Lørdagsintervjuet: Lars Andreassen mer enn 10 år etter…

15. juli 2017
By

 
Lars Andreassen er en nordnorsk mesterspiller som har bodd i Tromsø og som har stor tilhørighet i nordnorsk sjakk
Foto: Privat

De to flotteste norske sjakkintervjuene jeg har lest i mitt liv er Frank Remmans intervjuer med Gunnar Johnsen og Lars Andreassen. Dette er rett og slett to nordnorske elite/mesterspillere som har levd et sjakkliv og som har noe å by på og med grundige spørsmål får Frank det beste frem i disse to sjakkspillerne. Derfor har jeg bestemt meg for å reprodusere disse intervjuene de kommende lørdagene og gi dere lenker til lekkerbiskner som er god sommerlektyre. Først ut er Lars Andreassen som er en mangfoldig kar med samisk bakgrunn som først og fremst har musikk og sjakk som sine to stor hobbyer. Lars sa seg villig til å svare på noen spørsmål «13 år etter» – så først går du til hovedintervjuet fra 2004 og leser det – så leser du hva Lars har å si i dag. God lesning!

 

Les et av Svens favorittintervjuer – send meg til Frank Remmans intervju med Lars Andreassen fra 2004!

 

Her er  noen oppfølgingsspørsmål anno 2017 – hva skjedde egentlig med Lars Andreassen?

 

Har du møtte noen sterke spillere de 10 siste årene som overgår det du møtte tidlig i karrieren?

– Det er utvilsomt det å møte Magnus Carlsen to ganger i 2006-2007. Den ene gangen var i det åpne NM i hurtigsjakk, og ikke minst i Midnight Sun Chess Challenge i 2006. Spilte faktisk ganske bra og i trekk 32 kom den lille feilen fra min side, som alle andre i verden også har gjort mot Magnus, og det var tapt. Jeg så kort på 32. Dc6! som er forsert remis, men verken han eller jeg så hele varianten. Jeg tenkte bare «Ah, det blir hipp som happ, jeg slår dronninga, det er jo remis uansett». Du kan selv se partiet her.

 

Hvordan har det gått med sjakken de 10 siste årene – hva er din beste prestasjon på brettet i dag?

– Egentlig har jeg vel kun holdt nivået siden den gang. Etter intervjuet i 2004 var jeg en lynhai i noen år. Spilte mye på nettet og vant NNM i lynsjakk i 2004, samt gjorde noen brukbare hurtigsjakkresultater. Jeg har vunnet 3-4 NGP turneringer og den siste var Bodø Open i 2015. Jeg spilte noen internasjonale turneringer og klatret til ca. 2230 i rating på et tidspunkt.

 

Hvem er den høyest ratede spilleren du har slått i brettsjakk?

– Hvis du inkluderer lynsjakk er det GMer på rundt 2450. I lengre betenkningstid, sett bort fra hurtigsjakk hvor jeg har slått flere av deltakerne i eliteklassen i NM, har jeg egentlig ikke slått spesielt høyt ratede spillere enn folk på rundt 2300. Jeg har dog masse remiser mot tittelholdere. Men hvis du tar med lynsjakk på nettet, er det en annen sak.

De internasjonale turneringene i Tromsø har vært minnerike med Sjakk OL som høydepunkt. Jeg arbeidet som sjakkassistent til regissøren og satt i TV-bussen under hele OL. Var gøy å få være med på produksjonen. Jeg fikk også være med i Tromsøs delegasjon til Ol både i Dresden og Istanbul, som artist. I Dresden kom plutselig Susan Polgar til Tromsøs stand og sa at det straks skulle være pressekonferanse på hennes FIDE direktesending om Tromsøs søknad om OL. Det var ingen andre der og hva f.. skulle jeg gjøre? Ingen av de andre i Tromsøs delegasjon var å se og jeg fikk ikke tak i noen pr. telefon. Jeg forklarte problemstillinga kort for henne , men hun sa «dette går bare bra» Så jeg stilte opp. Tilfeldigvis var jeg kledd for anledningen, i ført kofte, og hadde lest søknaden og visste hva konseptet gikk ut på. Så der satt jeg med Susan og Bu Xiangzhi og svarte så godt jeg kunne. Det finnes mange foto fra seansen, hvor det tydelig går frem at jeg kanskje bløffer litt også. Må også nevne Gibraltar turneringa i 2007, hvor jeg deltok sammen med Kjell Magne Johnsen og Torben Søraas. Kjell Magne og jeg kom hjem med mer penger enn vi hadde før vi dro.

