Lørdagsintervjuet: Amir Keadana prater ut

Amir er en glad gutt og en gledesspreder i klubben
Foto: Anniken Vestby

Amir Keadana har nylig flyttet hjem til Stavanger etter en rekke år i Tromsø Sjakklubb der han kronet verket ved å bli klubbmester i 2016. Amir er en gutt med mye godt humør og en fin humor og han er dermed lett å bli kjent med og han har bidratt mye til det gode sjakkmiljøet i Tromsø ved blant annet å være instruktør for den yngre garde og ved å delta på mange arrangementer selv.

– Kan du fortelle litt om når, hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk?

Jeg begynte å spille sjakk i 2010. Faren min fant frem brett og brikker, og lærte meg reglene. Like etter ble Smeaheia Skolesjakk startet av Roar Nærheim. Der ble jeg medlem, og lærte alt ildsjelen Roar hadde å lære meg. Videre bar det til Stavanger Sjakklubb. Her ble det ukentlig trening med IM Vadims Daskevics, sammen med resten av Stavanger-gjengen.

– Hvem er den største favorittspilleren din gjennom tidene?

Jeg har ikke noe konkret favorittspiller, men ser derimot opp til mange store sjakkspillere. Én spiller jeg respekterer veldig er Boris Spasskij. Dersom alle hadde oppført seg som han ved brettet, hadde det vært unødvendig med så mange sjakkdommere. Er litt surt at han endte opp med å tape den VM-matchen til slutt.

– Kan du forteller litt om din sjakklige oppvekst i Stavanger?

Sjakkmiljøet i Stavanger er veldig stort – én av de største klubbene i landet. De arrangerer følgelig endel turneringer. Jeg har altså spilt en del i mine tidligere år. I tillegg er ikke Oslo så altfor langt unna, så det er ganske rimelig å reise til og fra de mange turneringene i Oslo-området.

– Du kom til Tromsø for å gå på videregående skole – på NTG Tromsø under ledelse av GM Turov. Hvordan var dagene og læringsutbyttet på NTG?

Dagene på NTG bestod både av vanlige skolefag, samt en sjakkbit. Tre dager i uken startet vi dagene med sjakk. I tillegg hadde vi én sjakktrening etter skoletid sammen med andre TSKUere. Maxim Turov er en meget dyktig sjakktrener, som hadde veldig mye å lære oss (spesielt tårnsluttspill). I løpet av en sjakktime, eller en tur til utlandet, lærte vi alt fra sjakk til kunst, historie og geografi. Ja, til og med en del nyttige russiske ord – for eksempel ”shvabra”. Jeg setter virkelig stor pris på tiden på NTG med Maxim og resten av sjakk-klassen; med Husmor Anders i spissen 🙂

GM Maxim Turov betød mye for Amir i tenårene på NTG-Tromsø
Foto: Anniken Vestby

– Hva er din beste turneringsprestasjon over sjakkbrettet?

Den første turneringen jeg tenker på, må jo være klubbmesterskapet i Tromsø. Selv om jeg ikke spilte så utrolig bra, er selve prestasjonen noe jeg er svært fornøyd med. En annen turnering jeg er fornøyd med, er Chigorin Memorial i Sankt Petersburg 2015. Her slo jeg blant annet en full russisk FM. Han var såpass full at han hadde nedsatt reaksjonsevne, noe som syntes veldig på spillet hans.

– Hvem er den beste spilleren du har møtt og når skjedde dette?

På grunn av Fide World Cup sine sidearrangementer, var jeg så uheldig at jeg ble tvunget til å møte Anish Giri i lyn. Helt siden da, har jeg heiet litt ekstra på Giri når han spiller. Det var selvsagt litt gøy å bli knust – jeg ga til og med opp litt før jeg ellers ville gjort av respekt. Jeg noterte også partier under Fide World Cup i Tromsø. Et ekstra morsomt minne var når Jobava ga meg et lurt blunk like før sitt avgjørende parti, for så å ryke ut.

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

Mitt aller beste sjakkminne, må være en av turene med NTG. Jeg klarer dessverre ikke å svare mer konkret enn det. Bulgaria, Sankt Petersburg eller Benidorm er noen av mange minneverdige turneringer.

– Hva er dine styrker/svakheter som sjakkspiller?

Noen av mine styrker er at jeg er ganske flink til å preppe. I tillegg kan jeg spille nokså kreativt, og er mer enn villig til å ofre når muligheten byr seg. Jeg har haugevis av svakheter som sjakkspiller – alt fra å bruke for mye tid, til å bruke for lite tid. Spille merkelig i midtspill og i sluttspill og å overvurdere stillinger. Jeg har mer enn nok å ta tak i, og som jeg vil dra nytte av å lære.

– Hvem har vært din verste motstander og hvorfor?

Håvard Skagseth, selvfølgelig. Når jeg spiller mot Håvard, legger jeg alt av etikk og prinsipper til side – alt som betyr noe er å vinne. Hovedsakelig oppfører jeg meg fint når det kommer til å håndtere tap. Men når man taper mot en sløv slask som på flere tidspunkt har vurdert å spille Colle, er det svært vanskelig å legge skjul på at jeg blir mektig irritert. Utenfor brettet er han en meget trivelig slask, men på brettet skal han ned .

Rivalene Amir – her i kamp med Simo – har hatt mange tøffe dueller I TSK-trøya
Foto: Anniken Vestby

– Du har fått mange venner i sjakkmiljøet i Tromsø – kan du si litt om dette og hvordan det har knyttet deg til Tromsø som by?

