Lørdagsintervjuet: Stein Jensen mimrer

Stein Jensen er en legende i nordnorsk sjakk!
Foto: Anniken Vestby

En ung Stein Jensen var midt på 70-tallet Nord-Norges store sjakkspiller i konkurranse med Gunnar Johnsen og Paul Svedenborg. Han spilte seg i en alder av kun 17 år opp i Norgeseliten for juniorer og i 1976 kronet han verket ved å bli junior-Norgesmester på hjemmebane i Harstad for store deler av Norges-eliten. Gunnar Johansen vant tre strake nordnorske mesterskap i årene 1973-75 før han ble stoppet av unge Stein Jensen i 1976! Jensen fortsatt å ha et godt tak på eliten i nord de neste årene og vant også NNM i 1977 og 1978 – forunderlig nok vant Stein aldri NNM igjen tross lang fartstid som sjakkspiller med base i Harstad. Han trappet ned, men i de senere år – fra 2007 har han trappet opp igjen og det er med glede jeg intervjuer den 60 år gamle Stein Jensen denne uka. Intervjuserien har altså strukket seg ut av Tromsø Sjakklubb og inn i nordnorsk sjakk der vi i de kommende ukene skal få møte en rekke interessante profiler.

 

– Kan du fortelle litt om når og hvordan du begynte å spille sjakk?

Jeg begynte å spille sjakk som ti åring. Opplevde nettopp i KM for lag å beseire Gunnar Lund i et kort angrepsparti. Pussig at den som lærte meg sjakk var Alf Lund som er far til Gunnar. Det var takken Alf fikk for at han lærte meg å spille sjakk. For noen år siden ringte Alf meg og spurte om jeg hadde noen sjakk bøker å anbefale til hans sønn. Jeg hadde ingen gode råd og henviste han til Tromsø Sjakklubb. I dag har Gunnar blitt så god at det er jeg som må spørre han om gode bøker.

Alf var for øvrig en sterk mesterspiller i Harstad, som spilte på 2. og 3. bord i lagkamper. Dessverre gav Alf seg alt for tidlig med sjakken. Må legge til at jeg og Torbjørn Lund, som var bror til Alf, var barndomsvenner og sånn kom vi i kontakt gjennom sjakkspillet. Vi spilte begge fotball på Harstad Idrettslag og ble kretsmestere som gutte- og juniorspillere. Torbjørn var målvakt mens jeg var høyreback. Torbjørn var en bra sjakkspiller, men satset på fotballen. Han ble førstekeeper på A-laget mens jeg satset på sjakken.

Selv fortsatte jeg med fotball på senior nivå helt til jeg la opp som 29 åring, da jeg fikk mitt første barn. Men jeg fortsatte med bedriftsfotball. I en kamp da jeg var 31 år skjedde det store! Hva? Jo, jeg var kjent som en fotballspiller som tapte få taklinger, men den gang tapte jeg taklingen så det sang! Jeg brakken leggbeinet og gikk med gips i 8 uker. Men bruddet grodde skeivt, og jeg måtte opereres. Senere gjorde jeg comeback i bedriftsfotballen og i oldboys fotball. Men etter en skiveutglidning i ryggen da jeg var 50 år sa kiropraktoren min at jeg burde slutte å spille fotball. Husker jeg spurte han mener du det? Fotball var jo utrolig sosialt, men jeg tok fornuften fatt og sluttet med fotball. Men jeg savner selv den leken i dag!! Jeg tror fotball var en god kombinasjon med sjakk når jeg var ung.

 

– Fortell litt om din dannelsesreise innen sjakken i Harstad?

Da jeg begynte i sjakklubben var det hele 70 medlemmer på klubbkveldene! Det var også servering på klubbkveldene. Spillerne tok seg en spisepause midt i spillet og det sosiale ble vel så viktig som sjakkspillet! Spillelokalene var også topp på den tiden. Det var to juniorklasser med over 20 spillere. Husker at jeg fikk være med utenbys i NNM i Bodø som 12 åring fordi jeg hadde kjøpt en sjakkbok. Turneringen gikk ikke så bra da jeg ble sist med ½ poeng på seks partier. Det halve-poenget fikk jeg da jeg ble satt patt! Men etter den turnringa la jeg meg virkelig i hardtrening. Om høsten vant jeg juniorklassen i Harstad. To år etter på, i 1971, ble jeg nordnorsk juniormester. Fremgangen fortsatte og jeg husker at det var stort å slå Roar Lindblom og Hans Eriksen som 15-åring og bli klubbmester. Hans Eriksen hadde blitt nordnorsk mester samme år som jeg ble juniormester.