Lars hadde en slik samekofte på seg da han ble intervjuet av Susan Polgar under sjakk-OL i 2008
Foto: TSK-webben

 

Har du gjort noe med dine svakheter som sjakkspiller – i 2004 ønsket du å bli litt mer stødig i åpningene og ha litt mer jevn spilletrening – har du fått dette?

– Nei! Jeg har kjøpt de rette bøkene og har Stockfish lagret, men det blir ikke tid. Jeg har forsonet meg med at jeg er, og blir, en desperat spiller som forsøker utligne med begge fargene. Jeg spiller vel daglig på nettet og det holden den verste rusten unna. Jeg spiller på Chess.com som «Larsmagneandreassen» og Lichess som «Larsandreassen«. På chess24.com er jeg «Huitag«. På ICC spiller jeg ikke lengre, mens siden 1994 har jeg spilt på FICS under Larsa. Legg meg til som venn, og utfordre meg gjerne!

 

Du drømte i 2004 om at en i Nord-Norge kunne: «…utvikle en årlig internasjonal sjakkturnering som gir oss en mulighet til å spille mot tittelholdere uten at vi må dra til Gausdal eller København. Ideelt sett burde det være en turnering som gir sjanser til tittelnapp og internasjonal rating.» Dette kom på plass i årene 2006-2010 med Midnight Sun Chess Challenge og Arctic Chess Challenge. Spilte du mange av disse turneringene og hvordan gikk det?

– Jeg spilte i de fleste og det gikk ganske bra. I 2007 fikk jeg 6/9 og halte i land årets svindel i siste parti. Stakkaren er siden blitt IM ser jeg.

Her er svindelpartiet:

 

I 2004 drømte du om «…å få utgitt en mini-CD om ett års tid eller så. Skal bare lage Sangen først…». Fikk du laget sangen noen gang og har du gitt ut noe musikk på CD eller i annen form?

– Ja. Jeg ga ut en CD i 2007 med sanger i hovedsak på samisk. Siden den gang har jeg gitt ut noen singler og deltatt på nytt i den samiske versjonen av melodi GP (3.plass). Jeg spiller i en gruppe som heter Vuonaga – Fjordfolk hvor vi synger om den mangfoldige kulturen nordpå.

 

I 2004 svarte du på et spørsmål om hvor du var i livet om 10 år: «At æ håpe æ e forelska over hau, har familie, og at æ e ferdig med doktorgraden i samfunnsvitenskap som æ bale med nu. Da e æ forhåpentligvis på vei te å utgi min 2 CD (eller ka det nu kommer til å hete da), enda i tett samarbeide med Frank. Sjakklig sett har æ en NNM-tittel i beltet, holder ratingtallet på mesternivå og drar på en årlig sjakkferie ut i verden.» Hva av dette gikk i oppfyllelse og hvor står du i livet i dag i korte ordelag?

– Noe av dette ble oppfylt. Jeg er så smått i gang med min andre CD, spiller med Frank med svært ujevne mellomrom, har en NNM-tittel i beltet, dog i lynsjakk, holder mesternivået og er forelska, men ikke i samme dame. Familie, doktorgrad og årlig sjakkferie ble det ikke noe av. Det har dog vært mer enn nok av andre kjærlighetsminner, faglige utfordringer og ferier. Livet går videre, og fokus i livet deretter. Det blir litt en passant også. Jeg arbeider for tiden som direktør ved det Lulesamiske senteret Árran i Tysfjord og har begynt på et nytt åremål. Jeg er valgt inn i en rekke nasjonale faglige utvalg som f.eks. den norske UNESCO-kommisjonen, styremedlem i Norges Museumsforbund og styremedlem i Beivasj Sámi Teahter m.m. Tidsnøden tar meg ofte. Om jeg skal spå for de neste 10 årene så får det holde med at sjakken vil alltid være der, som en besettelse og glede, og en arena for å møte gode venner igjen.

Vi takker for intervjuet med Lars Andreassen!
Foto: ACC 2007 av Sven Wisløff Nilssen

Tromsø Sjakklubb på Facebook