Er Tromsø blant verdens beste sjakkbyer?

29. juli 2017
By

Er Tromsø blant verdens store sjakkbyer? Internasjonale sjakksider påstår det!
Foto: Bjørnar Pedersen

 

Tromsø har i flere uoffisielle internasjonale kåringer blitt plassert blant verdens 10 beste sjakkbyer! Det er drøyt vil mange si – de har jo ikke en eneste stormester engang. Men Tromsø har spesielt de 11 siste årene vært rå på å arrangere turneringer og dermed har byen satt sitt preg på mange sin sjakkbevissthet. Profesjonelle sjakkspillere vet hvor Tromsø er og sjakkpublikum har hørt om Ishavsbyen. Nylig leste jeg en kåring av verdens beste sjakkbyer som jeg kom over på nettet. Det var fornøyelig lesning og selv om artikkelen var fra 2008 – gjorde den meg nysgjerrig på hvilke kriterier de brukte. At 2014 var olympiadeåret der Tromsø arrangerte sjakk-OL ga seg selv – men var det andre parametere som ble brukt? Ja, det var det. Chess.com sitt team hadde tatt hensyn til sjakk-kultur, sjakkturneringer, sjakkhistorie, spillelokaler og berømte spillere. Særlig på sjakkturneringer scorer Tromsø knallsterkt. Vi har arrangert tre store turneringer der Magnus Carlsen har deltatt (Midnight Chess Challenge 2006, Arctic Chess Challenge 2007 og sjakk-OL 2014). I tillegg har vi arrangert den store Landsturneringa i sjakk. Arctic Chess Challenge 2008, 2009 og 2010 og selvfølgelig World Cup 2013. Det er arrangert en rekke andre turneringer i Tromsø opp gjennom årene og NNM er i så måte et flaggskip. Så Tromsø er godt representert i alle sjakkdatabaser verden over og det eventyr begynte alt sent på 80-tallet da Terje Pedersen, undertegnede og Arild Ernstsen startet med å legge inn parier fra Tromsø i datafiler. Dette, alle turneringene som er arrangert her, og flinke folk opp gjennom årene som Jens Otto Jensen, har ført til at alle store databaser i dag har en stor mengde partier fra Tromsø. Tromsø er altså en slags sjakkby på tross av at byen ikke har fostret noen stormestre enda.

 

Magnus Carlsen spiller sjakk med levende brikker på Rådhuset i Tromsø i 2010
Foto: Bjørnar Pedersen

Kriteriene er altså sjakk-kultur, sjakkturneringer, sjakkhistorie, spillelokaler og berømte spillere. Det er interessant for spillere som (IM) Benjamin Arvola, FM Tor Fredrik Kaasen, Mads Vestby Ellingsen og Gunnar Lund samt Monika og Edit Machlik kommer til å få seg en internasjonal mestertittel. Det være seg IM, GM, WIM eller lignende. Vi kommer til å vokse! Dette er altså spillere som vil være noen av de første fra Tromsø som virkelig setter byen på det internasjonale sjakk-kartet. Skjønt mange spillere har gjort det før i en noie mindre grad. FM Sverre Heim har gjort det kjempegodt i Norgesmesterskapet med gull der i 1980 og han har gjort det sterkt i sjakk-OL sammenheng. FM Nils Grotnes har både sølv og bronse fra Norgesmesterskapet og to IM-napp. FM Espen Forså har to IM-napp og Gunnar Berg Hanssen har ett IM-napp. Det er de meste markante spillerne jeg husker i farten – men det er flere og mange Tromsøspillere har f.eks. en stormesterskalp. Jeg tenker blant annet på de nevnte herrer og også spillere som Gunnar Johnsen, Pål Røyset Jon Kristian Røyset, Thomas Robsertsen med flere har dette. Det gror i lille Tromsø og i går fikk Gunnar Lund sin første IM-skalp og flere skal det bli.

 

Vi ser på bildet Anatoly Karpov spille simultan midt i storgata i Tromsø i 2014!
Foto: Bjørnar Pedersen

 

Her er lista over verdens beste sjakkbyer per 2014 ifølge Chess.com:
(Kriterier sjakk-kultur, sjakkturneringer, sjakkhistorie, spillelokaler og berømte spillere)

Verdens beste sjakkbyer anno 2014:

1. Moskva
2. Saint Louis
3. Khanty-Mansiysk
4. New York
5. Baku
6. Reykjavik
7. London
8. Tromsø
9. St. Petersburg
10. Havanna

Her finner du hele listen.

 

Tromsø vakte oppsikt internasjonalt med sine Arctic Chess Challenge-turneringer
Foto: ACC 2009

 

Hva om en datamaskin avgjør kåringen?

Går det an å tenke seg er mer objektiv kåring? Jeg fant faktisk et forsøk på dette. Et av verdens mest interessante nettsteder for sjakk har prøvd å la en datamaskin avgjøre spørsmålet. Hvilke byer er verdens beste sjakkbyer basert på en by-rangeringen ut fra en algoritme som vurderer betydningen av sjakkturneringer som har funnet sted i disse byene vektet opp mot hvor viktige turneringene er. Igjen scorer Tromsø skyhøyt med alle sine ACC + sjakk-OL og World Cup som i all hovedsak drar opp. Her er listen.

 

Chessbase DB sin kåring av verdens beste sjakkbyer:

1. Moskva
2. Khanty Mansiysk
3. St. Petersburg
4. Hamburg
5. Dagomys
6. Wijk Aan Zee
7. Halkidiki
8. Dubai
9. Tromsø
10. Warszawa

Her finner du hele den spennende listen og hvordan datamaskinen har laget listen.

Tromsø Sjakklubb på Facebook