 

Junioren Stein Jensen ble Harstadmester våren 1974
Faksmile fra Harstad Tidene våren 1974

– Harstad hadde da du startet opp mange sterke spiller sammenlignet med i dag. Spillere som Hans Eriksen, Morten Groth, Roy Evensen og deg selv dannet et helt lite miljø. Fortell mer om denne tiden tidlig på 70-tallet?

Roy Evensen ble juniormester i NNM i 1970 og spilte noen år i Harstad før han flyttet til Oslo. Litt spesielt med Roy, som var 4 år eldre enn meg, og som hadde ansvaret for meg da jeg for første gang deltok i NM for junior på Røros i 1972. Men på midten av 70-tallet kom det opp flere gode juniorspillere som Morten Groth, Jan Bjarne Rambø og Arnfinn Sundsfjord. Det var ikke få lynsjakk partier som ble spilt på gutterommet til Jan Bjarne Rambø!

Morten Groth ble tidenes yngste Harstadmester i 1975 som 16 åring! Morten vant stikkampen mot meg og jeg måtte nøye meg med remis etter syv timers spill i siste parti. Morten spilte skarp og komplisert angrepssjakk. Samme året slo han sensasjonelt Paul Svedenborg på 1.bord i bykamp mot Narvik! Både Morten og jeg fikk representasjons oppgaver i utlandet i årene som kom. Jeg vil påstå at Morten var et større talent enn meg. Men forskjellen på oss var at jeg hadde bedre nerver enn han. Denne juniorgjengen var med på og detroniserte Narvik spillerne med Paul Svedenborg i spissen i to bykamper over 10 bord i 1975! For øvrig tok jeg bussen til Narvik på fredager og spilte i Narvikmesterskapet som jeg vant i 1975 – foran Paul Svedenborg. Jeg overnattet hos Magnus Aanstad og Kjell Ole Kristensen før jeg reiste hjem med bussen til Harstad på lørdag.

 

Harstadmester i 1975 – her i et oppgjør mot stortalentet Morten Groth
Faksmile fra Harstad Tidene 7/5-1975

 

– Du spilte deg opp i junioreliten i Norge – og opp i den ypperste eliten i Nord-Norge – midt på 70-tallet. Fortell litt løst om det som skjedde frem til du ble juniormester i 1976?

Allerede som 17 åring i 1974 var jeg i norgestoppen og tapte i siste runde for Bjørn Tiller, som ble juniormester det året. Året etter ble jeg nummer to i junior NM etter Morten Trolldalen. Samme år i 1975 ble jeg juniornorgesmester i lynsjakk. Så løsnet det skikkelig på hjemmebane i 1976, men ikke uten dramatikk. Etter et tap for Johs Høie – pågikk mitt 4.runde parti i 10 timer med to avbrudd (et hengeparti) – men tilslutt vant jeg!

Jeg debuterte i mesterklassen i NNM i 1973 med en 3.plass etter vinneren Gunnar Johnsen. I 1974 kom jeg på 2.plass der Gunnar Johnsen tok 5 av 6 poeng og der han kun tapte for meg. Her gjorde Harstads kjempetalent 16-årige Morten Groth et kjemperesultat og ble nr.3! I årene 1976-78 fikk jeg et godt individuelt tak på Gunnar – som ble vippet ned av tronen. Men Gunnar kom sterkt tilbake i 1979. Etter mange tap begynte han å slå meg og var tilbake på tronen! Må i samme slengen opplyse at jeg har mye å takke Gunnar for, da han anbefalte meg sjakkbøker da jeg var juniorspiller. Gunnar anbefalte meg tidlig å studere Smyslov, og spesielt Petrosjan, sine partier samt sluttspill. Jeg hadde ingen trener men har som tidligere nevnt fått mange gode råd fra Gunnar!

