Lørdagsintervjuet: Sigurd Rushfeldt forteller

Magnus Carlsen spiller showmatch mot Sigurd Rushfeldt – et morsomt spill ble det
Foto: Sjakk-OL Tromsø 2014

Sigurd Rushfeldt har blitt medlem i Tromsø Sjakklubb! Hvilket strålende sjakktrekk i jubileumsåret – han signerte like gjerne et støttemedlemskap for 2018 via vipps, og vips så er han i gang. Selvsagt håper vi å se han i klubben også for vi vet at han både er en habil lynsjakkspiller og at han elsker å konkurrere. Kanskje ser vi Sigurd på simultanen med GM Evgeny Romanov, som kommer til Tromsø Sjakklubb den 17. januar, hvem vet!?

Sigurd trenger ingen nærmere presentasjon. Men jeg nevner at han fortsatt har rekorden i øverste divisjon i Norge i antall scorende mål – 172 i tallet. Eller er han født i Vadsø og han hadde sin storhetstid i Rosenborg og delvis i Austria Wien. Denne uken tar vi en prat med en fotballegende som har sjakk som en viktig hobby.

 

– Kan du fortelle litt om når og hvordan du begynte å spille sjakk?

Jeg har alltid spilt litt sjakk. Som unge lærte jeg trekkene av mine foreldre og min bestefar, men det ble mest med litt påske-sjakk og veldig sporadisk spilling. Vi spilte også av og til litt på ungdomsskolen der det var et bra sjakkmiljø i Vadsø. Jeg var ikke aktivt med i sjakk-klubben men har likevel alltid likt, og interessert meg for, sjakk. Dessverre spilte jeg altfor lite som ung til å få inn den «feelingen» man bør ha for å bli en virkelig god spiller. Dette tror jeg er litt som i fotball, det er viktig å spille mye i ung alder.

– Fortell litt om din sjakklige dannelsesreise – hvordan har du kommet opp på et habilt hobbynivå?

Min virkelige sjakkreise begynte egentlig med «oppdagelsen» av sjakk på nettet. Dette er vel cirka 10 år siden nå, kanskje litt i underkant. Før jeg oppdaget sjakk på nettet (og ikke minst at det gikk an å spille i et rimelig tempo på grunn av godt nett) spilte jeg lite sjakk. Nå spiller jeg mye og har en stor interesse for sjakken. Internettsjakk er jo en fantastisk måte å få spilt sjakk på, en spiller når som helst og hvor som helst. I tillegg våkna interessen for å bli bedre, derfor begynte jeg også å trene sjakk. Jeg merker at jeg ikke får fremgang av bare å spille lynsjakk – selv om det er det som er artigst.

Sigurd Rushfeldt i brettsjakk under Polaria Blitz 2014 – et flott representant for spillet vårt!
Foto: Anniken Vestby

– Hvem er de tre største i sjakkhistorien sett fra ditt ståsted?

Jeg har vel tidligere sagt Fischer, Kasparov og Magnus. Det mener jeg fortsatt.
Jeg blir bare mer og mer imponert av Magnus, senest av den fantastiske VM-tittelen i lynsjakk. På sitt beste er han helt suveren. Nå kjenner jeg ikke til alle de tidligere mestrene, men boken på norsk om verdensmesterne er fin lesning.
Når Magnus nå forsvarer VM-tittelen i langsjakk i år setter jeg han øverst om han vinner. Det kan ikke være lett å vinne i dag med alle muligheter for computer hjelp.

– Kan du forteller litt om forholdet mellom sjakk og fotball. Hvilke fellesnevnere har disse to spillene?

Dette har jo vært mye diskutert. Jeg tror helt klart at det finnes sammenhenger.
Det mest opplagte (og etter min mening også veldig relevante) er det å kunne planlegge trekk fremover. Det er faktisk svært viktig i fotball, det man egentlig kaller fotballforståelse. Jeg tror en av mine styrker på fotballbanen var evnen til å kombinere og lese spillet, se hva som kunne skje. Det er ikke nødvendigvis lett for alle, og henger nok sammen med det å spille mye fotball i ung alder. Selv da er det ikke sikkert man får evnen til dette. Vi ser ofte at de stabilt beste fotballspillene «skjønner» fotball. Det må man også i sjakk. Det gjør nok ikke jeg i forhold til de som har spilt masse sjakk tidlig. Men jeg gir ikke opp!

