Begge Machlik-jentene vant i 3. runde for Norge!

5. september 2016
By

Edit og MonikaEdit og Monika vant begge overbevisende seire mot Skottland i sjakk-OL i Baku
Arkivfoto: Anniken Vestby

Så fikk både Edit og Monika spille mot Skottland og de tok utfordringen og smelte til med to fine seire – slikt liker vi! Edit spilte igjen et parti som må ha vært rene forberedelser. Hun virker sjeldent godt forberedt til rundene og først og fremst skal nok lagleder Torbjørn Ringdal Hansen ha en stor takk for akkurat det. I dag spilte i hvert fall en meget skarp variant hun selv kjenner godt i Benoni – en slags firbondevariant der f-bonden får være med på leken – der hun kom med en ny vri for henne som Ringdal Hansen har spilt før og som vi tror Hansen har hvisket henne i øret… Dette er en teorikritisk variant der en må kunne trekkene som sin egen bukselomme, og Edit sin motstander kom tidlig ut å kjøre. Det ble raskt kritisk og Edit fikk opp et livsfarlig angrep der det hele til slutt endte med matt i 2 – da hadde endelig Skottlands tredjebordspiller fått nok. Det var morsomt å se Edit spille skarp sjakk igjen – ofte har det blitt vel solid for henne og jeg tror lagleder Ringdal Hansen har lagt merke til at Edit også har et talent for andre deler av spillet en det å være solid.

Monika på sin side spilte et langt strategisk parti med taktiske undertoner hele veien. Hun sto tidlig til vinst i et irregulært polsk forsvar som svart, men fikk liksom ikke ballen i mål når det tettet seg til. Regnemuskelen må kanskje utvides i fremtiden for det var mange scoringssjanser underveis og svart valgte ofte det safe i stedet for det presise. Allikevel gjorde Monika jobben sin og hun vant overbevisende sin andre seier under sjakk-OL. Både Edit og Monika virker å være i form under sjakk-OL så i kvinneklassen har vi mye å glede oss til tror jeg og vi husker fortsatt målsetningen om å bli beste nordiske nasjon. Vi er nå i rute til det selv om Sverige har vunnet alle sine tre første matcher og virkelig imponerer for kvinner.

Norges 41 år gamle ankerkvinne Sheila Barth Sahl var som ventet sjanseløs på toppbordet selv med hvit. Grunnen var at Skottland kunne stille med en tidligere sovjetisk storspiller, opprinnelig fra Georgia – GM Ketevan Arakhamia-Gran. 48 år gamle Arakhamia-Gran vant Sovjetmesterskapet for kvinner tilbake i 1990 og kan fortsatt lære bort et og annet til yngre spillere. Hun ga Sheila en leksjon i det å komme først i mål ved motsatte rokadestillinger i en siciliansk åpning. Jeg synes litt synd på Sheila som må sitte på det tøffe førstebordet på et ellers veldig jevnt lag da en rekke lag har toppspillere som er knalltøffe. Men hun viste mot USA styrke at at hun kan slå fra seg og kanskje er det mest læring i det å spille mot knallsterk motstand!?

Lagleder gjorde utvilsomt jobben sin da han lot WGM Olga Dolzhikova få spille denne runden. Olga trengte et parti for å få USA-tapet ut av hodet sitt, men igjen havnet hun i trøbbel da hvit fikk opp et livsfarlig angrep ved enkle midler i et kongeindisk angrep. Dette var Bobby Fischer sitt yndlingsangrep i sjakk og når det først leker, så spiller det nesten seg selv. Det kunne derfor fort blitt et norsk tap på dette bordet, men i dag ville Olga det andreledes og ved oppfinnsomt spill og et kvalitetsoffer – som kanskje ikke var helt korrekt – men som var veldig praktisk – snudde hun etter hvert partiet og viste at springere er ålreite dyr i lukkede stillinger. En viktig seier for Norge dette da det sikret match-seier over Skottland.

I fjerde runde skal Norge måte Slovakia. Det slovakiske laget har hovedstyrken sin på de to første bordene med et snitt der på 2300, så den av Machlik-søstrene som får tillit har fortsatt gode sjanser til et god individuelt resultat. Vi gleder oss til fortsettelsen!

Resultatlister og rundeoppsett finner dere på denne lenken

Her er Edit sin angrepsseier i 3. runde:

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook