Lørdagsintervjuet: Benjamin Arvola under lupen

Benjamin Arvola er trolig et av Nord-Norges tre største sjakktalenter gjennom tidene
Foto: Anniken Vestby

Benjamin Arvola er student, sjakkspiller og politiker i Tromsø kommunestyret og levende opptatt av både sjakk og samfunnsliv. Den 24 år gamle jusstudenten fullbyrdet nylig IM-tittelen i sjakk og han vil dermed bli utnevnt til Internasjonal Mester (IM) i sjakk på førstkommende møte i FIDE. Benjamin er blant landsdelens mest lovende spillere noensinne og i dag har vi gleder av å presentere et intervju med han er hos Tromsø Sjakklubb sine websider.

– Kan du fortelle litt om når og hvordan du begynte å spille sjakk?

Hehe. Det var på barneskolen på Hesseng. Vi spilte SFO-turnering, jeg vant og tenkte: “Hey, det føles faktisk ganske godt å vinne.” Så valgte jeg å fortsette.

– Hvem er din største favorittspiller gjennom tidene?

Garry Kasparov. Han er rå kraft. Både når han spiller sjakk og når han gjør andre ting.

– Kan du forteller litt om din sjakklige oppvekst før du kom til Tromsø?

Jeg spilte i sjakklubben i Kirkenes hver torsdag, trente mye alene og spilte på Internet Chess Club. Jeg spilte mitt første NM i 2005 og var overrasket over hvor høyt nivået var. Det neste året la jeg ned mange timer, og plutselig var jeg på nivå med de beste. Etter en stund var jeg best i Kirkenes. Siden jeg var redd utviklingen skulle stoppe opp, flyttet jeg til Tromsø, for å få sterkere matching. Jeg bodde også ett år i Chile, hvor jeg spilte flere turneringer.

Da Benjamin bodde i Chile var de i Argentina og spilte en turnering der han møtte stormester Pablo Ricardi
Foto: Laila Arvola

– Fortell litt om tiden da du gikk på NTG og hva du lærte der?

Jeg lærte selvfølgelig mye sjakk, men den viktigste lærdommen var å bo alene. Vi bodde på hybel, tre 16-åringer, og måtte vaske egne klær, lage mat, ta oppvasken, rydde og alt det andre. Det var en gjennomført katastrofe det første halve året. Ingen tok oppvasken, vi levde på ferdigpizza og det kom mus inn i hybelen for å spise matrester. Men vi lærte. Årene på NTG ga erfaringer jeg aldri ville vært foruten. Det andre jeg lærte var å tenke som en toppidrettsutøver, som jeg bruker i politikk, i studiene og i alt annet jeg gjør.

– Hvem er den beste spilleren du har møtt og når skjedde dette?

GM Kryvorucho i Al Ain i De Forente Arabiske Emirater. Han var sterk, men ikke avskrekkende sterk. Jeg presset han lenge, og valgte bort remissluttspill for mer prinsipielle varianter. Til slutt tapte jeg, men partiet var en oppvekker på at også spillere i verdenstoppen gjør feil hvis du legger press på dem. Forresten har jeg også spilt mot Yu Yangyi og Vugar Gashimov. De knuste meg. Fullstendig knuste meg.

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

Egentlig bare alle turneringene jeg spilte som tenåring. Spesielt i Tromsø slet jeg med å skaffe meg venner, sjakkturneringer var en plass der jeg fikk lov til å være kul.

– Hva er dine styrker/svakheter som sjakkspiller?

Den første styrken er fysisk form. Ofte er motstanderne mine slitne etter seks timer, regner lite og sløser mye av tiden på å gå rundt og se ut i luften. Jeg klarer som regel å sitte ved brettet, i full konsentrasjon, gjennom hele partiet. Den andre styrken er å regne varianter. Derimot har stormestere ofte bedre posisjonell forståelse. Jeg havner også hele tiden i tidsnød. Jeg vil gjerne spille raskere, men hver gang jeg spiller raskt, gjør jeg også feil. Det henger sammen med at jeg har for dårlig forståelse av mange stillinger, og må bruke mye tid på å finne ut hva som foregår.

Benjamin Arvola i 2009 under en av Arctic Chess Challenge-turneringene
Foto: Sven Wisløff Nilssen

– Hvem har vært din aller verste motstander og hvorfor?

Meg selv, helt enkelt fordi jeg er arrogant og suksess går til hodet.

– Du har utviklet deg mye som sjakkspiller fra du vant NNM i 2016 og frem til i dag, hva skyldes det?

