntes det var gøy å dra på barneturneringer rundt omkring i fylket da jeg var mindre, der møtte man jo barn på sin egen alder og hadde det mye moro. Men det jeg kanskje har satt mest pris på er vel tiden min jeg hadde på NTG i Bærum. Vi hadde mange reiser med NTG, blant annet til Susan Polgars sjakk institutt i Lubbock, Texas.

 


Ingrid Øen Carlsen spiller mot Alf Gøran Jakobsen i Arctic Chess Challenge 2007
Foto: Sven Wisløff Nilssen

– Hva liker du best ved det å spille sjakk?

Når du setter deg ned ved sjakkbrettet, eller foran skjermen på ICC, kommer du inn i en boble, din egen lille verden der det er bare deg, sjakkbrettet og din motstander. Spenningen som følger av kampen på brettet er utrolig avhengighetsskapende og du får lyst til å spille mer og mer. Jeg husker jeg hadde en kamerat over på besøk da jeg var på mitt mest aktive på ICC. Han ville at vi skulle spille litt sjakk mot hverandre, men vi endte opp foran skjermen og satt der i timesvis før vi endelig klarte å legge det fra oss.

– Hva er dine styrker/svakheter som sjakkspiller?

Jeg er veldig dårlig teoretisk! Har ikke brukt mye tid på å studere åpningsteori, og det har straffet seg mange ganger i turneringer. Jeg havner ofte bakpå, og må bruke mye tid på å kjempe i motbakke. Noen ganger har jeg lyktes med å komme tilbake hvor jeg da enten har klart å berge remis eller vunnet partiet. Det at jeg ikke gir opp før alt håp er ute har berget poeng mange ganger.

 

 


En ung Alf Gøran Jakobsen – han gikk i sin tid på NTG under Simen Agdestein
Foto: Privat ved Alf Gøran på Facebook

 

 

– Kan du si litt om det sosiale betyr for ditt sjakkengasjement?

Nå i dag så er det vel det som betyr aller mest. Jeg har fått flere gode venner gjennom sjakken, og for meg er det alltid artig å treffe på de igjen.

– Du kommer fra et lite sjakkmiljø på Skjervøy der både din onkel Øivind og søskenbarn spiller eller har spilt sjakk – fortell litt om dette miljøet og klubben?

Onkel Øivind er jo den som har fått opp sjakkmiljøet her på Skjervøy. Han fikk sønnen Sonder og av og til også datteren Sofie med på sjakkturneringer da vi var mindre. Da vi begynte var Sonder bedre enn meg. Det tente konkurranseinstinktet mitt, for jeg måtte jo bli bedre enn han!? Jeg husker spesielt da så å si hele slekta var samlet på hytta på Meiland hvor onkel Øivind arrangerte en Meilandsturnering i sjakk. Da spilte flere av mine søskenbarn, et par onkler og meg. At onkel Øivind dro frem sjakkbrettet ved flere anledninger ga meg mer lyst til å fortsette med sjakk. Det ble så enkelt å fortsette også siden han var så ivrig på disse områdene. Uten onkel Øivind ville det ikke vært et sjakkmiljø her på Skjervøy, så han fortjener all honnør for arbeidet han har lagt ned både tidligere og nå som Skjervøy sjakklubb har begynt å arrangere turneringer.

 


Alf Gøran følger med på sidebrettet mens han spiller sjakk på Skjervøy
Foto: Anniken Vestby

 

 

– Alta sjakklubbs ungdom ble i 2011 nordnorske mestere i lagsjakk for juniorer foran Tromsø – var det gøy å endelig vinne noe den gang?

Jeg må være ærlig og si at da jeg så dette spørsmålet så måtte jeg google for å sjekke om dette faktisk stemte, for jeg husket ikke å ha blitt nordnorsk mester i lagsjakk med Altas juniorlag. Men da jeg så en artikkel hvor jeg var omtalt, så kom disse minnene tilbake. Det var naturligvis gøy å vinne, særlig foran Tromsø som var ansett som våre bitre rivaler.

– Du spilte en forrykende turnering på Skjervøy i 70° Nord-turneringen? Fortell, fortell?

