Lørdagsintervjuet: John Joensen forteller

14. oktober 2017
By

Den færøyske Tromsøspilleren John Joensen er en hissig angrepsspiller over sjakkbrettet
Foto: Anniken Vestby

 

– Kan du fortelle litt om når, hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk?

Det har alltid vært stor sjakkinteresse i min familie. Fedrene har lært det til sine sønner og så videre. Min far lærte meg å spille sjakk da jeg var 9-10 år gammel. Jeg spilte mye mot mine søsken og min far. Når vi fikk sjakklubb i hjembygden (ei bygd på færøyene Red. anm.) begynte alle lekekameratene å spille sjakk også. Etter det så var det ingen vei tilbake.

 

– Kan du forteller litt om din sjakklige oppvekst – de banebrytende årene som fikk deg på kroken?

Som nevnt tidligere så blei det startet en sjakklubb i hjembygden. Tror det var i 1990. Vi hadde et lag i 3. divisjon og et juniorlag. Jeg spilte for juniorlaget. Resultatene var ok, tatt i betraktning at vi spilte mot andre lag som hadde spilt sjakk mye lenger enn oss. Jeg deltok i juniormesterskapet i 1992, 1993 og 1995. Jeg klarte å vinne mesterskapet i 1995. Etter det så blei det ikke så mye tid til sjakk, da jeg begynte på videregående skole høsten 1995. Begynte å spille klubbsjakk igjen i 1998 i nabobygden Gøta.

 

– Hva er din beste turneringsprestasjon over brettet?

Alta OL-sjakk NGP i 2013. Det var turneringen der alt gikk opp i en høyere enhet. 1. plass med 6/6 poeng. Bedre kan det ikke bli.

 

– Hvem er din største favorittspiller gjennom tidene?

I mine unge år så var Bent Larsen min favorittspiller. Hans bøker var veldig gode. Etter hvert så blei det Kasparov og etter det Fischer.

 

John Joensen har betydd mye for sjakkmiljøet i Tromsø siden 2006 – han har vært veldig aktiv
Foto: Anniken Vestby

– Hvem er den beste spilleren du har møtt i klassisk sjakk og når skjedde dette?

Den beste spilleren jeg har møtt er GM Maxim Turov. Det var i Nord Norsk Mesterskap i 2015 som blei arrangert i Tromsø. Partiet gikk som forventet. Man blei langsomt nedspilt med de svarte brikkene i en dronninggambit.

 

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

Jeg har mange gode sjakkminner, men å spille simultan mot Kasparov i Klaksvík på Færøyene i 2001 var fantastisk. 20 spillere mot Kasparov. Det endte med 19-1 til Kasparov. Jeg tapte, men hadde en grei stilling og kunne ved korrekt spill ha fått evig sjakk ifølge sjakkprogrammet Fritz.

 

– Hvem har vært din verste motstander og hvorfor?

Har ikke noen verste motstander som sådan, men enkelte spillere som er i kjempehumør når de vinner og i tilsvarende dårlig humør når de taper er kjedelige å møte.

 

– Hvordan opplever du at sjakkmiljøet i Tromsø er i dag?

Har ikke vært så mye i klubben i det siste, men miljøet virker å være veldig godt, med gode nye lokaler og trivelige folk – både nye og gamle.

John og Jan S. har spilt mange fine dueller mot hverandre opp gjennom årene
Foto: Anniken Vestby

 

– Har du noen favorittåpning med hvit eller sort?

Jeg liker spansk både med hvit og svart. Lærte ganske tidlig trekkene i spansk og den har alltid vært favorittåpningen.

 

– Når kom du til Tromsø og hvordan var ditt første møte med sjakklubben her?

Jeg flyttede til Tromsø i august 2005 og begynte å spille sjakk våren 2006. Var først med i et par helgeturneringer og etter hvert så blei det spilling i klubben. Den gang holdt den til på Voksenopplæringen på Nansenplassen. Jeg begynte uten rating i klasse B, som jeg vant med full pott. Etter det har jeg spilt i klasse A.

