Juleavslutning + Fischer random

16. desember 2014
By
Fischer spiller Fischer Random sjakk med Susan Polgar

Fischer spiller Fischer Random sjakk med Susan Polgar

Torsdag blir det juleavslutning med kake og klubbmesterskap i Fischer random-sjakk (chess 960). I Fischer random-sjakk er alt som før, bortsett fra at offiserenes plassering på bakerste rad trekkes tilfeldig blant 960 lovlige oppstillinger. En mulig startposisjon er for eksempel:chess960

Som man kan se er det symmetrisk, og dermed rettferdig. For at en utgangsposisjon skal være lovlig må kongen stå mellom tårnene, slik at det er mulig å rokkere til begge sider. Ellers er den eneste regelen som er litt endra nettopp rokkade, og det blir derfor en kjapp gjennomgang av (de fortsatt veldig enkle) rokkadereglene før vi begynner. Uten å røpe for mye kan jeg si at det er duka for noen usedvanlig lange og overraskende rokkader. Tilstede torsdag kveld vil det dessuten være et batteridrevet apparat som automatisk forsyner oss med en ny lovlig oppstilling til hver runde. Dersom noen vil komme kun for å betrakte dette apparatet, uten å spille, er dette naturligvis også helt fint.

Fischer random ble lansert av selveste Bobby Fischer, og etter han ble gal var dette den sjakkformen har foretrakk. Ved å stokke om på offiserene før spillets start blir man kvitt alt av åpningsteori, og blir sluppet rett ut i midtspillet. Sjakk på sitt reneste og beste, vil mange si. Bobby Fischer sa det. Men han var altså gal. Sikkert er det ihvertfall at sjakkformen er perfekt for de som føler de ofte ikke kommer ordentlig i gang med partiet engang før beleste motstandere har kvesta dem i kjente åpningsfeller.

Foreslått turneringsform er 5 partier med 10 minutter hver på klokka.

Vel møtt!

Tromsø Sjakklubb på Facebook