For et par år siden overnattet jeg hos Gunnar. Vi spilte lynsjakk til langt på natt og hadde det veldig trivelig! Et sjakkbesøk jeg har satt utrolig stor pris på! Har også nylig overnattet hos Kjell Ole Kristensen og vi hygget oss med lynsjakk. Jeg spilte for første gang på 30 år utenlands i Benidorm i Spania i 2007. Her traff jeg den gang spillere fra min juniortid i Norge! Det fine er at du får venner for livet gjennom sjakken!

 

Gunnar Johnsen og Stein Jensen i en av sine legendariske oppgjør midt på 70-tallet
Faksmile fra Finnmark Dagblad 24/5-1975

 

– Du spilte flere turneringer i utlandet som junior – hva var ditt beste turneringsresultat?

Mitt beste resultat var da jeg ble beste spiller på juniorbordet til Norge med 4 av 5 poeng i 6-landskampen i Tyskland i 1976. Forøvrig vant Norge denne 6-landskampen. Jeg er også godt fornøyd med en 5.plass samme år i Nederland der vinneren ble Harry Schüssler, som nettopp hadde blitt svensk seniormester.

 

– Hva var de viktigste årsakene til at spillestyrken falt såpass mye i voksen alder – du var jo svært sterk som junior med en rating godt over 2300?

Jeg spilte i eliteklassen i 1977 og 1978. Etter det har jeg ikke deltatt i NM! Kanskje på tide å delta igjen! Jeg gjorde et spesielt godt resultat i internasjonale turneringer 1978 i Skien og i Sandefjord i 1976. Her la jeg grunnlaget for rating min, og jeg var rangert som nr.19 på den norske rankinglista på det beste. Min siste internasjonale turnering var på Gausdal i 1979. Her møtte jeg for første gang en kvinnelig sjakkspiller. Hvem? Jo, 17 år gamle Pia Cramling med hvit i en kongeindisk åpning. Partiet var meget jevnt, og når tidsnøden kom var jeg sikker på at da skulle avgjørelsen falle i min favør. Men vips – så tapte jeg en bonde i tidsnøden og en til! Og tilslutt måtte jeg strekke våpen for mitt første møte med en kvinnelig spiller! Men i dag er jeg stolt over å ha spilt mot Pia!

Den gang hadde jeg et mål om å bli internasjonal mester. Men like etterpå gav jeg opp, og min sjakksatsing stoppet opp. Familieliv og to herlige barn stoppet sjakkarrieren, og det angrer jeg ikke på! Tillitsvalgt arbeid i fagbevegelsen slukte også av min tid og det gjør det ennå! De siste 20 år har jeg vært skiftarbeider og det kjennes på kroppen. Merket spesielt at jeg ble en mye dårligere spiller etter at jeg begynte å jobbe på natt!

 

Stein Jensen var den eneste som slo GM Heikki Westerinen i en simultan i Harstad i 1975
Faksmile fra Harstad Tidene 18/10-75

 

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

Har mange gode minner, men husker spesielt juniortiden da jeg å representere Norge i turneringer i Nederland, Belgia, Tyskland, Sverige og Danmark. Spilte to ganger i Hallsberg-turneringen, som var en av Europas sterkeste juniorturneringer. Har gode minner derfra med en 5.plass som beste resultat. Spilte også lagsjakk for Narvik i flere år, og finalene sørpå var en fantastisk opplevelse. Spesielt i 1993 da Narvik sensasjonelt tok bronsemedalje etter at jeg klarte remis etter 111 trekk og 10 timers spill! Jeg fikk delta i flere lagkamper sammen med Paul Svedenborg. Fantastiske turer med mye fliring! Utrolig stolt av at Harstad vant NNM finalen i 1992 i Tromsø og kvalifiserte seg til NM finalen. Her var jeg meget godt fornøyd med seirene mot Paul Svedenborg og Sven Wisløff Nilssen.

 

– Har du et godt parti du kan tenke deg å dele med oss fra din egen praksis?

 

– Du har et sterkt forhold til det å organisere sjakk og Advokatfirmaet Finn Chess International hadde sin 6. utgave i 2017 med stor suksess og Valentina Gunina som trekkplaster. Fortell litt om denne årlige turneringa?

Etter å ha arrangert en vellykket Hans Eriksens minneturnering i 2011 gav det mersmak. Turneringen var internasjonal og vi fikk økonomisk støtte fra OL 2014. Etter at vi fikk en hovedsponsor på plass i 2012 ble navnet på den internasjonale turneringen oppkalt etter advokatfirmaet. Jeg ville prøve noe nytt og valgte å invitere damespillere. Det lyktes blant annet med deltakelse av Anna Zatonskih, bosatt i Tyskland, og tre ganger amerikanskmester for damer. Deltatt har også sterke spillere som Pia Cramling og Valentina Gunina, som begge er blant verdens sterkeste damespillere. Prøvde også å invitere noen WGM som det var mulig for de lokale helter å slå! Hovedideen var å inspirere damer/jenter til å fortsette med sjakk. Inviterte endel norske jenter, selv om de ikke fikk de samme gode betingelsene. Jeg ønsker en sosial profil rundt turneringen vår. På formiddagen fredag var det spillepresentasjon, deretter sightseeing samt lunsj før turneringen startet om kvelden. Lørdag kveld var det middag med sosialt sammenkomst.

Sist år spilte Valentina Gunina fra Russland og Petra Papp fra Ungarn flere lynsjakkpartier mot deltakerne i turneringen. Kjell Ole Kristensen gjorde det helt store – og var den eneste spilleren som beseiret begge to! Søndag kveld var det avslutningsmiddag med de inviterte spillerne. En del av turneringskonseptet er at de inviterte spillerne besøker skoler for å spille sjakk. Anna Zatonskih har besøkt skoler to ganger sammen med en rumensk WGM. Jovanna Houska og Olga Dolzikova har også vært med på skolebesøk. Sist år spilte Valentina Gunina simultan på en skole dagen etter at turneringen var ferdigspilt. Så jeg er ganske godt fornøyd da pressedekningen ble meget god, og elevene fikk en opplevelse som de vil huske lenge! Jon Ludvig Hammer vant turneringen i 2015, og tok seg også tid til å spille simultan på skolene. Tilslutt må jeg nevne at Torsten Bae har vunnet turneringen to ganger. Det blir også en turnering i 2018, og så går sponsoravtalen ut. Kanskje blir det flere år med internasjonal turnering i Harstad. Time will show!

 

– Dere har hatt en del skolesjakk i Harstad – og for en del år siden hadde dere en håndfull lovende 12-åringer og spillere som Peter Flermoen og Ødøn Toth Engegård som hadde et absolutt sjakktalent. Hvorfor har dere likevel ikke lyktes i å få et sterkt sjakkmiljø i Harstad slik Tromsø og Alta har det?

Vi hadde faktisk mange lovende barnesjakkspillere etter at vi sammen med Tromsø sjakklubb arrangerte et instruktørkurs i Harstad i 2002. Jarle Jacobsen som var den beste av et bra kull, og lærte Peter sjakk og bidro til at Peter og Ødøn fikk et godt miljø å bryne seg på. Førstegang Peter deltok i NM for ungdom var i 2005 (9 år gammel) sammen med Jacobsen-kullet og det var mange gode år for barnesjakk på den tiden. Peter vant 10-års klassen i NM for ungdom i 2006 i Bergen der jeg var så heldig å få være reiseleder. I 2012 kom det igjen en lovende 2003-årgang, men dessverre slukte fotballen dem etter OL i Tromsø.

Hovedgrunnen til at Tromsø/Alta lykkes i å bygge opp et godt sjakkmiljø er at de involverer foreldrene til ungene, Harstad har ikke maktet dette. Vi fikk ikke Harstad sjakklubbs ungdom til å fungere med involvering av foreldrene i styre og stell. Spesielt etter at Peters far Martin Flermoen gav seg som kasserer raknet mye i HSKU og HSK! Dermed ble det for mye å styre med for Nils Jacob Schjelderup og meg selv. Vi gikk også begge lei, og klubben preges dessverre i dag fremdeles av dette. Vi gjorde også en blemme i ikke å lære opp flere sjakkinstruktører – slik vi gjorde det i 2002! Skal vi lykkes med sjakken i Harstad må det arrangeres barnesjakkurs, instruktørkurs og foreldrene MÅ være med i styre og stell!

 

Stein Jensen er betenkt når det kommer til skolesjakken i Harstad…
Foto: Anniken Vestby

 

– Er det mer på gang på skolesjakksiden i Harstad i årene som kommer?

