Eliteserien i sjakk – Et tilbakeblikk på de tre første rundene

11. januar 2017
By

 Ved bryggjo i Bergen dar står det eit lag… Heia Tromsø!
Foto: Anniken Vestby

Eliteserien 2016-17 heter i år Codan-serien og dette er et slags Norgesmesterskap for lag der vinneren stikker av med den gjeveste lag-tittelen en klubb kan få i Norge. Siste helg i oktober ble første runde av Codan-serien spilt og Tromsø sitt unge lag deltok og slo egentlig godt i fra seg selv om det ble null lagpoeng og en helsvart start på eventyret i toppserien for de unge Tromsø-spillerne. Men det er fortsatt mye tid å gjøre det på og målet vårt er å overleve i divisjonen og dermed få viktig erfaring. Vi husker vel alle den flotte fjerdeplassen fra i fjor der GM Maxim Turov og IM Irina Turova var med å dra lasset. I år har ikke klubben noen slike stjerner – men allikevel blir det spennende om laget kan unngå de to nederste plassene.

Espen Forså spiller for Stavanger sammen med gamle venner fra NTG-tiden – så selv om han bor i byen og fremdeles er en god sjakkspiller som ville hevet laget var han ikke aktuell denne gangen. 23 år gamle Benjamin Arvola er dermed nestor i laget og en selvskreven førstebordspiller som skal gi laget den rutinen og erfaringen som et slikt lag trenger. På Røyset og Gunnar Berg Hanssen er ikke med ved denne korsveien da styrket i Tromsø Sjakklubb sammen med et lite eliteserie-utvalg på tre personer valgte å prioritere de yngste som en belønning for høy aktivitet, men først og fremst med tanke på fremtiden. Skal klubben få et slagkraftig sjakkmiljø som kan hevde seg på sikt på landsbasis er det viktig å herde de unge tidlig, gi dem erfaring, spilletrening og kunnskap om hva som trengs og motivasjon til å satse videre. Derfor har Tromsø i år et ungt og spennende lag som første spillehelg besto av:

Tromsø sitt lag i eliteserien 2016-17 med FIDE-elo per 1/1-2017

1. FM Benjamin Arvola 2291
2. FM Tor Fredrik Kaasen 2475
3. Endre Machlik 2171
4. Edit Machlik 2088
5. Monika Machlik 2043
6. Mads Vestby-Ellingsen 1967
0. Gunnar Lund 1905

Tor Fredrik Kaasen lot motstanderne slippe litt for lett i første spillehelg i oktober
Foto: Anniken Vestby

I første runde var det SK96 som satt på den andre siden av bordet med en snittalder på 52 år. Tromsø hadde en snittalder på 17 år – så dette ble generasjonenes kamp! Dessverre for Tromsøspillerne så var Benjamin Arvola tilsynelatende rusten da han bukket offiser mot IM Ivar Bern alt i åpningsspillet og dermed ble det 0-1 i boka tidlig for vårt lag. To Fredrik Kaasen spilte siciliansk mot Kjell-Arne Mork på andrebord og et rufsete parti ebbet etter hvert ut i remis etter at begge parter underveis kunne ha tilrevet seg et initiativ. Allikevel hadde Tor Fredrik best grunn til å være fornøyd ut fra spill og sjanser. På tredjebordet nedspilte Endre Machlik Petter Stigar fullstendig. Med de hvite brikkene i en mottatt dronninggambit fikk Endre raskt et voldsomt initiativ med bonde over og han hadde ingen problemer med å demme opp for svarts angrepsforsøk på motsatt side av brettet – og vant i stor stil. Pent av Endre som fyller 17 år nå i januar og dermed var det 1.5 – 1.5 på de tre øverste bordene.

