Monika og Edit med liten nedtur mot Sri Lanka i 5. runde av sjakk-OL

7. september 2016
By

Lana AfendiyenaSjakk-OL er store saker  og det er hyggelig at Tromsø Sjakklubb har med Edit og Monika!
Foto: Lana Afendiyeva  |  http://www1.bakuchessolympiad.com/

I kvinneklassen av sjakk-OL vant Norge 2½-1½ mot Sri Lanka i 5. runde takket være to solide seire på de to øverste bordene ved Sheila Barth Sahl og Ellen Hagesæther. Våre heltinner – Edit og Monika – spilte ikke sin beste sjakk i denne runden selv om Edit lenge spilte meget godt og hadde seieren i sin hule hånd. Når noe gikk galt for henne – så var det stillingsvurderingen og gevinstføringen i en klart vunnet stilling mot en spiller som hun var rangert himmelhøyt over. Monika på sin side strevde og strevde for å holde hodet over vannet i hele partiet og presset på tid klarte hun ikke å omstille seg når partiet snudde hennes vei og da bukket hun hele dronninga og måtte gi seg! Ingen på Sri Lanka hadde mer enn 1750 i rating – så dette var et svakt norsk resultat tross seier. Det skal dog legges til at jentene fra Sri Lanka så langt har slått kraftig fra seg under OL og at de faktisk virker dramatisk under-ratet. De slo f.eks. Costa Rica med et snitt på 1850+ hele 4-0 i andrerunden – så sjakk kan jentene fra Sri Lanka spille!

WIM Sheila Barth Sahl spilte hvit i dragevarianten i siciliansk og hun tok en knusende seier på førstebordet med taktikk som vi har sett 1000 ganger før. Lxf6 fulgt av Sd5 og dronninga på a5 henger. Virker kjent? Riktig! WIM Ellen Hagesæther på andrebord spilte hollandsk mot WFM
Dilhara Ishini Wickramasinghe (1750). Ellen gikk inn i det Stockfish mener er den prinsipielle fortsettelsen på 2.Sc3 fulgt av 3.Lg5 i Hollansk, men dette gir en stilling som slett ikke alle liker som svart. Selv synes jeg hvit får klar fordel, og det fikk da også hvitspilleren i dette partiet etter min mening. Etter 10.h4! ville jeg spilt hvit any day, men i stedet begynte hvit å rote og Ellen spilte meget sterkt i fortsettelsen. Åpninger handler også om å kjenne mer enn bare åpningsfasen og i midtspillet spilte Ellen et særs instruktivt parti – det beste jeg har sett fra OL-kvinnene våre så langt. Godt levert Ellen!

Edit har jo spilt flere perler hun også, og i dag spilte hun lenge et praktparti. Det eneste som ikke var praktfullt var at hun tok remis i sluttstillinga og hun spilte dermed bort en gylden mulighet til å bedre de individuelle poengene. Allikevel kan jeg forstå det om hun var veldig usikker på stillinga da matchseieren ble sikret ved remis. Edit spilte Nimzoindisk som hvit og etter flott spill utspilte hun motstanderen sin Dasuni Hansika Mendis (1666) etter alle kunstens regler. 28.Sd3! fikk så svarts stilling til å rakne i sømmene og Edit spilte et flott angrepsparti som er noe av det beste jeg har sett en norsk kvinne spille – før det sviktet. Ja, for hun nedsablet sin motstander og Superdatamaskinen Sesse annonserte allerede hvor mange trekk det var til matt – da plustelig remis kom opp på skjermen. Før det hadde Edit ikke spilt optimalt i tårnsluttspillet, men godt nok til å vinne i lange baner. Jentene våre, Edit og Monika, har lært mye om sluttspillet av både ekteparet Turov og ikke minst Trond Romsdal og dette skal være en sterk fase i spillet deres. Allikevel har Edit nå satt bort to vunnede spill i sluttspillfasen.

Hvorfor?

Jo, fordi hun som Monika kommer i tidsnød i parti etter parti og dette er en av jentenes store utfordringer videre. Ingen virkelig god sjakkspiller har hatt dårlig time management – i hvert fall svært få! Så her er det noe å jobbe med jenter. For Edit fikk veldig lite tid på slutten og valgte å tilby remis i en kliss vunnet stilling med tårn over mot 3 bønder. Jeg er sikker på at hun ble redd bøndene og at hun undervurderte egen stilling grovt, men samtidig kan lagkaptein Ringdal Hansen ha hintet om at remis er godt nok og oppfordret til å sikre lagseieren. Uansett er helhets inntrykket positivt for Edit sitt spill – men det virker så meningsløst å slurve slik på slutten.

Monika kjempet i motbakke nesten hele partiet. Motstanderen spilte rett og slett godt i en sicilianer der Monika prøvde seg på en kjent, men litt tvilsom overgang til dragevarianten. Motstanderen spilte så meget sterkt til en 1600-spiller å være og hun holdt trykk-kokeren oppe lenge. Men Monika fant ulike festningsstillinger som var vanskelig, men ikke umulig, å forsere – og til slutt lyktes hun i å få inn et sterkt motangrep. Det motangrepet holdt til minst remis, men stakkars Monika hadde bare tidstillegget på 30 sekunder per trekk å leve på og da ble det null tid til å omstille seg. Mens hun forsøkte å finne en vei til seier, så lot hun dronningen stå i slag og vips – tapt! En meget trist utgang på partiet siden Monika kjempet så heroisk i timevis. Men sjakken er nådeløs og mottoet er: Unngå tidsnød for enhver pris! Magnus havner aldri i tidsnød og det er en viktig ingrediens i spillet hans. Husk det!

Kvinneklassen ledes av Russland og Ukraina som begge fortsatt har fullt hus med 10 lagpoeng av 10 mulige. Norge har 7 fine lagpoeng og ligger på 26. plass godt foran forhåndsrangeringen. De er også beste nordiske lag og er dermed i rute i forhold til mitt ambisiøse forhåndstips.

Lyst å lese mer om OL og Magnus Carlsen – sjekk ut Sjakkfantomet!

I dag tar vi en titt på det flott partiet til Edit som kun manglet en ting – å gjennomføre:

Her ble nok Edit for redd for fribøndene til svart!

Tromsø Sjakklubb på Facebook