Et tilbakeblikk på EM for nasjonslag med Edit og Monika

25. november 2017
By

Historisk ungt norsk lag med Maud Rødsmoen, Edit Machlik, Monika Machlik, Hanna Kyrkjebø og Sheila Barth Sahl
Foto: Vibeke Ekeland Grønn

Fra den 28. oktober til den 7. november 2017 ble EM for nasjonslag spilt på Kreta. Dette var altså et europeisk lagmesterskap over 9 runder for nasjoner med fire spillere per lag pluss en reserve. Turneringen var ekstra spesiell i år for de nordnorske fargene da det mønstret hele tre spillere fra landsdelen på de norske landslagene. I Åpen klasse var nemlig IM Benjamin Arvola (2458) reserve for et sterkt norsk lag med GM Aryan Tari (2578), GM Jon Ludvig Hammer (2632), GM Johan Salomon (2477), IM Johan-Sebastian Christiansen (2462) på de fire øverste bordene. Det var interessant å se at Tari tok førstebordet tross 54 elopoeng mindre enn Jon Ludvig – selv om vi lenge har snakket om et generasjonsskifte i norsk sjakk – så spilte vi med et særs ungt lag og de virkelig unge spillerne på vei opp og frem som aldri før. Dette er også første gang Benjamin Arvola deltar i et VM eller EM for nasjonslag og vi gratulerer med tilliten han ble gitt og med den flotte innsatsen hans.

Jon Ludvig Hammer var ivrig på fotballen – her sammen med søstrene Machlik
Foto: Vibeke Ekeland Grønn

Kvinnelaget vårt besto av WIM Sheila Barth Sahl (2180) og juniorspillerne Monika Machlik (2037) og Edit Machlik (2030) fra Tromsø samt Hanna B. Kyrkjebø (1996) fra Stavanger og WFM Maud Rødsmoen (1972) fra Oslo. Dette er vel det yngste laget vi noensinne har sendt til et EM for nasjonslag uansett klasse og uansett var laget både spennende og interessant for både dette mesterskapet og ikke minst som nasjonsbygging for fremtiden. Flere unge jenter banker på døra til landslaget og det blir kniving om plassene i årene som kommer. Både Elise Forså og Ingrid Andrea Greibrokk vil i årene som kommer ha et ord med i laget fra Nord vil jeg tro – og sørpå er det også flere sterke spillere som vil med.

Kvinnelaget vårt i aksjon under EM med Edit og Monika i midten
Foto: Vibeke Ekeland Grønn

La oss si det først som sist. Det ble ikke det helt store for Norge i EM denne gang. Endel pene enkeltresultater ble det – men totalt kom vi på 28. plass i kvinneklassen av 32 deltakere, noe som var likt med forhåndsrangeringen. Allikevel var det et gledes tegn at Edit Machlik ble lagets toppscorer. Hun var den eneste som scoret 50% blant kvinnene våre og med 4 av 8 mulige ble ratingprestasjon på hele 2146. Edit (2030) spilte på tredjebordet vårt og gikk opp 22 elopoeng og gjorde dermed en meget hederlig innsats. Monika (2037) gjorde det også helt OK i forhold til rating med en 2065-prestasjon – men 2 av 7 mulige på det tøffe andrebordet føltes nok likevel litt i underkant for Monika som jo har vært ute i krigen noen ganger før. Det må nevnes at WIM Sheila Barth Sahl ledet laget på en framifrå måte med sin rutine og hun tok sterke 3.5 av 8 på det utsatte førstebordet mot 2259-motstand. Det ha en ratingprestasjon på 2216 – hvilket er bra på et norsk EM-lag. Russland vant klassen suverent med 17 lagpoeng – hele 3 poeng foran Georgia på sølvplass og 4 poeng for Ukraina på bronseplassen. På tredjebordet forfrisket Murmansk sin tidligere heltinne – GM Gunina Valentina (2502) som tok sterke 6 av 8 og en 2563-prestasjon. Vel blåst Russland!

Her ser vi Monika innta førstebordet til Norge foran Edit på andrebord – tøft!
Foto: Vibeke Ekeland Grønn

I Åpen klasse ble det heller ikke det helt store å skrive hjem om. Norge tok en 23. plass, mens vår forhåndsrangering var nr. 25. Førstebordet ble selvsagt tøft for GM Aryan Tari som likevel skuffet litt med under 50% score. IM Benjamin Arvola Notkevich (2458) fikk meget god matchtrening mot sterk motstand og remiser i starten mot Ilya Smirin fra Israel og ikke minst mot GM Luke Mc Shane fra England varmet – men dessverre måte Benjamin bite i gresset i tre strake runder midt i turneringen – noe som trakk ned helhetsbildet. Vi hadde en solstråle på det norske laget i EM – det var IM Johan-Sebastian Christiansen som tok et stormesternapp over de 9 rundene med hele 6 av 9 mulige og en 2600-prestasjon. Vi gratulerer! Norge ble altså nr. 23 blant 40 lag. Vinner av EM ble Aserbajdsjan som snek seg inn foran Russland – begge med 14 lagpoeng og deretter fulgte Ukraina på bronseplass. Mesterskapets store spiller ble GM Rauf Mamedov (2678) fra vinnerlaget som smelte til med en 2920-prestasjon og 8 av 9 mulige. Slik skal det gjøres!

Benjamin Arvola slår en lissepasning på fotballbanen til Hanna Kyrkjebø – Arvola scoret som forventet i EM
Foto: Vibeke Ekeland Grønn

 

Lenke til resultater for Åpen klasse

Lenke til resultater for kvinneklassen

Vibeke Ekeland Grønns Facebookbilder fra mesterskapet

 

Vi gratulerer Edit om Monika med fin innsats for landslaget i EM og ser hvordan Edit vant mot Hellas 2:

Tromsø Sjakklubb på Facebook