Edit spilte mye god sjakk under første spillehelg og kunne tatt enda flere poeng
Foto: Anniken Vestby

På fjerdebord tapte Edit Machlik et remissluttspill som var noe i underkant – men fullt ut holdbart før hun satte flere bønder på hvite felter og dermed gjorde hvits hvitfeltsløper utrolig god. Sikkert et lærerikt sluttspill for Edit, og et klassisk sluttspill av typen Fischer og Karpov fikk opp en rekke ganger og som en lærer mye av å ha i egen praksis. Monika Machlik spilte lenge et praktparti Per Erik Manne fra SK96 på femtebordet. Et sånt parti der du ønsker at du hadde de hvite brikkene selv fordi harmonien og det estetiske er så til de grader på plass. Med 28.e6! sprettet Monika bukket opp med kniv og så var det tid for sløying av fisken – men akkurat da skar det seg. Vi går inn og ser i et avgjørende øyeblikk:

Monika Machlik vs. Per Erik Manne, Codanserien 2016-17, 1. runde:

Her hadde Monika det praktfulle 30. Ted6!! Lxd6?! 31. cxd6 Dd7 32. Le2! og hvit vinner i spill. En flott vri der, og selv om svart ikke trenger å være med på hele denne runddansen, har hvit kjempesjanser til seier etter det fine tårntrekket innledningsvis. Dessverre ble ikke dette spilt og partiet ble remis.  På sjettebord ble det remis mellom Mads Vestby-Ellingsen og Nils Erik Moe-Nilssen etter hard kamp der Mads sto best det meste av veien. Synd han ikke fikk til sitt aller beste spill, for stillingen var god nok til å skvise noe mer ut av sitronen enn det sluttspillet han til slutt kom inn i. Det var nemlig død remis og med remis i dette partiet endte det med et knepet tap 2.5-3.5 mot SK96 fra Bergen.

 

Benjamin Arvola var høyt oppe og langt nede under første spillehelg i Bergen
Foto: Anniken Vestby

Var første runde kjip, må andre runde ha vært tung å fordøye for det unge Tromsølaget for både Tor Fredrik og Edit Machlik hadde klare vinststillinger på brettet – og begge lot storlaksen slippe unna med skrekken. Slikt hater vi sjakkspillere! Men det første først. Tromsø spilte i andre runde mot Stavanger sitt unge lag og Benjamin Arvola spilte dermed hvit mot Lasse Løvik på førstebord. Løvik er en talentfull spiller, slik Benjamin også er det, men som i likhet med Benjamin la han sjakken mer eller mindre på hylla etter videregående og har ikke spilt all verden med sjakk sammenlignet med de unge folka i f.eks. Dream Team fra Oslo som spiller både dag og natt. Allikevel ble det mye tjukk teori da partene lirte av seg 21 teoritrekk i Marshall-varianten i spansk før Benjamin fikk en nagende fordel som vokste og vokste, og på tross av noen unøyaktigheter etter hvert ble stor nok til å vinne partiet. Mye pent spille av Benjamin som tok lederansvar i denne viktige matchen og vant et viktig poeng for laget sitt.

På andrebord hadde Tor Fredrik Kaasen kjempesjanser til seier mot Espen Forså etter storspill i det tidlige midtspillet. Det hele startet opp som en engelsk med overlapp til kongeindisk og Tor Fredrik tok mer og mer over spillet som svart og sto til klar gevinst litt over trekk 20. Men han klarte dessverre ikke å finne de beste trekkene og fikk aldri ballen i mål. Når spillet så snudde fikk Espen sjansen til å briljere – en sjanse han grep og med flott angrepsspill dro han fisken sin på land og fikk poenget i boks. 1-1 i matchen med andre ord.

På tredjebordet spilte Endre Machlik mot Petter Fossan med hvit en fianchetto-variant i kongeindisk som Fossan besvarte med en slags overgang til moderne Benoni. Det ble et spennende partiforløp – men strengt tatt var Fossa i føringen hele veien og han spilte et helstøpt sjakkparti han kan være fornøyd med. Bra spille av Petter dette og da er han vanskelig å ha med å gjøre – selv for vår juniornorgesmester Endre Machlik som altså tapte dette oppgjøret.

På fjerdebordet med svart spilte Edit Machlik en Hollansk Stonewall i bakhånd mot Johannes Kvisla som altså gjerne ville spille svartåpningen Stonewall som hvit og derfor åpnet ballet med 1.e4 fulgt av 2.f4. Dette kunne Edit godt og etter mye flott spill hostet hun opp det ene fine trekket etter det andre og snart var seieren klar, eller? Nei, når det gjaldt som mest å finne de beste trekkene for å spikre kista igjen og sette lokket på en gang for alle – så sviktet det. Synd da det var Edits andre klare poengsjanse og at hun satt igjen med kun et halvt poeng etter to runder føles litt ufint. Dette partiet kan du forøvrig se nederst i spalten.

