Jan Sigmund Berglund

 Intervju med vår Jan Sigmund

I forbindelse med at hjemmesidene til Tromsø Sjakklubb har hatt over 10000 besøkende!! var undertegnede på Berg og tok en prat med opphavsmannen bak sidene Jan Sigmund Berglund.

   Hvordan kom du inn i sjakkmiljøet?

   Det var faktisk en sjakkspiller fra Tromsø som lokket meg med i sjakkmiljøet. En såpass kjent Nordnorsk personlighet som Gunnar Johnsen hadde akkurat flyttet til Hammerfest, og så hadde han simultanforestilling på biblioteket der oppe. Vi var et kameratgjeng som tilfeldigvis kom innom. Vi var i utgangspunktet så belært i sjakkspillet at vi prøvde å sette skolematten på mesteren hele gjengen, så det var Lc4 og Dh5 og hele suppedassen. Selv om vi gikk ned ganske fort mot mesteren, så fikk vi mersmak og jeg var vel i grunnen hektet etter den gangen  dette var i 1974. Allerede i 1975 vant jeg så min første turnering i klubben, og ifra 1976 og til jeg reiste i 1986 så vant jeg stort sett hvert år i Hammerfest Sjakklubb. Det var i den tiden for det meste de lokale heltene i klubben, som slåss om ære og berømmelse. Det jeg husker aller best fra tiden i Hammerfest var vel kanskje da vi hadde så mange gode spillere på besøk i Kalotturneringen. Heikki Westerinnen og Yrjø Rantanen. Ja det var faktisk det året Rantanen blei stormester og hadde gjort det veldig bra i turneringer. Han gjorde det faktisk bra etter Kalotturneringen også, men akkurat i ett parti i Kalotturneringen så klarte jeg å banke han i et parti som jeg husker med glede! Det partiet var min sjakklige topp i Hammerfest.

   Du dukket så etterhvert opp i Tromsø Sjakklubb… 

   Ja, når jeg kom til Tromsø i 1986 så var jo det et artig og fint sjakkmiljø her også. Jeg hevdet meg jo bra her til å begynne med og var i veldig god sjakkform i den tiden. I 1988 så reiste jeg rundt i Nord Norge og spillte sjakk, det var vel toppåret mitt med en rating på 2211 som toppnotering, før jeg begynte å seile nedover igjen. I Tromsø var det mye juniorer og unge folk som etterhvert lærte seg å spille sjakk så jeg har jo etter tur måtte ta tap mot juniorer som dukket opp og som nå har etablert seg som den harde kjernen i Tromsø Sjakklubb.

I telefonboken er du notert som Jan Sigmund Berglund  Sjakkspiller! – men hva er ditt forhold til sjakk  din sjakkfilosofi?

   Sjakk kan fremstilles på mange måter  en hobby, et spill, en krig, kunst og på høyt nivå en sport… Sjakk har så utrolig mange aspekter  det er dette som er så fascinerende med sjakk  og for meg gir sjakk en så stor spilleglede at ingen andre spill kommer i nærheten. Det er kanskje det at du spiller med åpne kort, du kan ikke skjule noe for motstanderen, så forutsetningene er gitt på forhånd. Samtidig så er det i en sjakkstilling muligheter for at den ene spilleren ser ting den andre ikke gjør og mange muligheter spillerne aldri kommer til å se.
   Bortsett fra å spille sjakk så er du også engasjert i sjakk på et mere organisatorisk plan.
Ja, jeg har hele tiden likt å administrere også. Det er vel kanskje fordi jeg ikke liker at andre bestemmer uten at jeg får en finger med i spillet! Fra 1977 og til jeg reiste var jeg stort sett i styret i Hammerfest Sjakklubb, mange av årene som leder. Jeg har tatt denne interessen for å administrere med meg til Tromsø og har også her vært i styret kontinuerlig  mere enn halvparten av tiden som leder. 

   Til Nordnorsken i fjor la dere ut turneringen på internett  det som nå har utviklet seg til de beste klubbsidene i Norge  kan du berette litt om bakgrunnen til sidene.

   Ja, det var fordi jeg hadde sett på Internett hvor bra det var til å presentere sjakk, og jeg tenkte da at vi i Tromsø må også kunne presentere hva  vi driver på med i vår klubb. Det var heldig at Vadsø Sjakklubb hadde Odd Gunnar Malin, som etter min mening er direkte fantastisk både på data og internett. Han hjalp oss med å få en klubbside opp å stå. Jeg lærte så utfra det som han hadde laget til, og brukte det som en slags mal som jeg kunne jobbe videre med. Gradvist har så skapjournalisten lært mere og fått sidene til at få sitt eget preg. Jeg mener at for å få en interessant hjemmeside må den oppdateres kontinuerlig og ha gode linker ut i verden og helst må den ha litt humor. Jeg har hatt veldig god hjelp av Sven Wisløff Nilssen som har kommet med innspill og tips til forbedringer. Sven har mye av æren for at siden etter min mening i dag ser så bra og estetisk ut. Jens Otto Jensen har bidratt med å legge partier inn på data.

   Hva mener du om sjakkens posisjon i Tromsø i dag og i fremtiden?

   Vi er sånn som jeg ser det ikke spesielt på offensiven, men det er et stort potensiale for sjakken. Det ser man hver gang man presenterer sjakk, for eksempel gjennom skolesjakken. Hadde vi klart å jobbe jevnt med skolesjakk i Tromsø i årevis, som vi burde gjøre, så hadde Tromsø Sjakklubb vært mye større enn vi er i dag. Jeg vil tro at det er potensiale til å ha flere hundre medlemmer i Tromsø. Jeg mener også at vi må bli flinkere til å presentere sjakken i flere former enn vi gjør i dag. Tenker da spesielt på kafesjakk og andre former for kosesjakk som appellerer til folk på en litt annen måte enn den seriøse turneringssjakken. I denne sammenheng skulle man ønske at vi hadde lokale som var mere hyggelige enn det vi har i dag  vi konkurrerer tross alt med en kafé eller sofaen hjemme, så det er mye å gripe tak i.

Intervjuet av Samson Højgård til sjakklefsa nr. 3

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook