2000 dager med Sven på webben vår

Sven har skrevet webben til TSK siden 19. april 2016
Foto: Anniken Vestby

 

19. april 2016 begynte Sven å skrive fast på TSK-webben

Det er 2000 dager siden jeg startet å skrive for TSK-webben. Helt frivillig, helt gratis og på bekostning av veldig mye annet som all TV-titting eller skriverier på annen blogg. Våren 2016 skrev jeg nemlig bloggen Sjakkfantomet og jeg skrev en “kalender” frem mot Landsturneringen på hjemmebane i Tromsø i 2016. Sjakklig trente jeg også Benjamin Halvorsen og Mathias Lind Schouten frem mot NM og jeg holdt noen kurs i klubben og satt i styret for Landsturneringen her i Tromsø. Så jeg hadde en sterk tilknytning til klubben og så at webben lå litt halvdød med kun 15 oppdateringer siste 4 måneder. Tenk om noen tok tak? Ja, for gullrekka til Tromsø sjakklubb blomstret på denne tiden, spillere som Tor Fredrik Kaasen, Gunnar Lund, Mads Vestby-Ellingsen, Benjamin Halvorsen, Kirill Fedchuck, Harald-Christian Vestjord – alle fra 2002-årgangen imponerte og når også fremtiden syntes lys med Mathias Lind Schouten og Torbjørn Valvåg i spissen hadde jeg litt lyst å skrive på web. Men jeg måtte velge og valget var vanskelig. Skulle jeg prøve å løfte Sjakkfantomet og Magnus Carlsen videre og ha det skøy der, eller skulle jeg favne om TSK-webben og de unge i egen by? Siste 4 måneder med web hadde 15 oppdateringer – det kunne bli så mye bedre med en jevn strøm av informasjon om alt det spennende som skjedde rundt sjakken i Tromsø og særlig nå når Landsturneringen nærmet seg. En telefonsamtale med min gode venn Jan S. var alt som skulle til. Han tente på at vi fikk nytt blod inn på webben og det var jo han selv, jeg og Odd Gunnar Malin som la grunnsteinene og startet opp Tromsø sjakklubb på web en maimåned i 1997 før NNM det året – hvorfor ikke gå tilbake til røttene sine og la Sjakkfantomet hvile noen år?

 

En telefon til min gode venn Jan S. var alt som skulle til! Sjakkfantomet ble dysset ned, og TSK-webben tok over…
Foto: Anniken Vestby

 

Alt startet med Kaasen, Lund og Lind Schouten i Rallar Open 2016

Denne artikkelen startet alt. Jeg trente Mathias på dette tidspunktet, og han gjorde en fantastisk debut i A-klassen i Rallar Open 2016 der han blant annet slo Jon Machlik som 10-åring. Siden jeg var begeistret over Mathias og ikke rent lite imponert over Tor Fredrik Kaasen og Gunnar Lund i Rallarsjakken 2016 – så tok jeg altså opp telefonen og spurte webmaster Jan S. om han ville ha en artikkel hos TSK. Det ville han og ballen begynte å rulle og skriveriene levde etter hvert sitt eget liv. Til sammen har jeg lagt ut 1420 artikler på disse 5.5 årene – det tilsvarer 260 artikler i året. Selvsagt har jeg ikke skrevet alle disse fra bunnen av selv, noen er skrevet av andre som reisebrev, IM Kaasen sine dypdykk, Lørdagsintervjuet, der intervjuobjektene har skrevet det meste, og ikke minst Gjensyn med Sjakkspalta der Gunnar Berg Hanssen har skrevet. I tillegg er det mye klipp og lim når det kommer til kunngjøringer om Lichessturneringer og turneringer på klubben. Men vi kan konkludere med at jeg har skrevet mye og at webben er blitt rikholdig og inneholder mye godt sjakkstoff.

Hva er det artigste ved å skrive på web?

Det morsomste er å være med på noe som er større enn en selv. Ved å skrive om den yngre garde er du også med på å motivere de unge til innsats, du er med på å synliggjøre dem for andre, som familie og venner, og du er med på å skape miljø i sjakklubben der tilslutt “alle kjenner alle” og der folk er på hils med hverandre. Et herlig øyeblikk i mine små og store skriverier her hos Tromsø Sjakklubb var da Gunnar Johnsen – med sine 6 NNM-titler – kom innom på et av kursene mine på sjakklubben og hilste på Evsuld – som om han kjente han fra før. Ja, for Evsuld er jo en av de unge jeg har trent i klubben og en spiller jeg har skrevet mye om – så Gunnar følte han kjente Evsuld såpass at han kunne hilse. Hyggelig! Slik er det nok for mange – de har lest side opp og side ned om Mads, Gunnar, Tor Fredrik, Mathias, Torbjørn og de andre store profilene på Tromsø sjakklubbs sider og det har gjort at vi alle har blitt bedre kjent. Bra! Slikt skaper miljø.

