Norges kvinner på 42. plass blant 140 land i sjakk-OL

18. september 2016
By

SAMSUNG CSC
Kvinnelaget vårt med Edit og Monika på plass ble nr. 42 av 140 lag i sjakk-OL
Foto: Morten L. Madsen

Så var siste runde av sjakk-OL for lengst over og det er på høy tid med en liten oppsummering. Du kan lese alt om åpen klasse hos Sjakkfantomet, mens vi her hos Tromsø Sjakklubb fokuserer på kvinnelaget og spesielt på det Machlik-søstrene fikk til. I de to siste rundene av OL fikk Norge meget lett motstand på papiret i Wales og Indonesia. Edit spilte remis mot Wales og resten av laget, inklusive Monika Machlik, vant slik at det ble 3.5 – 0.5 til Norge i 10. runde. I 11. runde spilte så kun Monika av våre ess og hun vant, mens det også ble seier på WGM Olga Dolzhikova (2167) slik at Norge, med remiser på Sheila Barth Sahl og Ellen Hagesæther, vant hele 3-1 mot Indonesia. Dermed ble det en vellykket avslutning på et OL som gikk litt i berg og dalbane for det norske laget.

Både Edit og Monika hadde flere poeng inne underveis, men alt i alt gjorde begge et godkjent resultat som var helt OK etter forventningene og etter rating. Monika går riktignok ned 12 elopoeng – men skylda for det er todelt. For det første har hun junior-K – noe som gir dobbel nedgang når hun gjør det svakere enn forventet, men dobbel oppgang når hun gjør det bedre enn forventet. Denne gangen ble det noe dårligere. Dessuten måtte hun flere under-ratede spillere underveis. Mange land utenfor Europa har et sterkt begrenset turneringstilbud med internasjonale turneringer og da går ratingen hverken opp eller ned! Monika ble forøvrig norsk toppscorer med 6/9 – en fjær i hatten der. Edit på sin side gikk minimalt ned og gjorde det dermed omtrent som rating-forventet. Med 5/9 mot et snitt på 2027 gjorde hun en flott innsats og det å prestere etter rating i sin OL-debut for førstelaget er ingen selvfølge. Vi tar av oss hatten og gratulerer både Edit og Monika med et vel gjennomført sjakk-OL.

SAMSUNG CSCMonika Machlik ble lagets toppscorer med 6 av 9 mulige i sjakk-OL
Foto: Morten L. Madsen

De andre tre på laget gjorde det også litt under rating-forventet – og det var for så vidt ventet da en alltid møter noen under-ratede lag fra den tredje verden som har sine talenter som kan spille sjakk. WIM Sheila Barth Sahl tok 4/9 på førstebord og en ratingprestasjon 2130. WGM Olga Dolzhikova fikk 4.5 av 8 og en ratingprestasjon på 2128, mens Ellen Hagesæther tok 5.5 av 9 og en ratingprestasjon på 2098. Norge tok totalt 6 lagseire og 1 uavgjort, noe som ga 13 lagpoeng og en 42. plass blant 140 nasjoner. Vår forhåndsrangering var 48, så ironisk nok kom vi 6 plasser over forhåndsrangeringen vår uten at noen på laget overpresterte. Sverige ble beste nordiske kvinnenasjon med en finfin 23. plass etter at GM Pia Cramling storspilte for svenskene. Pia tok 8.5 av 11 på førstebord med en ratingprestasjon på hele 2537!

Kina vant kvinneklassen i sjakk-OL foran sensasjonen Polen og Ukraina etter en meget spennende sisterunde der Russland ble banket av kineserne slik at de falt utenfor seierspallen. Norge ble nest beste nordiske land, mens Finland tok 69.plass, Island ble nr. 78 og Danmark endte helt nede på en overraskende svak 89. plass. WFM Freja Vangsgaard (1983) var nemlig helt ute av form for Danmark og med vanlig K falt hun likevel 76 elopoeng nedover elo-stigen. Slikt svir.

Det ble et meget vellykket sjakk-OL som jeg har hørt mange lovord om på sosiale medier og neste gang har Norge kanskje et rent ungdomslag? Det vil i så fall være helt på sin plass. Det er mange sterke unge spillere som kjemper om en plass på landslaget, jeg nevner noen her: Kimia Moradi, Maud Rødsmoen, Kimiya Sajjadi, Kyrkjebø-tvillingene og Ingrid Andrea Greibrokk. Alle kan vært klar for landslagsinnsats innen noen får år og da vil Norge få et lovende lag som kan jobbe seg jevnt og trutt oppover i OL-sammenheng. Vi gleder oss til fortsettelsen.

 

Du kan lese mye mer om sjakk-OL og åpen klasse hos Sjakkfantomet

Vi tar en titt på Monika sin overbevisende sisterundeseier i Caro Kann:

Send meg videre til Chessgames.com som har alle partiene

Vis med de norske prestasjonene hos chess-results.com

Vis meg bilder og andre ting på de offisielle hjemmesidene til sjakk-OL

Tromsø Sjakklubb på Facebook