 

– Hva er det du liker best ved det å spille sjakk?

Å få opp gode stillinger og å klare å vinne dem. Jeg synes at det er artig å analysere interessante stillinger. Ofte oppstår de i lynsjakkpartier og etter heftig tidsnød.

 

– Har du sittet i styret til både Tromsø Sjakklubb eller gjort ting i forhold til TSKU?

Jeg satt i styret til TSK fra 2008 til 2015. I tillegg så satt jeg fra 2013 til 2015 i styret til TSKU, hvor jeg var sportslig leder. Jeg har også vært sjakkinstruktør for TSKU. Jeg har vært med å arrangere turneringer i regi av TSK/TSKU. Jeg var frivillig under World Cup 2013 og Sjakk-OL 2014 i Tromsø.

John elsker lynsjakkens gleder – også på julebordet til styret til TSK i 2015
Foto: Anniken Vestby

– Har du fått venner i Tromsø gjennom sjakken & er det sosiale en viktig bit av pakken for deg?

Jeg har fått mange venner og bekjente gjennom sjakken. Det er viktig med felles interesser. Det er noe spesielt med sjakken at den ikke er så aldersbegrenset. Alle, ung som gammel, kan spille mot hverandre og ha det artig. Jeg liker godt sosiale arrangementer som cafésjakk. Jeg har dessverre ikke hatt anledning til å stille opp denne høsten på grunn av jobben, men har tenkt å stille så snart det passer.

– Har du noen mål i sjakken som du ikke har oppnådd – noe du fortsatt drømmer om å oppnå?

Engang i tiden var planen å vinne det færøyske mesterskapet, men det målet har jeg droppet. Det er blitt for mange færøyske GM-ere, IM-ere og FM-ere å slåss med siden det målet blei satt. Nå har jeg mere moderate mål som å komme i toppform og kjempe om titler i klubben.

 

– Du klinket til med 100% score i Alta OL-sjakk NGP i 2013 og ofte opplever jeg deg som en enten eller spiller. Enten er godformen inne eller så er den på hyttetur. Kjenner du deg litt igjen i dette?

Ja, kjenner meg godt igjen i dette. Det har med årene blitt vanskeligere å holde seg i god sjakkform. Vanligvis så har det vært dårlig form i begynnelsen av sjakkåret og så har den blitt bedre mens året gikk. Alta-turneringen var en turnering hvor alt gikk min vei.

John Joensen sammen med Christian, Frode og Tor Ivar under Landsturneringen i 2016
Foto: Anniken Vestby

 

– Følger du med på Magnus på de store turneringene og hvordan følger du da med?

Jeg følger med når Magnus spiller, hvis jeg har anledning til det. Hvis det er livedekning på NRK eller TV2 så er det det beste. Ellers så blir det VGTV eller Chess24. For å få resultatene blir det bergensjakk.no og chessbomb.com for å se partiene.

 

– Har du noen sjakkbok-tips eller noen DVD-tips til de som ønsker å bli bedre i sjakk?

For den som ønsker å forbedre seg anbefaler jeg boken «How to reassess your chess» av Jeremy Silman. Læs den og du går min. 200 opp i rating!

 

– Fortell litt om dine tanker og visjoner for fremtiden for Tromsø Sjakklubb?

Jeg tror at Tromsø Sjakklubb er i gode hender og at klubben kommer til å vokse i fremtiden. Visjonen må være å bli fast inventer i Eliteserien. Til det trengs det gode sponsorer.

Litt beklemt her – er stillingen på brettet holdbar mon tro?
Foto: Anniken Vestby

 

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

Sjakken tar mye tid og jeg er alltid i gang med å lese en eller annen sjakkbok, men jeg følger med i færøysk, norsk og engelsk fotball. Om vinteren blir det mye skigåing, mens det går i sykling og fjellturer om sommeren.

John er hjelpsom og avslappet – en perfekt kombinasjon i et sjakksekretariat
Foto: Anniken Vestby

Tromsø Sjakklubb på Facebook