Foreløpig er det ingen planer da det dessverre er jeg som må ta tak i det. Men jeg har alltid likt å undervise på skolene, men foreløpig strekker ikke tiden/motivasjonen til. Det er krevende å følge opp elevene på skolen for å få dem loset over i sjakklubben!

Masse sjakkmateriell er ute i skolene etter mange år med sjakk i skolen så det blir nok aktivitet om ikke så lenge!

 

– Peter Flermoen har virkelig slått fra seg i Eliteserien for Alta så langt. Fortell litt løst om Peter, hans talent og hans motivasjon for tiden?

Jeg vil faktisk si at Peter var mer talentfull som 12 åring enn som 15 åring. Han vokste som tidligere nevnt opp i Jarle Jacobsen kullet, men da han som 15 åring gav seg med sjakken var det en stor skuffelse! Han savnet nok et skikkelig sjakkmiljø slik jeg vokste opp i! Dermed valgte han å slutte med sjakken og satset på fotballen i stedet! Peter var rask, og teknisk god, i fotball – men som 18 åring gav han seg med fotballen også! Tror Peter hadde vært IM i dag hadde han ikke gjort et feil valg som 15-åring! Jeg var kanskje litt skyld i at han la opp sjakken, da jeg var flink til å markedsføre Peter i mediene. Dette gjorde jeg i tråd med Roar Lindblom, som gjorde det samme for meg i min storhetstid. Men Peter følte kanskje at presset ble for stort? For øvrig må det legges til at IM Emil Hermansson var den som har skolert Peter til å bli en sterk posisjonsspiller. Men samtidig ble Hermansson en kjedelig trener, som kanskje ikke passet til angrepsspilleren Peter. Som 15-åring tok Peter en sterk 5. plass i Hans Eriksen minneturnering i Harstad. Han slo sin trener IM Hermansson og IM Kalle Kiik! På hjemmebane som 17-åring spilte Peter i Advokatfirmaet Finn Chess International i 2013 sin første turnering på to år. Her kom Peter på 10. plass og han spilte to remiser mot to IMer i comebacket.

Peter har bodd noen år i Trondheim og blåste liv i sjakkbrikkene, og deltok i eliteserien for Trondheim i 2015/16. Nu gjør han det jo strålende for Alta i årets eliteserie der han slo sin første stormester! Jeg har truffet Peter når jeg har vært i Trondheim og Peter har ”lurt” meg til å spill noen blindsjakk partier. Fikk fort bekreftet at han fremdeles var en sterk spiller. Han fortalte meg at han hadde mer glede av sjakken nå enn før. Han spilte nesten daglig på nettet.

 

– Har du noen tanker om hvordan sjakklivet i Harstad igjen kan blomstre?

Det må komme nye ildsjeler inn som brenner for sjakken! Det må arrangeres sjakkurs for både voksne og barn.

 

Stein Jensen kan føle seg sørgelig alene om ansvaret i Harstad – kunsten er å få foreldre med i skolesjakken!
Foto: Anniken Vestby

 

– Du ble 60 år i mai i fjor – ser du frem til den dagen du er pensjonist og har du da tenkt å dyrke sjakken mer?

Ja, jeg ser virkelig fram til å bli pensjonist og til å få tid til å lese alle de sjakkbøkene som bare er havnet i bokhylla! Samt delta i mange sjakk turneringer.

 

– Sjakken og livet: Hva er det beste ved sjakken for deg – som også har en overføringsverdi til livet selv?

Strategisk tenking. Har mang en gang følt at arbeidsgiver har hatt stor respekt i forhandlinger fordi at jeg var sjakkspiller! Mønstertenking når en skal orientere seg i en fremmed by. Konkurranseinstinkt har man også bruk for i både jobb og i privatlivet.

 

– Du er en utpreget posisjonsspiller med sans for tidsnødsdueller og sluttspill vil jeg si. Kjenner du deg igjen i den beskrivelsen?

