Lørdagsintervjuet: Ole Kristian Valvåg prater sjakk

 Ole Kristian Valvåg følger ofte sønnen Torbjørn på turneringer – her fra Rallarsjakken 2017
Foto: Anniken Vestby

Ole Kristian Valvåg er en viktig brikke i TSKU der han er styremedlem og en stor ressurs og arbeidshest for sjakklubben. Han er en av mange foreldre som bidrar mye mer enn det han må – og sammen er vi sterke slik at klubben nå har en mye større drive enn den noensinne har hatt. Mye av årsaken til at klubben nå har bynære lokaler, stor sportslig fremgang og mange nye medlemmer er nettopp alle foreldrene i TSKU som står på for klubben – et intervju med en av dem er derfor helt på sin plass.

 

– Kan du fortelle litt om når, og hvordan, du kom i kontakt med sjakkmiljøet?

Det var for drøyt 3 år siden etter at Torbjørn hadde gått på nybegynnerkurs. Kurset var på Workinnmarka skole og frem til juleavslutningen hadde jeg egentlig ikke noe forhold til sjakklubben. På juleavslutningen som var på klubblokalet, var det masse unger fra andre kurs samt en rekke nøkkelpersoner fra klubben. Jeg husker at jeg ble så positivt overrasket over miljøet og den vitale klubben. Den påfølgende sesongen (2014) begynte Torbjørn å delta i turneringer, bl.a. i Harstad og på barnesjakkolympiaden, og da ble jeg kjent med mange folk og ble også rekruttert inn i styret til TSKU.

– Du har en sønn som er en dedikert sjakkspiller – hvordan er det å være en «Sjakkpappa» i 2017?

Det er først og fremst moro og berikende. Jeg hadde ingen kunnskap om sjakk før Torbjørn begynte å spille. Jeg har etterhvert selv utviklet en viss interesse for denne fascinerende sporten, noe som også gjør det artigere å følge Torbjørn på trening og turneringer nær og fjern, for det går det mye tid til 😊

– Torbjørn har blitt veldig, veldig god på kort tid – fortell litt om nøkkelen til hans suksess?

Takk for det. Det er nok mange forhold. En nøkkel er nok hans genuine interesse og tiden han legger ned. Han tenker og prater sjakk store deler av dagen, han leser bøker og går gjennom partier, og han trener selv med oppgaver og øvelser på nettet. En annen nøkkel er nok kursserien han går gjennom i klubben, og ikke minst har treningen han har hatt med Christian og Thomas vært veldig verdifull. Alt dette innrammet i et godt sosialt sjakkmiljø i Tromsø med spillekvelder 1-2 ganger i uken gjør jo at det blir mye sjakk til sammen, og når man legger ned tid på noe så blir man vel normalt sett bedre og bedre 😊

 

 Torbjørn jukser etter stornapp utenfor Senja – i sjakken har han vunnet sølv i NMU & Nordisk
Foto: Ole Kristian Valvåg

 

– Hvordan føler du at sjakkmiljøet er i Tromsø i dag?

Det første som slo meg når jeg kom i kontakt med klubben på den tidligere nevnte juleavslutningen, var det gode og inkluderende miljøet. Torbjørn selv elsker å være på klubben, og for meg som forelder og tillitsvalgt har jeg bare gode ord å si.

– Du liker godt både statistikk, datatekniske hjelpemidler og modernisering. Ser du et stort forbedrings-potensialet der ute – eller er sjakken kommet langt på disse områdene?

Svaret blir litt ja og ja. Sjakken er helt klart kommet langt i å utnytte internett og datamaskiner til f.eks. formidling og analyse/evaluering av partier. Men, jeg mener personlig det er et stort forbedringspotensial i hvordan teknologi kan utnyttes bedre, og da kanskje spesielt innenfor den brede turneringssjakken og også barnesjakken. Ta NMU for eksempel. Spesielt i de yngre klassene er det like mange foreldre som spillere i lokalet som selvsagt er spent på hvordan det går med barna. Hvis partiene ble overført til et kafe / venteområde utenfor spillesalen, så hadde spillerne fått mer ro til å spille og publikum kunne fulgt med og samtidig sosialisert i prat med andre foreldre / sjakkventere.