På forhånd hadde jeg sett for meg at jeg kom til å gjøre det best i lynsjakken, men så feil kunne jeg ta. Jeg fikk ikke lynsjakken eller de første rundene på lørdagen til å stemme. Jeg følte at da jeg vant hurtigsjakkpartiet i runde 10 begynte ting å falle på plass. Denne seieren ga meg en liten selvtillit-boost som førte til at jeg fikk mer flyt i de resterende partiene. Jeg vant også runde 11 som var viktig for plasseringen siden man fikk tre poeng for seier i denne runden. Jeg tapte første lynsjakkparti på søndagen, vant det neste lynsjakkpartiet i stor stil mot en russer og vant siste runde hurtigsjakk og ble nummer 8 i det sterke feltet.

– Har du en annen stor hobby enn sjakk og hva er i så fall fellesnevnere mellom de to?

En annen stor hobby jeg har er dykking. Jeg begynte med dykking i 2015 mens jeg var på en to måneders ferie i Afrika. Til å begynne med føltes det klaustrofobisk og unaturlig å puste under vann, men på en dykkerferie i Indonesia i 2017 fikk jeg samme følelse for dykking som jeg fikk for sjakk da jeg ble bitt av sjakkbasillen. Man må konsentrere seg veldig mens man holder på, for liv kan gå tapt om man gjør grove feil. Fellesnevneren vil jeg si er spenning og konsentrasjon. Det er veldig spennende å forbli under vann i bortimot en time. Man vet ikke hvilke dyr man blir å møte på under vann, og dyrelivet under vann er noe jeg er interessert i.

 


Alf Gøran påpeker at konsentrasjonen hans har fått fin trening gjennom sjakken
Foto: Anniken Vestby

 

– Du bor på Skjervøy langt fra sjakkens Mekka – har du noen gang drømt deg til et større miljø?

Ja, og det fikk jeg på NTG i Bærum hvor jeg hadde andre sjakkspillere som klassekamerater samt Simen Agdestein, Tiger Hillarp og Emanuel Berg som sjakktrenere.

– Har du lært noe fra sjakken som du stadig får bruk for ellers i livet ditt?

Jeg har hatt lett for å miste konsentrasjonen om ting jeg holder på med, men sjakken har hjulpet meg med å holde fokus over lengre perioder.

– Har du hatt noen favoritturneringer du likte å reise til og hva kjennetegner de/dem?

Jeg har reist et par ganger til London Chess Classic, det er en turnering hvor jeg har stortrivdes som deltager. Jeg er veldig glad i London, det er en godt organisert turnering og verdenseliten spiller parallelt med de som spiller i Open.

 

 


Preben Teigen Badar i kamp mot Alf Gøran Jakobsen som her spiller med hvite brikker
Foto: Anniken Vestby

 

– Har du et mål eller en drøm du ønsker å oppnå med sjakken – eller er selve reisen målet?

Reisen er målet!

– Har du et parti du kan tenke deg å dele med oss?

Jakobsen-Mikalsen fra Alta GP 2011. Erlend har alltid vært best av oss to, men innbyrdes leder jeg 2-1 med denne seieren og to remiser!

Her er Alf Gøran sin seier mot Erlend Mikalsen fra 2011:

 

– Følger du med på Magnus og gleder du deg til VM-matchen mot Caruana?

Ja, jeg prøver å få med meg partiene til Magnus når han spiller. Jeg gleder meg veldig til VM-matchen mot Caruana! Håper selvfølgelig at Magnus vinner matchen og forblir på toppen i mange år til.

– Har du en god bok eller en DVD som har gjort inntrykk på deg som du vil anbefale andre?

Egentlig ikke.

– Har du hatt et treningsopplegg du kan fortelle litt om?

Eneste treningsopplegget jeg har hatt er på NTG hvor jeg hadde sjakk på skolen samt på fritiden med Erlend Mikalsen og Elias Demac som jeg bodde sammen med.

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

Som skrevet tidligere så er jeg opptatt av dykking. Det kan i perioder gå mye tid til dykking og fridykking. Nå som det går mot vinter så blir det nok mer dykking en fridykking ettersom det er altfor kaldt i havet til å dykke med våtdrakt. Ellers bruker jeg fritiden med venner.

 

 


Alf Gøran på ferietur – han er opptatt av dyr og da særlig sjøliv
Foto: Privat ved Alf Gøran på Facebook