 

Evsuld og Sjakkfantomet i trening – Evsuld gikk opp 543 elopoeng det første året de trente sammen
Foto: Uranbaatar Erdenebileg

 

Hvilke saker har jeg skrevet som jeg husker best?

Det jeg har hatt største glede av å skrive er Lørdagsintervjuene. De ble svært vellykket spør du meg og tilsammen ligger det nær 100 intervjuer ute på Tromsø sjakklubbs nettsider. Det er mye og mange av dem er svært interessante og faller godt i smak hos meg. Jeg elsker også å skrive fra Landsturneringa og i alle disse årene har jeg alltid hatt en eller flere elever som har spilt der som det har vært ekstra morsomt å følge med på. Allikevel prøver jeg å være ærlig og rettferdig og skrive mest om de som fortjener det ut fra sine prestasjoner. Jeg er også blitt veldig glad i Tor Fredrik sin drahjelp og hans spennende Dypdykk med IM Kaasen er alltid hyggelig lesning. Hvilke Lørdagsintervju står seg så best? Det er nok en smakssak.

 

Jeg likte spesielt godt disse intervjuene:

1. Lørdagsintervjuet: Kjetil Jakobsen forteller
2. Lørdagsintervjuet: Jørgen Schou Christiansen minnes 80-tallet
3. Lørdagsintervjuet: Frans Larsen tenker tilbake

Men med nær 100 intervjuer på web – så er det ikke rart om du husker noen helt andre intervjuer best.

Kjetil Jakobsen i Lørdagsintervjuet er et av høydepunktene jeg har lagt ut på nett takket være Kjetils gode penn og historier
Foto: Privat  |  Jakobsens Facebooksider

 

Hvor går veien videre? Liker ikke Sven å spille sjakk selv også?

Hvor sjakkveien går videre aner jeg ikke – det er høyst usikkert hvor lenge jeg klarer å skrive – for når noe blir litt kjedelig, hopper jeg som regel av karusellen. For øyeblikket har Tromsø fremdeles mange lovende talenter og jeg er så heldig at jeg trener noen av dem, og jeg har ellers god oversikt over det som skjer. Jeg får også inn mange innspill og mange flotte bilder og ellers tips fra både klubbkvelder og helgeturneringer. Slik holder jeg meg oppdatert. Dessuten spiller jeg fortsatt en del sjakk selv, og det er ikke mange ukene siden jeg satte pers på Lichess med ca 2590 i rating og på ICC spilte jeg meg opp på tredjeplass på verdensrankingen der – nå på fredag med min gode venn Jan S. som vitne da han så på og fulgte med – morsomt! Så jeg kan fortsatt spille habil lynsjakk og Bullet og i min tid spilte jeg både i Junior-A, i mesterklassen og i Eliteklassen et par ganger under Landsturneringen i sjakk. Jeg har vunnet Tromsømesterskapet og klubbmesterskapet og totalt spilte jeg Landsturneringen 10 år på rad fra 1988 til 1997. Etter dette har jeg valgt å konkurrere i backgammon i stedet – og det har jeg fått mye ut av, så det har gitt mening for meg.

Sjakkfantomet har trillet og gått de siste årene

Mest kjent er jeg nok likevel for årene med Sjakkfantomet der jeg fulgte Magnus Carlsen i tykt og tynt fra 2007 til 2016. Etter dette har jeg trappet mye ned på skrivingen hos Sjakkfantomet selv om bloggen så vidt lever. I 2017 mottok jeg hederstegnet i gull for skriveriene mine hos Sjakkfantomet og det var en flott markering av innsats over 1000-vis av timer med bloggen over 11 år der jeg, og andre, fulgte Magnus tett fra turnering til turnering. Jeg har jo gått allmennlærerstudiet ved lærerutdanninga i Tromsø og var mest grepet av pedagogikkfaget der – så formidling er min greie. Det å undervise ligger mitt hjerte nært. De neste to onsdagene skal jeg ellers holde kurs på sjakklubben kl. 18:30 om angrepsspillet og jeg håper at mange kommer og lærer et knep eller to på disse kveldene.

 

Sven med hederstegnet i gull fra Norges sjakkforbund i 2017
Foto: Anniken Vestby

Ris og ros

Jeg tar gjerne i mot ris og ros om webben. Ikke surmaget kritikk, for den bryter en bare ned – men konstruktive tips om det som fungerer og om det som kan bli bedre – er fint. Så har du noen tanker om webben vår, hva som er bra der og hva du liker å lese aller best – si gjerne i fra til sjakkfantomet@gmail.com.

 

Sven Wisløff Nilssen holder kurs om angrepssjakk på klubben på onsdag – det er gratis
Foto: Anniken Vestby