 

Klassisk sjakkventing sammen med Anniken Vestby
Foto: Privat / Vestby

– Hva liker du selv ved det å spille sjakk og hva liker du ikke?

Jeg spiller kun på nett av og til. Det jeg liker best er når jeg får til noe, og det er nesten bare når det er lange tidskontroller. I lynsjakk går det som regel dårlig, og det jeg liker minst er å innse hvor dårlig jeg er i det 😊

– Du er styremedlem i TSKU – si noe om din rolle der og de viktigste tingene du har bidratt med for klubblivet i Tromsø?

Min formelle rolle er økonomiansvarlig, men jeg har engasjert meg på flere områder når jeg føler jeg har noe å bidra med. Foruten økonomistyringen så tror jeg at jeg har bidratt med litt modernisering og forenkling. Vi har nå et papirløst regnskap, vi har en nettbutikk som dramatisk har forbedret både oversikt og arbeidsmengde forbundet med kontingenter, kurs og egenandeler. Vi har fått nye lokaler og en god sponsor og samarbeidspartner i Odd Berg / Veita. Og så tror jeg at jeg bidro med litt nytenking under landsturneringen.

– Fortell litt om dine vyer og visjoner for fremtiden i Tromsø Sjakklubb? Er det noe Tromsø Sjakklubb burde bli bedre på – et satsningsområde du ser et stort potensiale i?

Vyene mine er egentlig bare at klubben skal vokse til en størrelse hvor vi har aktive spillere på alle aldre og nivåer, og at den er en god plass å være for disse. For å lykkes med dette tror jeg kontinuitet er utrolig viktig. Det høres kanskje litt traust ut å kalle kontinuitet et satsningsområde, men jeg tror det er noe som ofte undervurderes eller glemmes. Det er ofte enklere å komme opp med nye ideer enn å gjennomføre det som man allerede har bestemt seg for. For å lykkes over tid så må man ha en strategi og gjennomføre denne, måned etter måned, år etter år, og ikke i skippertak.

En del grunnleggende ting som må være på plass er et sted å være, et sportslig tilbud og et trygt og inkluderende miljø. Klubben fikk i år nye lokaler sentralt i byen som vi disponerer 24/7. Vi har et opplæringstilbud gjennom 10 kurs over 5 år som sannsynligvis er ganske unikt i norsk sammenheng, og vi tilbyr spilling flere kvelder i uken. Jeg tror vi vil se en positiv effekt av alt dette i løpet av få år – bare vi fortsetter å gjøre det 😊

På samme måte som rekruttering er viktig, er det viktig å beholde spillerne. Det er flere kritiske faser, f.eks. overgangen til «voksensjakken». En annen utfordring er å ha noe å tilby til de spillerne som er kommet opp på et høyt nasjonalt nivå og ønsker å utvikle seg videre – i Tromsø. Kanskje burde man sett på modeller for å få inn mer kompetanse, f.eks. i samarbeid med NTG eller idrettslinjen.

En visjon som ikke er min, men som jeg støtter veldig er å få en fast større turnering til Tromsø. Vi hadde jo landsturneringen i fjor, som jeg syntes vi gjennomførte bra – men da i form av et stort prosjekt og skippertak. Ved en årlig turnering kunne man gjenbrukt og forbedret år etter år – og fått til masse bra uten å jobbe seg i hjel. Det bør være rom for en stor internasjonal turnering i Tromsø, det være seg i midnattssol eller mørketid.

 

Ole Kristian på julebordet til TSK i 2015 med noe godt i koppen
Foto: Anniken Vestby

 

– Under Norgesmesterskapet i fjor deltok du sterkt og var producer for streamingen fra NM – fortell litt om erfaringene og mulighetene som lå i dette prosjektet?

