I dag spiller begge Machlik-søstrene i sjakk-OL – følg dem!

11. september 2016
By

ellen-monika-og-edit-av-dolzhikova

Ellen Hagesæther sammen med Monika og Edit Machlik i Baku
Foto: Olga Dolzhikova  |  Stormester & Stormester

I dag spilles runde 9 av totalt 11 runder av sjakk-OL i Baku og Norges kvinnelag med Edit og Monika Machlik ligger på 51. plass blant 140 lag i sjakk-olympiaden før denne runden. Det er litt skuffende da vi på forhånd håpet å gruse forhåndsrangeringen på nr. 48 med god margin. På den annen side har vi fortsatt sjansen til det med en god sluttspurt. I så fall må vi ta lagpoeng fra Sveits i 9. runde – et lag som står godt til Norge da de er noe høyere rangert enn oss på alle bord – men fullt mulig å slå på en god dag. Med nær 2200 i snitt er Sveits en fin utfordring for Norge og det er viktig at Machlik-søstrene slår til nå og rister av seg spillet de har prestert de siste rundene – for det har ikke vært like godt som innledningsvis.

I 6. runde gikk Norge ned mot Italia i en spennende match der Edit med hvit lenge spilte et kjempeparti i mottatt dronninggambit mot en WFM – som betyr at hun innehar tittelen Woman FIDE Master. Edit lar seg ikke blende av titler og spilt ned den italienske kvinnen etter alle kunstens regler og da jeg trodde det var bankers – så jeg et triks i stillingen og tenkte at det må da Edit se og unngå straks! Men ikke bare unngikk Edit å se fella til svart – naivt provoserte hun den frem slik at det gjorde dobbelt vondt og vinststilling gikk til tapsstilling i løpet av får trekk. Synd! Etter dette sto Edit over matchen mot IPCA der Norge vant og var først inne i varmen igjen mot sterke Frankrike.

I 7. runde ventet IPCA, som er et lag bestående av spillere med et fysisk handikapp, og de kommer fra ulike land men er alle medlemmer av samme organisasjon i FIDE. Disse var klart lavere rangert enn Norge på alle bord, allikevel fikk vi store problemer på de to toppbordene der vi bare tok 1/2 av to mulige. Sheila Barth Sahl sto lenge dårlig på førstebord, men klarte å berge seg inn i et tårnsluttspill som lot seg holde til remis. Olga Dolzhikova gikk så ned i et heftig angrep mot sin israelske motstander som hadde 300 elopoeng mindre enn vår eneste WGM. Synd. Da var Ellen Hagesæther og Monika Machlik gode å ha på de to nederste bordene da de vant viktige oppgjør mot mye lavere rangert motstand. Dermed vant Norge 2.5 – 1.5 og det var enda godt. Monika Machlik spilte mot sin egen hvitåpning i Nimzoindisk i denne runden og da partiet ble meget taktisk trakk hun det lengste strået.

I 8. runde spilte Norge så mot Frankrike som hadde kjente IM Sophie Milliet (2362) på førstebord. Ellers hadde de WGM Nino Maisuradze (2256), WIM Mathilde Congiu (2232) og Andreea-Cristiana Navrotescu (2235) og dette var nok til å rundspille det norske laget i de sene timer av matchen. Frankrike vant hele 3.5 – 0.5 og bare Edit Machlik fikk med seg en remis fra denne matchen på tredjebordet vårt. Det betød dessverre at Monika tapte, men jeg kan glede alle med at begge våre spillere allikevel er med mot Sveits i dagens viktige match for det norske kvinnelaget som nå trenger lagpoeng. Jeg skriver i de sene timer av matchen for det var da Frankrike blomstret. Sheila Barth Sahl på førstebordet vårt hadde remisen inne så sent som etter tidskontrollen ved trekk 40 da stillingen var materielt lik og de ulikfargede løperne skulle sikre remisen. Slik gikk det ikke. På andrebordet vår gikk Ellen Hagesæther ned i flammer etter at hun ble nedspilt posisjonelt i det tidlige midtspillet. Da var det mer kamp i Machlik-jentenes partier. De spilte lenge godt begge to – og begge hadde i følge superdataprogrammet Stockfish vunnende stillinger – og det virker å være helt riktig. Edit hadde sjansen med 19.Lf4! og Monika hadde lenge en vunnet stilling, men hun måtte skrå over fra posisjonsmodus til angrepsmodus og det gjorde hun vel aldri. Et aggressivt og sterkt trekk som 30…h5! var meget sterkt og totalt vinnende i lengden, men i stedet flyttet Monika planløst rundt på brikkene sine. Det ga hvit tid til å bygge opp stillingen sin og Monika ble til slutt et lett bytte for den franske jenta. Synd!

De norske kvinnene har altså gjort det litt dårligere enn forhåndsrangeringen, og ser vi på de individuelle prestasjonene ser vi at alle stort sett har prestert litt under eget nivå ut fra rating:

w8-ol

Her ser vi at Monika ligger an til å tape 5 poeng i rating, Edit til å vinne 3 poeng og det er jo ingenting i den store sammenhengen. Viktigere er det at Edit har tatt pene 4/7 for Norge og Monika 4/6 mulige poeng. Det er veldig godkjent! Det vi kan ergre oss litt over er at begge de to har hatt mer inne – så helt fornøyd er nok ingen av dem. Men det gjenstår å spille om hele 6 lagpoeng i de 3 siste rundene av OL. Så her er det bare å kjempe!

Men det er nye sjanser og vi gleder oss til fortsettelsen. Du kan følge den viktige matchen mot Sveits hos Chessbomb. Følg med!

Både Chessbomb og Chess24 har overføringer.

Lyst å lese om herre sine kjemperesultater i OL – sjekk ut Sjakkfantomet!

Her er Monika sin svartseier mot IPCA fra 7. runde:

 

Send meg videre til Bergens som har mer om OL

Vis med de norske prestasjonene hos chess-results.com

Vis meg bilder og andre ting på de offisielle hjemmesidene til sjakk-OL

Tromsø Sjakklubb på Facebook