Trening, enkelt og greit. Jeg jobber mye med åpninger. Ikke med konkrete varianter, men med posisjonell forståelse av forskjellige sider ved åpningen. Jeg jobber også mye med Dvoretsky sine bøker, som har mange kompliserte oppgaver. Først regner jeg tre minutter på stillingen, før jeg trekker en konklusjon og velger ett trekk. Så regner jeg ti minutter, før jeg trekker en konklusjon og velger ett trekk. Så regner jeg 20 minutter, før jeg trekker en konklusjon og velger ett trekk. Ofte velger jeg tre forskjellige trekk. Det er en grunn til at man kalte Dvoretsky verdens beste sjakktrener. Til sist trener jeg mitt søskenbarn, Rasmus Arvola Gabrielsen. Han raser opp i rating!

– Hvordan føler du at sjakkmiljøet er i Tromsø i dag?

Bedre enn noensinne, men vi har også potensial for mer. Det er mange som er interesserte, og de trenger ikke så veldig mye mer enn å vite at det finnes et klubbtilbud med klubbkvelder. Jeg håper vi kan tappe inn i alle de som følger med på sjakk om dagen.

– Du skal spille for Alta Sjakklubb fremover – fortell litt om det valget og hva det fører med seg?

Alta er første klubb fra Finnmark i Eliteserien – noensinne. For min del er det ikke liv eller død å spille i Eliteserien, men jeg gleder meg til å spille for Finnmark, og håper vi kan slå fra oss. På lengre sikt har jeg lyst til å vinne Eliteserien med det unge laget fra Tromsø. Det er ikke mulig i dag, men hvis alle fortsetter å trene kan vi fint vinne Eliteserien om fem år.

Benjamin Arvila mot GM Emanuel Berg – Benjamin tror det unge Tromsølaget kan ta gull om noen år!
Foto: Anniken Vestby

– Hva er de viktigste tingene du har bidratt med for klubblivet i Tromsø?

Jeg har bidratt lite til klubblivet i Tromsø, men sier ja til alt klubben vil. Det er bare å spørre. Også mens jeg spiller for Alta. I tillegg har jeg lyst til å dra i gang trening med talenter som har lyst til å bli bedre.
– Fortell litt om dine sportslige ambisjoner fremover i sjakken?

Jeg har lyst til å bli stormester. Egentlig var planen å bli stormester i 2019. Forhåpentligvis klarer jeg det litt raskere, og etter det kan jeg sette nye mål. Hvor høyt jeg setter målet kommer helt an på hvor raskt jeg blir stormester. Det er vanskelig nok.
– Har du noen vyer eller visjoner for sjakklivet i Tromsø?

Som sagt, jeg vil vinne Eliteserien med Tromsø, jeg vil utvikle talenter og ellers stiller jeg opp på alt klubben har lyst til. Foreløpig ingenting utover det.

– Du har et stort sjakktalent – men hva består dette talentet først og fremst av slik du ser det selv?

Evne til å finne feil ved meg selv, for så å rette opp i dem. Ellers spiller jeg skitten gjørmesjakk, og er som regel misfornøyd. Men jeg klarer ofte å drukne motstanderen, før han drukner meg. Selv de beste spillerne gjør feil hvis du legger press på dem.

 

Benjamin Arvola på Fagernes 2017 da han tar sin første stormesternorm i sjakk
Foto: Tom Eriksen

– Har du hatt noen trenere i sjakk opp gjennom årene og hva har de tilført deg som sjakkspiller?

Jeg husker spesielt Trygve Røtvold og Tommy Indbryn som lærte meg mye tidlig. Ellers har Simen Agdestein lært meg enorme mengder. Men egentlig trives jeg best på egenhånd, uten trenere.

– Du er levende opptatt av politikk og sitter i kommunestyret for SV – hvilke politiske ambisjoner har du i et 8-års perspektiv?

Tja, enten stiller jeg til Stortinget, eller så går jeg ut av politikk noen år. Vi får se. For øyeblikket elsker jeg å sitte i kommunestyret, hvor jeg kan suge opp kunnskap om Norge, fra en av våre laveste byggestener. Jeg lærer enorme mengder, virkelig enorme mengder.

– Hvilke interesser har du ellers utenfor de 64 sjakkfeltene?

Fotball, gå på tur, feste, svømme, reise og en lang rekke andre ting. Jeg leser også mye, spesielt om historie og politikk.

Vi takker Benjamin Arvola for intervjuet og ønsker han alt god innen både sjakk, politikk og livet!
Foto: Anniken Vestby