Monika Machlik smiler tappert til fotografen men hadde mer innabords enn hun fikk ut
Foto: Anniken Vestby

På femtebord storspilte Monika Machlik nok en gang med de hvite brikkene i en firbondevariant i kongeindisk. Hun fikk med det klassiske fremstøtet e5! til et flott spill og vi tar nok en titt på et Monika-parti for å se hva som skjedde:

Monika Machlik vs. Håkon Strand, Codanserien 2016-17, 2. runde:

31. Nd5! Dg5 32. Sf6+? og så fikk svart sjanser til å redde seg etter 32… Kh8! I stedet kunne Monika avgjort direkte med: 32. Le7! Txd5
33. cxd5 Dxe7 34. dxc6 bxc6 35. Dd6! og hvit vinner lett. Dette skjedde altså ikke og med tap her ble det tap i matchen for Tromsølaget. Hell og uhell bruker å utjevne hverandre til slutt – men da skal en opp i et stort parti-materialet først – så dette var surt. Var Monika litt uheldig, var Gunnar Lund litt heldig i sin debut på sjettebord i eliteserien for lag. Gunnar spilte svart i en Nimzoinder og etter å ha blitt presset en stund bukket han til slutt under og sto til tap. Jeg er usikker på om notasjonen for dette ville partiet er rett, så jeg sier ikke mer enn at det endte med remis og at Tromsø dermed tapte 4-2 for Stavanger i andre runde av eliteserien som også kalles Codanserien i år. Var førsterunde tapet surt – var dette tapet svært irriterende! Så mange gode stillinger til ingen nytte! Moralen må være at laget bygger erfaring fra match til match og at det enda er mange runder å gjøre det på.

Gunnar Lund kvitterte med å remiserte sitt første parti i eliteserien i sjakk
Foto: Anniken Vestby

I tredje runde av Codanserien ventet Bergens med teoristerke IM Kjetil Stokke på førstebord og Benjamin Arvola fikk det dermed tøft som svart alt i åpningsspillet og sto til tap før det ble spilt 20 trekk. Det er tøft når en spiller lite og ikke har et gjennomarbeidet åpnings-arsenal å måte teoristerk motstand og i dette partiet var de første 11 trekkene godt kjente og de ligger i den kjente åpningsboka til blant annet Rybka. Etter dette likte i hvert fall ikke jeg svarts stilling selv om det er teori – da jeg foretrekker å ha dronninger på brettet i de fleste isolerte bondestillinger – og det tror jeg en sterk angrepsspiller som Benjamin også gjør. 0-1 for Tromsø mot det sterke Bergenslaget.

På andrebord har vi sterke Tor Fredrik Kaasen som dessverre var en blek skygge av seg selv første spillehelg. Ikke fordi han ble en spurv i svanedans – Tor Fredrik var ikke for lett for nivået – men fordi han gjorde litt for klare feil i avgjørende øyeblikk. Også mot Gullaksen hadde Tor Fredrik nesten nivået inne selv om han ble nedspilt posisjonelt i det tidlige midtspillet. Men Gullaksen sviktet litt og lot Tor Fredrik komme inn på banen igjen med gode remissjanser like før trekk 30, men da vår mann ikke grep disse – ble det et sviende tap på 14-åringen i en match vi også tapte klart og fortjent.

Endre Machlik var først og fremst ustabil i prestasjonene under første spillehelg
Foto: Anniken Vestby

For på tredjebordet var Endre Machlik, som innledet helga så fint mot Petter Stigar, aldri nært brettet mot sterke Benjamin Haldorsen. I et feiende angrep ble svart blåst av brettet i dette partiet og Endre var fortapt alt etter 13 trekk selv om partiet varte endel lenger. Da var det mer fart over Edit Machlik som nok en gang fikk opp en Stonewall – denne gang med hvit. Igjen fikk Edit vist at han liker denne åpnings fra hvit sitt ståsted – og med friskt og tematisk spill fikk hun opp en stor fordel som dessverre forsvant rundt trekk 30 da hvit gikk inn i avbytter som gavnet svart. Dermed ebbet det hele ut med remis – en tapt sjanse til for Edit der – men allikevel var hun den spilleren som imponerte meg mest på Tromsølaget første spillehelg.

