Internettvju med Jonathan Tisdall, GM on ice

Du har hoppet av den profesjonelle sjakkarusellen for et drøyt års tid siden. Hva jobber du med nå?
Akkurat nå jobber jeg med et cateringopplegg. Jeg vurdere nå å starte opp eget firma som skribent/oversetter.

Hvilke relasjoner har du til sjakk i dag?
Jeg følger med på nyhetene. Jeg kommenterer litt for ChessBase Magazine, og skriver «features» av og til. Heier på guttene våre i utlandet.

Er det mulig å være profesjonell innen sjakken i Norge idag uten å sitte med en av de store avisspaltene (VG, Dagbladet)?
Ja og nei. Egentlig må man definere profesjonell i en sånn sammenheng. Det er mulig å overleve, men knapt mulig å leve.

Hvordan opplever du sjakkens anseelse i Norge i dag kontra andre land du kjenner?
Jeg synes sjakk er i sterk tilbakegang overalt, kanskje særlig i Norden. Toppspillere legger opp mer enn noen gang, på tross av en ny Nordisk Grand Prix. Når Island, som lønner aktive stormestrer, mister Hjartarson, Petursson, Thorhallsson til jobbmarkedet, ved siden av at mange andre trapper ned, må man se på utviklingen i regionen som dyster. Det er alt for mye rot i verdenstoppen, folk flest tror at Deep Blue har løst spillet, osv.

Du la ned veldig mye energi i, og for norsk sjakk. Vi nevner i fleng:
Trener for unge talenter, gjensidig analysepartner med Gausel, anerkjent skribent for en rekke utenlandske sjakkblader, høyt skattet redaktør av Norsk Sjakkblad, deltaker på Norges landslag under sjakk OL, EM osv.
Mange av de tingene var bra for meg og. I 1997 jobbet jeg mange måneder, selvfølgelig uten lønn, med Scandinavia On-line/NSF prosjektet, hjalp Simen Agdestein med Bosnia-aksjonen, osv., og måtte tåle krass kritikk for NM-boikotten. Jeg var også sterkt misfornøyd med at Brekke/Harestad sin bok om Gausdal brukte store mengder av mitt tidligere arbeid etter å ha spurte om lov til å bruke bare ett par/noen få partier. Et år med rekordinnsats, rekordkritikk og rekordstrid. Og forferdelig dårlige sjakkresultater. Jeg synes at å legge opp var det eneste fornuftige. Året demonstrerte over enhver tvil at mange i Norge kan ikke engang vurdere tanken om lønn for arbeid i sjakk.

Føler du at sjakkmiljøet, og da kanskje særlig forbundet forsto/forstår hvor mye du bidro med for norsk sjakk?
Jeg føler at folk flest setter pris på det, uten kanskje å forstå helt hva det innebærer. Men det er for mange i innflytelsesrike stillinger som har en holdning som varierer fra likegyldig til fiendtlig.

Hvordan ser du for deg fremtiden til norsk sjakk på litt lengre sikt. Kan vi håpe på sjakklig solskinn med nye GM’er, IM’er og et relativt sterkt landslag også i «post-Eikrem» tiden?
Ikke uten en ny Eikrem. Jeg kunne gi et utdypende svar, men de fem ordene sier alt. Bjarke Kristensen kan godt være en mann som kan sette noe i gang, men han har mer enn nok å gjøre med forbundet. Han kan umulig ha tid nok. Og etter 1997 har jeg veldig lite lyst å gjøre noe. Jeg kan ikke engang oppmuntre yngre spillere lenger, ikke med god samvittighet.

Hvordan ser du på fremtiden for internasjonal sjakk. Med folk som Kasparov og Iljumzjinov bak roret ser det vel mildt sagt litt usikkert ut?
Jeg ser Internettet som sjakkens fremtid. VM-sirkusene har lite med folk, og til og med stormestrene flest, å gjøre. Når det blir mulig å kjøre rettferdige turneringer på nettet, kommer vi til å få en ny tidsalder i sjakk. WWW og sjakk er som skapt for hverandre.

Kan du nevne noen få bøker som sjakkspillere flest bør ha i hyllene?
Ikke egentlig, men:
The Life and Games of Mikhail Tal (Tal)
David Bronstein – Chess Improviser (Vainstein) både underholder og underviser.
Jeg kan alltid lese Chess Psychology (Krogius)
Mitt System (Nimzowitsch) kan jeg alltid finne noe nytt.
Suba’s Dynamic Chess Strategy er en annen favoritt.

Har du 3 gode råd for seriøse spillere om hvordan en bør «trene sjakk»?
Skaff en treningspartner. Spill så mye som mulig. Ta aldri korte remiser. Eller, les boken min. Der sier jeg (nesten) alt jeg har å si om emnet.

Hvis du skulle plukke ut 3 av dine aller beste partier, hvilke 3 faller deg da først inn?
Remis mot Curt Hansen i Reykjavik soneturneringen. Remis mot Nigel Short i Westmannøya. Remis mot Øgaard, NM 87. Rart nok. Spennende, kreative partier som jeg opplevde som inspirerende. Jeg skulle ha vunnet mot Leif, men likevel. Partiet mot Short er nesten sikkert det rikeste jeg har spilt. Jeg har sikkert glemt noen, så jeg foretrekker å si at de er de tre mest minneverdig partier jeg har spilt. Her er alle i PGN-format!

Du har nylig utgitt en bok, med navnet (Improve your Chess NOW). Vet du om den selger bra, og ga dette mersmak?
Den er nå nær toppen av Cadogan’s sin bestselger liste og er nylig nominert til The British Chess Federation’s Book of the Year Award, som er prestisjefylt. Konkurransen er utrolig i år, bøker av Tal, Anand, Nunn og Speelman står på liste har jeg hørt. Mange har kalt den en moderne klassiker, noe jeg selvfølgelig setter pris på. Cadogan har nylig vist interesse for en ny bok fra meg. Jeg har en idé, men … det lønner seg dårlig å skrive bøker, iallfall bøker som tar tid. Jeg bruker utrolig mye tid!

Vi har lagt merke til at du er blant dem som står bak Internett-sidene til typhon.com. Står du bak noe mer der ute i cyber’n som vi ikke vet om, eller har du eventuelt noe nytt web-prosjekt?
Jeg har planer om å utvide typhon.com med ham som eier det. Det er faktisk et underdomene på typhon som heter tisdall.com Hittil har jeg bare skrevet bokanmeldelser på typhon, men vi har noen ideer…..

Hvordan ser du på sjakkens muligheter kombinert med det nye Internett mediet, og bruker du selv noen av sjakkserver’ne til å spille litt uformelt?
Jeg har allerede svart på dette! Jeg bruker sjakkserverne (primært ICC) hovedsakelig sosialt. Det er en  lett og billig måte å holde kontakt med venner verden rundt på. Jeg kan tenke meg at jeg kommer til å bruke websjakk som trenings/oppvarmings-middel før et eventuelt comeback. Som jeg ikke har planlagt….

Vil du dele noen av dine bokmerker eller favorittlinker med oss?
Jeg er hovedsakelig oppdatert med linker om spill, mat, og rariteter. Også data og software. Sjakklinkene har dere sikkert nok av, ellers:

Vi nevner andre linker om Tisdall:


Søk på «Improve Your Chess Now» hos  www.amazon.com
Der står British Chess Magazine’s utrolig bokanmeldelse, og en rekke fra lesere.

Intervjuet laget av Jan Sigmund Berglund og Sven Wisløff-Nilssen


 


Tromsø Sjakklubb på Facebook