Et sportslig tilbakeblikk på EM for ungdom 2017

29. september 2017
By

Mads, Torbjørn og Mathias spilte EM for Norge i Romania i begynnelsen av september
Foto: Anniken Vestby

 

Anniken Vestby var reiseleder til EM for ungdom i Mamaia i Romania 4.-15. september 2017. Norge sendte hele 24 spillere til dette Europamesterskapet for ungdom – fordelt på 17 gutter og 7 jenter som alle hadde kvalifisert seg her hjemme. Det var i år ingen norske medaljekandidater i mesterskap – til det er nivået alt for høyt – men det var et par navn på blokka som virkelig kunne overraske om de kom i flytsonen. Best av de norske ble FM Benjamin Haldorsen (2397) som tok en sterk 10. plass med 6 poeng, og hadde en ratingprestasjon på 2432 i åpen klasse under 18 år. FM Johannes Haug (2379) endte her som nr. 18 med 5½ poeng, og hadde ratingprestasjonen 2363. Dette var de to beste norske i åpen klasse i dette mesterskapet. Best av de norske jentene var ikke uventet Linnea Garberg Tryggestad (1597) som tok 5 poeng og en 32. plass i jenter under 12 år. Thyra Kvendseth (1810) tok 4½ poeng i jenter under 14 år, mens de andre jentene fra Norge endte opp under 50% score.

 

Den norske delegasjonen til EM var stor i år – reiseleder var Anniken Vestby
Foto: Anniken Vestby

Når Norge ikke gjorde det all verden så må vi gratulere danskene som tok to meget imponerende gullmedaljer – i åpen klasse! Stortalentet Jonas Bjerre (2348) tok et ikke helt uventet gull i gutter under 14 år og med det har danskene et stortalent på gang som virkelig viser muskler i sin aldersklasse. Når også Jesper Sødergaard Thybo (2466) vant sin klasse – den åpne klassen under 18 år ble det hallelujastemning og høy partyfaktor i den danske leiren. Du kan lese mer om de danske fremgangene hos Dansk Skakunion.

At Tromsø hadde med hele tre deltakere i EM er vi selvsagt stolte av og du kan lese mer om akkurat det her. Landslagsspillerne Mads Vestby-Ellingsen, Mathias Lind Schouten og Torbjørn Valvåg var norske representanter i henholdsvis åpen klasse under 16 år for Mads og åpen klasse under 12 år for Mathias og Torbjørn. Vi skal ikke skyve under en stol at det ble tøft å hevde seg i disse ulveflokkene for de nordnorske spillerne, men særlig Mathias Lind Schouten slo meget godt i fra seg og Mads kom som en foss på slutten og bedret et begredelig resultat med mange hakk. Dessuten tok alle Tromsøspillerne med seg fine enkeltresultater hjem – så her var det absolutt lyspunkter.

Mads kom til mesterskapet med en nyervervet rating på hele 2262 og håpet nok å forsvare den høye ratingen i dette mesterskapet. Slik skulle det ikke gå. For han startet mesterskapet på en skrekkelig måte til Mads å være – et halvt poeng på de tre første rundene smertet og når det var mot et elosnitt på 1960 – gjorde det ekstra vondt! Så skjerpet Tromsø-gutten seg og smelte inn 4 stolper i tabellen på de neste fem rundene får han i siste runde møtte den eneste motstanderen sin som hadde høyere rating enn han selv. Det var den franske FM Loic Travadon og han ble for sterk i siste runde. Dermed endte Mads opp med 4½ av 9 – hele 92 elopoeng fløy ut av vinduet som en fugl, men forhåpentligvis fikk Mads mye ny lærdom, nye spilte partier han kan studere og nytt pågangsmot til å vise at han kan bedre ved neste korsvei. Det vet vi jo at han kan – så dette var kun en rundingsbøye på vei opp i den norske eliteklassen der Mads hører hjemme om få år.

 

Mads Vestby-Ellingsen fikk ikke opp dampen før det var lovlig sent
Foto: Anniken Vestby

Mathias Lind Schouten stopper ikke med å imponere meg. Heller ikke Mathias startet særlig godt, men han kom mer og mer på slutten og avsluttet med 3½ av 5 mulige og med seier mot sterke Shehzad Shazil (1845) fra Sandnes i et helnorsk oppgjør i siste runde smakte det virkelig fugl av Mathias sin innsats. Eller hva skal vi si om en 1800+ prestasjon for 12-åringen som gikk opp 32 fete elopoeng i Romania. Sisterundepartiet var også flott og Shazil er ikke en hvem som helst i norsk sjakk – han har i mange år vært den sterkeste spilleren i sin årsklasse og selv om han i det siste er forbigått av det enda yngre talentet Aksel Bu Kvaløy – så snakker vi om en av de absolutt beste spillerne i Mathias sin aldersklasse. En flott avslutning på mesterskapet der Mathias Lind Schouten tok hederlige 5 av 9 mulige og ble nr. 61 av 137 spillere.

 

Mathias kunne smile av å bli beste Tromsøspiller med fin plusscore i mesterskapet
Foto: Anniken Vestby

11 år gamle Torbjørn Valvåg ble nr. 122 av de 137 og han fikk en tøff start på mesterskapet – noe som forklarer at han aldri kom i flytsonen slik Torben ofte gjør. 3 av 9 i et Europamesterskap er ingen skam og Torbjørn må ha lagt flere alen til sin sjakklige vekst på dette oppholdet og studerer han partiene og ser hva en kan lære av dem – er mye gjort for å komme knallsterkt tilbake ved en annen anledning. I tillegg kan det være greit å se nivået der ute – som er skyhøyt. Ja, for Torbjørn er et stort sjakktalent her hjemme som har sølv fra både NMU 2016 og Nordisk mesterskap i Drammen i januar. Torbjørn hoppet forresten av hjemturen på Gardermoen for å spille mer sjakk(!) i Grand Prix-turneringa Gardermoen Radisson Blu. Der gikk det finfint for Torbjørn som fikk en slags revansje for resultatet i EM som nok ikke levde helt opp til egne forventninger. I ratinggruppa under 1750 tok Torbjørn 50% score og med to fine seire og en 1757-prestasjon i bagasjen kunne 11-åringen se seg tilfreds tilbake på et godt resultat. Dere finner resultatene fra Gardermoen her – Torbjørn ble nr. 8 av 20 deltakere i B-gruppen.

 

Torbjørn Valvåg tok 3 av 9, men tok sin revansje på Gardermoen på hjemturen!
Foto: Anniken Vestby

Resultatlister for alle de norske deltakerne i EM finner dere her

Mads Vestby-Ellingsen spilte et kjempeparti mot en sterk kar mot den sicilianske Najdorf-varianten i 7. runde:

 

Mathias sitt beste parti kom i siste runde der Shazil fra Sandnes måtte ned etter flott svartspill:

 

Torbjørn Valvåg slo en tyrker på flott vis i nest siste runde:

 

Anniken Vestby var reiseleder og fotograf og holdt stemningen oppe i den norske leiren
Foto: Kristin Tryggestad

 

Her finner du Anniken sitt morsomme og fine reisebrev fra Romania-turen. Løp og les!

Bilder av Anniken Vestby fra SjakkTromsø på Facebook finner er under

 

Runde 1

Runde 2 – del 1

Runde 2 – del 2

Runde 3

Runde 4

Runde 5

Runde 6

Runde 7

Runde 8

Runde 9

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook