Lørdagsintervjuet: Rune Vik-Hansen filosoferer

Rune Vik-Hansen er ofte blid og alltid pratesalig på en god måte
Foto: Anniken Vestby

– Kan du fortelle litt om når, hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk?

Soga vil ha det til at det var på Filippinene 1974-75 under en flom og noe skulle man jo ta seg til.

 

– Fortell litt om din sjakklige dannelsesreise – årene som formet deg som sjakkentusiast?

Begynte i Myrvoll SK i ’83 og spilte der via Lillehammer (’89-’90) (siviltjeneste) til vi ankom Tromsø i ‘91. Heiestads bøker i Damms Sjakkbibliotek fra 1960 var de første vi leste, lånt i skolens bibliotek etter en historieprøve i 7 klasse. Siden ble det mer engelsk litteratur og turneringsspill rundt om på Østlandet. Som individualist foretrekker vi nok individuelle turneringer fremfor lagspill. Opprinnelig et åpningsteoretisk vrak, men med forhåpentlig nok tid igjen til å rette opp det verste. Det er først i den senere tid vi har begynt å jobbe med andre faser av spillet.

 

– Hvem er den største favorittspilleren din gjennom tidene?

Botvinnik og hans analytiske, konkrete no-nonsense tilnærming. Han var dog svært bastant i sine konklusjoner, så de bør man kanskje ta med en klype salt, men partianalysene hans er et friskt pust i en verden hvor stadig flere synes å ha vanskelig for å konkludere.

Rune Vik-Hansen i kamp mot Tobias Petterson
Foto: Joachim Solberg

 

– Kan du fortelle litt om hvordan det var å komme til Tromsø SK tidlig på 90-tallet?

Miljøet var ideelt lite/stort. Enkelte av bekjentskapene har utviklet seg til varige vennskap som fortsatt står seg, både i og utenfor Tromsø.

 

– Hva er din beste turneringsprestasjon over brettet?

NNM i 2001, andreplass og TPR på 2106. Kretsmester i 1998 rager også høyt.

 

– Hvem er den beste spilleren du har møtt i klassisk sjakk og når skjedde dette?

Gunnar Johnsen på 2233 under NNM i Alta i 2005 hvor vi på 1672 slo ham som sort i en Benoni.

 

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

Anna Pettersens (avdøde Rolf Pettersens avdøde kone) nystekte fløtevafler som hver tirsdags spillekveld (aldeles himmelske, og vi drømmer fortsatt om dem). En godt voksen gjeng tok flott imot en oppkomling breddfull av teori, fra 1960. Møtene med Karpov, først i Oslo i 1984 og deretter på Gjøvik i 1991, vårt første NM i 1986, (Steinkjer). Politiken i 2003 og analyseøktene med Gunnar Berg-Hanssen, men også da en tynn arm øyeblikket etter at vi hadde mattet Ingvar (Edvardsen) med 37. Lg7-f6# plutselig stakk frem bak stolryggen og grep tak i løperen, flyttet den resolutt til a1 og sa «Eller der.» Hvis arm som stakk frem? En ikke ukjent Magnus’. Harstad 2016 hvor vi slo Mads (Vestby-Ellingsen) i sisterunden etter 4.5 times spill.

Rune Vik-Hansen er i ferd med å slå Mads Vestby Ellingsen i 2016 – et minne for livet
Foto: Anniken Vestby

– Hva liker du best ved det å spille sjakk?

Det stimulerer sjelen og sansene på alle plan; intellektuelt, sosialt, kreativt, emosjonelt.

 

– Hva er dine styrker/svakheter som sjakkspiller?

Nei, siden man ikke er verdensmester, skorter det vel på det meste.

 

– Kan du i korte trekk si litt om det sosiale og hva det betyr for ditt sjakkengasjement?

Med tiden er det sosiale kanskje blitt vel så viktig som selve spillet, hvis ikke viktigere. Under turneringer er det alltid trivelig å dele en pizza over en lang prat om sjakken og livet, og gjerne med nye bekjentskaper.

 

– Du har studert filosofi på universitetet – har sjakk og filosofi noen felles berøringspunkter du ser klart for deg?

Ja, idealet om klarhet, logikk, stringens og objektivitet. «Det dunkelt skrevne, er det dunkelt tenkte» og «kan du ikke formulere en plan, har du ingen.»  I tillegg kommer kreativitet og varianter i sjakk lar seg kanskje sammenligne med tankeeksperimenter i filosofien.

Rune har blant annet en drøm om å nå 2000 i rating – ingen umulighet det!
Foto: Anniken Vestby

– Du har skrevet en rekke artikler om sjakk – blant annet om hvorvidt sjakk er sport/idrett og om mønstergjenkjenning innen sjakken.  Er dette et felt du vil fortsette å dyrke?

Ja, «ferdigsnakka» finnes ikke i vårt vokabular.

 

– Hvordan oppleves det å være en del av en klubb med mange av Norges store talenter, i nasjonal målestokk, som en til stadighet møter i turneringer?

Ikke noe spesielt, også talentene er trivelig å omgås.

 

– Hva kan sjakklubben gjøre for at det skal bli mer attraktivt for deg å være en del av klubbkveldene våre?

Fint lite, egentlig.

 

– Har du noen sjakklige ambisjoner og mål med sjakken du enda ikke har oppnådd rent sportslig?

Man kan alltids bli bedre på det meste, men 2000 i FIDE-rating turde være overkommelig.

 

Rune i klassisk positur og med en vittig replikk på lager under ACC 2007
Foto: Sven Wisløff Nilssen

 

– Du har vært en del av Tromsø Sjakklubb i snart en mannsalder – hva er det viktigste du har bidratt med for klubben?

Dét spørsmålet burde kanskje stilles andre.

 

– I forlengelsen av dette – hva er det viktigste klubben har gjort for deg/hva har du fått igjen?

Tatt oss vel i mot og bidratt til at vi har utviklet oss sportslig og personlig. Og kanskje ikke minst vist oss tillit som partisekretær.

 

– Fortell litt om partisekretærrollen din og hvorfor dette er en viktig sak for deg?

Mulig det handler om å holde databaser komplette og sjakkarven ved like. Sjakkspillere er jo på et vis udødelige og lever, etter at de er borte, videre gjennom sine partier.

 

– Har du en liten historie fra sjakkmiljøet som har satt spor?

I sortpartiet vårt mot Romsdal i Tromsøsjakken i 2000 tok han med seg feil bonde i en «en passant» og hvor ingen, selv i analysene etterpå, oppdaget feilen. 12 mann stod rundt brettet og ingen reagerte. Vi forsøkte å legge inn partiet i Fritz, men han nektet så vi ringte Roms og spurte om han hadde sett på partiet og lagt merke til noe rart. Det hadde han ikke, men syntes det var voldsomt til sterk springer vi fikk på d4, for det var jo liksom ikke dét som var poenget med en passanten.

Rune Vik-Hansen under Tromsøsjakken i år 2000
Foto: Jens Otto Jensen

 

– Er det elementer fra sjakken eller sjakktreningen du virkelig har fått bruk for ellers i livet?

Tja, utover at sjakkunnskapene har gjort det lettere å skrive artikler om sjakk hvor siktemålet ikke er direkte sjakklig, men mer sjakkfilosofisk, er det vanskelig å få øye på noen direkte overføringsverdi, men vi har nok dratt veksler på noen av de samme egenskaper sjakk krever, egenskaper som klarhet, objektivitet, logikk, stringens, kreativitet, disiplin og evne til å planlegge.

 

– Hva tenker du om Magnus Carlsen som fenomen?

Det er jo unektelig fascinerende, for ikke å si smått utrolig, at naturen kan frembringe slike gudbenådede talenter selv i ei steinrøys som vår. På den ene siden er interessant hvordan Magnus’ fremgang utfordrer forestillinger om veien til toppen, hvor også Fischer som kjent jobbet på egenhånd, utenfor ethvert «system.» Viktig imidlertid ikke å glemme er at «genialitet idag, er teknikk imorgen» slik at jo flere og større talenter, desto viktigere blir egeninnsatsen, fordi talent bringer en kun et stykke på veien. (Vi er ikke sikre på om arbeidskapasitet er et talent i ren forstand.). I lys av de siste turneringer, kunne man få inntrykk av at de andre gjennom innsats har redusert forspranget Magnus’ talent har gitt ham, og er så tilfellet, er bare én løsning for Magnus skal han beholde hegemoniet. Magnus er jo forøvrig en ypperlig ambassadør og promotør for sjakken, noe medlemstallene i NSF og sjakk-engasjementet blant nordmenn klart viser, og spennende skal bli å se hvor lenge han beholder motivasjonen.

 

– Fortell litt om hvordan du følger med på sjakk?

Følger egentlig ikke så mye med på sjakk, noe som for så vidt også gjelder andre typer sportsarrangementer. Vi følger f.eks. NRKs VM-sjakksendinger slik vi kun følger VM-fotballen. Vi spiller også heller lite og når vi først spiller veksler vi mellom Chess.com og Play Chess (vi registrerte oss nylig på Lichess, men har ennå ikke prøvd nettstedet) og forsøker litt lengre partier. Alt over halvtimen er bra. Lyn brukes kun til å banke rust, åreforkalkning og vekke reflekser. Løse taktiske oppgaver derimot, dét gjør vi gjerne både på Chess.com og Chess Tempo hvor oppgavene samtidig brukes til å trene analyseferdigheter, dvs. utover kun å tilegne seg taktiske motiver og temaer osv.

 

– Har du noen vyer eller visjoner for fremtiden i Tromsø Sjakklubb?

Ikke som vi vet om.

Rune for noen år siden – en tenker ved sjakkbrettet som liker tid til det han gjør
Foto: Privat ved Rune Vik-Hansen

 

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

Filosofi, gitar, sang, litteratur (kun fag), skriving (essays, kronikker, artikler osv.), trening ogMatematikk (hvor vi nå holder på å tilegne oss grunnskolepensum med algebra og kalkulus som favorittemner og en evig drøm om å mestre).