Norges kvinner hadde muligheter mot USA i 2. runde av sjakk-OL!

3. september 2016
By

Edit Machlik Vårsjakken 2016Tromsø sin Edit Machlik står med 1.5 av 2 mulige for Norge i sjakk-OL i Baku
Foto: Anniken Vestby fra Vårsjakken 2016 i Tromsø

Så skulle Norge opp mot USA i andre runde av sjakk-OL. Dessverre måtte Monika stå over i denne runden, men hun kommer nok tilbake allerede i tredje runde vil jeg tro. Da skal Norge opp mot Skottland som har en kanonspiller på førstebordet i GM Ketevan Arakhamia-Grant (2381), men overkommelig 1800-motstand på de tre andre bordene. Vi krysser fingre for at både Edit og Monika får spille da!

Hvordan gikk det så med våre jenter i 3. runde mot superlaget USA? Storveis!

Norge tok sterke tre remiser og tapte følgelig bare 1.5 – 2.5 mot laget fra USA som hadde en GM, 2 IM-er og en WGM på laget! Bare på andrebordet tapte vi ved Olga Dolzhikova som gikk ned mot IM Nazi Paikidze. Dessverre spilte sjakktreneren fra Oslo et parti som ikke er en WGM verdig ved denne anledningen – og hun gikk ned helt uten kamp i en variant som har vært uglesett fra hvits ståsted helt siden 50-tallet da Bobby Fischer spilte den og hardnakket – og fikk pryl av russerne i denne Caro Kann-varianten. Sympatiske Olga har nok et lerret å bleke når det kommer til denne åpningen.

Da var det mer fart over hvitspillet til Edit Machlik mot WGM Katerina Nemcova. I en svært så korrekt hvitåpning spilte Edit i ånden til Ruben Fine som spilt de første 16 hvite trekkene allerede før 2. verdenskrig i et kjent parti mot Miguel Najodorf. Dette stampartiet kjenner alle som spiller varianten og senere har storheter som Karpov og Nakamura spilt varianten for hvit og den regnes som litt bedre for hvit, men veldig remispreget. At amerikaneren som hadde flere hundre fete elopoeng mer enn Edit spilte så tamt at Edit kunne spille hjem en remis helt uten å måtte stresse er kanskje litt rart – men USA tenkte nok mest på lagseieren og Katerina med svart ønsket nok å være solid. Uansett ble det nok et fint resultat for Edit og et veldig sterkt lagresultat av Norge selv om vi altså var et halvt poeng unna lagpoeng i denne matchen.

Baku-logo

Men når jeg røper at USA spilte bort to objektivt sett meget gode stillinger – der i hvert fall den ene var vinnende underveis, Hagesæther hadde store problemer – i de to amerikanske hvitpartiene – så sier det vel noe om at vi tross alt var litt heldige i denne matchen. Sheila Barth Sahl imponerte med sin svartremis på førstebord mot GM Irina Krush som er litt av en dronning i amerikansk sjakk. Hun ble en levende legende i USA etter at hun ledet an verdenslaget mot selveste Garry Kasparov i en stor internett match mellom «The World» og Kasparov i 1999. Selv om det ble et smertelig svarttap for «The World» bød de Kasparov på match hele veien yil Rom og remisen var veldig nær og en kan si at kampen ble avgjort på en kontroversiell dommeravgjørelse… Uansett har GM Krush et kjent navn den dag i dag og det var sterkt av Sheila å spille remis. Underveis hadde Sheila et fryktelig spennende angrep som hun nok følte selv var sterkere enn det som var tilfellet – men uansett kunne det meste skjedd i dette oppgjøret.

WIM Ellen Hagesæther (2139) kommer fra en stor og kjent norsk sjakkfamilie med mange navn over 2000 i rating. Hun spilte remis mot den firdobbelte amerikanske mesteren for kvinner, IM Anna Zatonskih (2449), og må ha imponert flere enn seg selv. Allikevel sto Ellen til tap underveis – så hun kjempet som en helt for først og fremst å overleve. Norges kvinner skal altså opp mot Skottland kl. 1300 norsk tid søndag – da bør det bli 2x Machlik på laget som begge vinner sammen med andrebordet – og dermed seier for Norge!

Du kan lese mye mer om kvinnelaget vårt hos Sjakktuelt med kommentarer fra spillerne.

Resultatservice finner du her, og partier og slikt hos Chessgames.com.

Vil du lese mer om sjakk-OL og herrelaget vårt – sjekk ut Sjakkfantomet.

Her er Edit sitt remisparti der de første 22 trekkene er godt kjent fra tidligere:

Tromsø Sjakklubb på Facebook