Sister Sisters – De to Machlikene har mange fine øyeblikk sammen over sjakkbrettet
Foto: Anniken Vestby

Imponerte Edit denne helga må vi se det samme om Monika som fikk en ufortjent lav uttelling til tross for totalslakt av motstanderen i siste runde av spillehelga mot Begrens. Monika spilte svart og fikk mot seg en lett arrogant versjon av dobbelfianchettoen – en sjelden åpning i våre dager. Hun svarte på den med å ta fotfeste i sentrum med en slavisk plog og fikk samtidig ut hvitfeltsløperen til f5. Da hvit begynte sin aksjon på kongefløya sto hun så klar med et meget sterkt motstøt i sentrum med c5! og b5-b4! og helvetes hunder var over hvit. Monika fullførte denne gang verket sitt som altså ble en blodig affære da den unge Bergenseren strakk åpningsstrikken lenger enn den tålte.

Mads Vestby-Ellingsen har imponert før og spilte i denne runden nok et meget godt parti der han fikk føringen i en Leningrads-variant i hollandsk åpning som hvit. Vi går inn og ser når det skjærer seg for første gang i partiet.

Mads Vestby-Ellingsen vs. Stig K Martinsen, Codansserien 2016-17, 3. runde:  

Her hoppet Mads inn med 15. Se6? i stedet for å vente på h6. Tommelfinger reglen i slike stillinger er at trusselen er sterkere enn utførelsen, og at en derfor skal øke presset først og vente på h6 fra svart… Og ganske riktig, etter: 15. c5! h6?! 16. cxd6! cxd6 17. Se6! Lxe6 18. dxe6 henger det på både b7 og ikke minst d6 og gode råd er dyre. Dessverre gikk partiet inn i en annen retning og selv om Mads lenge sto godt, havnet han i et sluttspill med bonde under der de ulikefargede løperne allikevel sikret han en kontrollert remis. Mads og laget kan mer enn dette og vi håper og tror på bedring for laget alt i andre spillehelg av eliteserien!
Tabell for eliteserien etter tre runder:

1. SK 1911 3 3 0 0 14.5 6
2. OSS 3 3 0 0 13.5 6
3. Bergens 3 3 0 0 12.0 6
4. Vålerenga 3 2 0 1 11.5 4
5. Stavanger 3 2 0 1 9.5 4
6. SK 96 3 1 0 2 8.0 2
7. Asker 3 0 1 2 6.5 1
8. Black Knights 3 0 1 2 3.5 1
9. Tromsø 3 0 0 3 6.5 0
10. Nordstrand 3 0 0 3 4.5 0

Som tabellen viser er det jevnt om gullet blant de tre øverste, mens SK96, Asker, Black Knights og Nordstrand vil kjempe om å unngå nedrykk. Neste spillehelg i Codan-serien er 13.-15. januar. Denne gang skal alle de 10 lagene samles i lokalene til Codan Forsikring på Skøyen i Oslo og spille de tre neste rundene av serien. Tromsø sitt unge mannskap møter da OSS, Vålerenga og 1911 – alt annet enn tre klare tap i de matchene mot topplagene vil være en liten sensasjon – og en stor opptur for mannskapet vårt! Det er mulig – men tøft blir det. Det betyr altså at alt om nedrykk for Tromsø sin del avgjøres siste spillehelg. Da møter Tromsø nemlig lag som Nordstrand, Black Knights og Asker – overkommelig motstand med andre ord. Vi gleder oss allerede til førstkommende helg da dere kan følge ulike kamper fra serien LIVE på nettet, og til siste spillehelg som er første helga i mars. Lykke til unge spillere fra Tromsø Warriors! Lagleder for Tromsø Sjakklubb er Christian Grundekjøn og han står for lagutttaket. Anniken Vestby fungerer som lagleder og reiseleder på tur og Benjamin Arvola er lagkaptein. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Alle Tromsøspillerne samlet til et felles måltid i Bergen
Foto: Reiseleder Anniken Vestby

 

Her er Edit sitt spennende remisparti kommentert – det hun kunne vunnet i andre runde:

Resultater, partier og tabeller finner dere hos Turneringsservice

Tromsø Sjakklubb på Facebook