Det stemmer! Har alltid hatt tidsnød, enten det var i sjakk eller i privatlivet! Den dag i dag kommer jeg ferdigskiftet på jobb akkurat på minuttet! Jeg er nok en tidsnødsnarkoman som yter mitt beste når tiden er knapp. Det var jo ikke uvanlig å ha 1-min på ti trekk da vi spilte med tårnuret som viste det siste minuttet. Jeg har alltid vært god i lynsjakk, og har vunnet mange tidsnød dueller fordi jeg hadde gode nerver. Men så må det legges til at jeg også har tapt noen partier på tid. Tårnuret var jo luksus for oss tidsnød spillere i forhold til BHB klokka som hang og dinglet på 1-min og en visste ikke når klaffen falt!
Tiltross for at jeg er en posisjonsspiller våkner dyret i meg når det blir tidsnød og mitt taktiske blikk blir vekket til liv. Sluttspill ble jeg ganske god i tidlig. Hadde gode regneferdigheter og husker jeg vant mange partier fordi jeg behersket tårnsluttspillet bedre enn mine motstandere.

 

Stein Jensen er en myndig turneringsarrangør og en viktig ildsjel for sjakken i Nord
Foto: Anniken Vestby

 

– Hvordan holder du selv sjakken varm og aktiviteten oppe når du ikke spiller turneringer?

Jeg er ganske enkelt 100 % sjakkspiller og kommer ikke til å være noe annet i fremtiden! Jeg leser utrolig mye på nettet av sjakkspalter, sjakknytt og blogger som finnes på nett. Husker Axel Smith sa til meg en gang at du blir ikke en bedre sjakkspiller av å følge med hva som skjer ute i sjakkverdenen. Men jeg har alltid hatt stor glede å følge med enten det er på nettet eller de seneste år på TV.

 

– Hva betyr Magnus Carlsen for deg og hvordan følger du hans karriere?

Utrolig hva Magnus har gjort for sjakken i Norge. Hvis noen hadde sagt for 10 år siden at sjakk ville komme på TV – hadde jeg sagt at de var gal! Har tatt opp mye TV-sjakk med Magnus, men problemet er at jeg aldri får tid til å se det! Jeg får sett noe – men som regel blir det til at jeg må slette opptakene for å få plass til nye opptak! Jeg følger med på omtrent alle turneringene som Magnus spiller. Det blir spennende å følge Magnus i VM matchen til høsten.

 

– Nevn tre sjakkbøker som har betydd mye for deg?

  • Jens Enevoldsen: tårnsluttspill og bondesluttspill
  • Keres/Kotov : kunsten å vinde i skak (dansk)
  • Kotov: Vegen til mesterskapet i schack (svensk)

 

Håkon Natvig og Stein Jensen – Stein har stor glede av den fine kontakten med miljøet på Sortland
Foto: Privat ved Stein Jensen

 

– Har du noen mål i sjakken som du ikke har oppnådd – en drøm du fortsatt ønsker å nå?

Egentlig ikke. Tidligere hadde jeg et mål om å bli nordnorsk mester igjen, men det løpet er nok kjørt. Sa til Peter for noen år siden at jeg skulle ha 2200 i rating i løpet av to år hvis jeg la meg i trening. Dessverre har det blitt dårlig med trening, men kanskje er det realistisk når jeg blir pensjonist og får tid å lese mine sjakkbøker…

 

– Har du en god sjakkhistorie du kan tenke deg å dele med oss?

I det første NNM som jeg vant i 1976 oppstod det en situasjon der motstanderen kunne gjøre et veldig godt trekk hvis han spilte sin bonde fra d5 til d4. Det hadde han nok tenkt, men så klarte han å berøre min hvite bonde på e4 samtidig. Jeg sa raskt at rørt brikke måtte flyttes mens han protesterte, og sa at det var et uhell. Dermed gjorde han et annet trekk og min usportslige plan hadde lyktes!

 

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

Jeg er interessert i nesten all sport. Har brukt mye tid på tillitsmannsarbeid gjennom hele mitt lange arbeidsliv. Jeg har vært heldig å sitte i bedriftsstyrer der strategisk tenking har vært viktig både som styrerepresentant og tillitsvalgt. Føler at dette opp gjennom årene har kompenser t for lite sjakk og aktivitet på de 64 felter. Så liker jeg å dra på utlandsreiser med kona til varmere strøk og nyte en god middag med god rødvin. Jeg har i tillegg alltid vært en caravanist som nyter camingvognlivet sommer som vinter.

 

Garry Kasparov, Stein Jensen og en latvisk trenger Jensen ble kjent med under sjakk-OL i Tromsø
Foto: Privat ved Stein Jensen