Jeg har alltid likt teknologi og har de siste årene spesielt latt meg fascinere av de mulighetene til formidling som finnes med internett og ganske enkle verktøy bl.a. for produksjon og streaming av innhold. Slik jeg ser det, så er det i dag en jevnere «maktfordeling» mellom de som har innhold og de som tidligere kontrollerte produksjon og distribusjon. Hvis du i dag har et interessant innhold så er du ikke avhengig av en avtale med en TV stasjon e.l. for å få det produsert og formidlet. Under NM så hadde vi innholdet, nemlig turneringen, og ved å bruke vår egen tekniske og sjakklige kommentatorkompetanse, samt enkle og billige verktøy, fikk vi til en livesending på 3-4 timer hver dag under hele mesterskapet.

Jeg tror det ligger store muligheter i denne type internettsendinger, og at det er et marked for de som satser. Nordmenn er veldig glad i å se nordmenn vinne, og innenfor sjakken vil vi gjerne se Magnus Carlsen på norsk TV, minutt for minutt. Men NRK eller TV2 sender ikke fra alle storturneringene, og da er det kun de offisielle sendingene, eventuelt Chess24 og tilsvarende som sender. Hvis f.eks Torstein Bae, Lahlum, T&T eller andre som er flink til å kommentere sjakk bare bestemte seg for det, så kunne de enkelt laget en kjempegod sending fra disse turneringene. Bilder og partier finnes allerede, og ved å ha en «norsk» sending som følger Magnus Carlsen og de andre nordmennene så tror jeg de hadde fått masse seere.

 

Fra sommerens NM-studio der Ole Kristian var produsent for T & T sine sendinger
Foto: Anniken Vestby

 

– TSKU har et kreativt loddsalg for tiden – hva går dette ut på og kan en fortsatt støtte TSKU?

Jeg vil vel heller kalle det for et moderne loddsalg 😊 Igjen, det handler om forenkling. Folk har jo ikke kontanter lenger, men de fleste har Vipps. Så prinsippet er superenkelt: Bare vipps inn penger tilsvarende det antall lodd du ønsker, og du blir automatisk tildelt riktig antall lodd og er med i trekningen av tre flotte premier: En iPad, et Bose headset og et eksklusivt sjakksett med klokke. Og ja, man kan fortsatt kjøpe lodd. Loddene koster 50 kr/stk som rett og slett bare vippses til 95259. Loddsalget representerer viktige inntekter for klubben, og vi håper alle sjakkvenner støtter oss.

– Sjakken er veldig prestasjonsrettet og konkurransepreget som det meste annet i vårt samfunn – kan du som har barn reflektere litt rundt dette?

Sjakken er absolutt i sin natur, og det er alltid en vinner og en taper med mindre det blir remis. Sjakk er jo også en individuell sport, hvor spilleren er alene om resultatet. Og så har vi ratingen som setter ekstra fokus på prestasjon / ferdighet. Jeg tror nok at dette kan være tøft for de fleste, og spesielt for barn. Jeg tror likevel ikke løsningen er å fjerne poeng, resultatlister, nasjonale mesterskap og andre tiltak som f.eks. barneidrettsreglene legger opp til. Da tror jeg det er mye viktigere å lære barna et sunt forhold til hvordan sporten faktisk er. Dette var også noe jeg merket meg tidlig i sjakklubben. Klubbens ledere var flink til å snakke om det å være både gode tapere og gode vinnere, det blir gitt 1, 2 og 3 premie, men så får resten 4. premie, og så er man flink til å fokusere på det sosiale og støtte hverandre i med- og motgang.

 

Ole Kristian liker å være aktiv og å følge med når han er på tur – her fra årets Rallarsjakk
Foto: Anniken Vestby

 

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

Jeg har selvsagt både ski, sykkel og joggesko som alle andre, men er i grunnen mer glad i å se på fjellene enn å bestige dem. Jeg liker å sysle med forskjellige prosjekter. Gjerne bygge noe fysisk eller lage noe nyttig og konkret i digital form. Hytta på Senja er et favorittsted. Her kan jeg sysle med små og store prosjekter, med båten, i naustet eller med fisking.

 

 Ole Kristian og Torbjørn –  to humørfylte og viktige brikker i Tromsø Sjakklubb og TSKU
Foto: Privat / Ranveig