Det har selvsagt knyttet meg veldig til Tromsø som by. Det å kunne holde på med noe man liker veldig godt i et slikt fantastisk sjakkmiljø, settes veldig pris på. Det er ekstremt mange flotte mennesker i Tromsø sjakklubb, i alle aldre 🙂

– Hvordan føler du at sjakkmiljøet er i Tromsø i dag?

Sjakkmiljøet i Tromsø har et veldig flott og inkluderende miljø. Alt fra unge talenter til gamle rever finner seg fort til rette. I tillegg har man et svært godt treningstilbud som får unge spillere på et høyt nivå.

– Har du noen favoritturneringer du liker å reise til og hva kjennetegner den/disse?

Bendidorm var en fin tur, så lenge man får tak i et fint sted å bo. Det som kjennetegner Benidormturneringene er strandfotball og sandvolleyball – hver eneste dag. Det er som regel fint vær. Men er man uheldig med været, går kvaliteten på turneringen betraktelig ned. Lokalt i Nord-Norge er Rallarsjakken og diverse turneringer i Harstad ganske gøyale å være med på.

Under Finn Chess International 2016 tok Amir pokalen hjem fra B-klassen
Foto: Anniken Vestby

– Fortell litt om hva du liker ved det å spille sjakk og hva det betyr for deg?

Dette er et veldig vanskelig spørsmål å svare på, da det er umulig å velge ut spesifikke ting med sjakken jeg liker godt. Jeg liker spillet i sin helhet, og det er en fantastisk fin hobby å ha.

– Jeg vet at du har stilt opp mye for klubben i de årene du har vært her. Hva er de viktigste tingene du har bidratt med for klubblivet i Tromsø slik du selv ser det?

Jeg har verken bidratt mye med turneringsarrangementer eller blitt med i styret. Hvis jeg hadde blitt boende i Tromsø, hadde jeg nok hatt et større ønske om å hjelpe til på slike områder. Jeg har derimot hjulpet til med å holde barnekurs i flere år, både med Anniken og senere sammen med Mads. Dette høres kanskje litt merkelig ut for noen, men jeg tror det viktigste jeg har gjort er å møte opp i klubben så ofte som mulig. Det at sjakklubbens medlemmer møter opp på det sjakklubben har å by på av aktiviteter, er svært viktig for både klubben selv og de som står bak arrangementene. Uten oppmøte dør sjakklubber ut, bare se på Harstad! Neida, men oppmøte er viktig.

Amir kommer fra Stavanger, men har spilt for Tromsø i en årrekke
Foto: Anniken Vestby

– Har du noen tanker om fremtiden for Tromsø Sjakklubb? Noe du håper/drømmer om sportslig, sosialt eller på andre områder?

Tromsø Sjakklubb startet opp med et flott tilbud på onsdager, hovedsakelig for nye medlemmer. Jeg ønsker at man finner en måte å få flere til å møte opp på onsdagene. Slik jeg ser det, har de mer faste klubbspillerne (som møter opp på torsdager) ikke vært fullt så flinke til å møte på onsdagene. Da går nye spillere fort lei, og forsvinner rett ut døra igjen. Ellers hadde det vært fint å få inn en sterk spiller til å holde litt kurs til de mest engasjerte unge spillerne – Benjamin Arvola, kanskje?

– Du ble klubbmester i sjakk i høst – hva var nøkkelen bak suksessen og hvordan smakte det å vinne en tittel?

Det smakte ganske ufortjent ut. Fornøyd var jeg selvsagt, men veien kunne vært bedre. ”Nøkkelen” bak suksessen må nesten være å ikke gi opp i dårlige stillinger, være så seig og kjip som mulig. Hadde det ikke vært for det, hadde jeg nok hatt minst ett poeng mindre. En annen ting jeg tenker er viktig, er å ha en fornuftig holdning når man går inn i det siste og avgjørende partiet.

– Er det noe i livet en kan lære av sjakken som du har fått mye bruk for?

Vel, noe jeg i alle fall burde lære er håndtering av tid når det kommer til innleveringer og tidsfrister (sorry, Sven!). En annen ting er det å være godt forberedt (fremføringer), og det å kunne ta ting på sparket (eksamener). Det er langt flere paralleller man kan trekke mellom sjakk og livet, men jeg har sjeldent lært det fra sjakken for så å implementere det i livet.

Amir i full konsentrasjon – han liker alt ved spillet
Foto: Anniken Vestby

– Har du en god bok eller en DVD som har gjort inntrykk på deg som du vil anbefale andre?

En DVD jeg har brukt masse, er en DVD jeg fikk av Christian Grundekjøn. Det er en DVD på Grünfeld av Lubomir Ftacnik. Selv om Lubomir analyserer ganske tørt, er innholdet på DVD-en bra.

– Har du hatt, eller har du, et treningsopplegg du kan fortelle litt om?

Jeg har aldri hatt et treningsopplegg jeg fyller selv. Det er mest sannsynlig en av grunnene til at jeg ikke er en bedre sjakkspiller enn jeg er for tida. Får ta meg selv i ørene og jobbe bedre fremover.

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

Jeg er ganske interessert i fotball. Ellers er det dagligdagse ting jeg setter pris på; slå venner i FIFA og høre på musikk. En annen ting jeg liker, er å reise. Dette skjer jo ofte i sjakksammenheng, men man får jo tid til mange utenomsjakklige aktiviteter også.

 

 

Amir, som altså vant klubbmesterskapet i Tromsø 2016
Foto: Anniken Vestby

Vil gjerne avslutte med litt skryt – både til TSK og TSKU. Dere gjør en fantastisk jobb! Og til Sven, som alltid skriver flotte artikler – både til TSK-webben og sjakkbloggen sin.

Tusen takk for meg 🙂