Utenom dette er det jo faktisk mange like taktiske prinsipper i sjakk og fotball, f.eks.: kontrollere sentrum, flankeangrep, ha et sikkert forsvar før man går i angrep, samle skytset til angrep osv. osv. Angripe og forsvare seg fornuftig er viktig i begge idretter, også gjør det ingenting å ha litt kreativitet!

 

Sigurd Rushfeldt kledde TIL-trøya – han har fortsatt scoringsrekorden i toppserien med 172 mål
Foto: Jarle Vines / Wikimedia Commons

– Har mange fotballspillere blitt glad i sjakk etter at eventyret om Magnus tok seg opp med VM-tittel som ble sendt på TV i 2013?

Jeg har inntrykk av at det er flere som er interessert nå enn tidligere. Når jeg var sist på landslaget som trener – var det flere spillere som spilte jevnlig. Sjakk er helt klart blitt mere populært. Tom Høgli har blant annet begynt å spille mye på nettet.

– Jeg vet at du og Erik Thorstvedt er de to store kanonene innen fotball som er glad i sjakk. Nevn noen flere eliteseriespillere som er habile sjakkspillere på godt hobbynivå?

Tom Høgli, Håvard Nielsen er meget habil, Vegard Hedenstad er interessert, Fredrik Winsnes var god, Ruben Kristiansen (nå i Brann) er habil, jeg og Årst spiller fortsatt i jula og i tillegg er det mange som spiller for moro skyld.

– Du spilte Polaria Blitz 2014 under sjakk-OL i Tromsø med godt resultat – 3 av 9 mulige mot sterk motstand. Ga det mersmak til å spille mer brettsjakk?

Ja absolutt. Jeg skulle gjerne spilt mye mer på brett – det er familiesituasjonen og tida som ikke strekker til. Tror også jeg vil lære mye mer av det. Det kommer!

Når det gjelder den turneringen, så vant jeg mine 3 første partier og dermed ble jeg paret med motstanderne på IM- og GM-nivå de neste rundene. Det ble for høyt nivå for meg 🙂

– Hva er ditt aller beste selvopplevde sjakkminne?

Det var jo artig å møte Magnus Carlsen til showmatch, selv om jeg selvfølgelig tapte. Jeg hadde forberedt meg lenge og vel med hvit (som jeg ærlig talt forventet jeg skulle få!), men da jeg kom til matchen måtte jeg spille svart. Dermed spilte jeg av en eller annen grunn siciliansk Sveshnikov (en åpning jeg knapt klarer å uttale rett) mot e4. En komplisert åpning som jeg rotet meg helt bort i. Men artig var det!

På showmatchen mellom Magnus og Rudhfeldt fikk Magnus en spesiell TIL-trøye
Foto: Ulf Hansen

– Du følger jo ofte med på Magnus sine bravader – hvordan utarter det seg?

Jeg følger Magnus tett og ser alt han spiller. Jeg elsker NRK sine sjakksendinger og får med meg hvert minutt, så sant omgivelsene tillater det. I går så jeg faktisk 3. dag i hurtigsjakk i opptak siden jeg gikk glipp av denne i romjula. Mere sjakk på tv!

– Har Magnus sin store suksess hatt stor betydning også for din sjakkinteresse?

Den har hatt veldig stor betydning og har det fortsatt. Synes det er utrolig gøy å følge med og at «vi» har en verdensmester og en verdensener fra Norge.

– Karakteriser Magnus som sportsutøver – hvor stort er det han gjør i en litt større sammenheng enn kun sjakkens verden?

Jeg har lenge sagt at han er Norges suverent beste idrettsutøver. Sjakk er så stort i verden at det for meg er det ingen tvil. I tillegg holder han seg nå stabilt i toppen, det er enda mer imponerende enn «bare» å vinne en gang. Magnus er nesten alltid blant topp-3, og har det høyeste toppnivået inne.

Sigurd Rushfeldt spiller svarte brikker under Polaria Blitz 2014
Foto: Anniken Vestby

– Har du fått nyte godt av kunnskaper, eller vinklinger, du har opparbeidet deg innen fotball over sjakkbrettet?

Ja jeg tror jeg er en fighter, er ikke redd for konkurranser og har evnen til å konsentrere meg og å fokusere. Har også forstått gjennom fotballen at det må trenes for å bli god, men samtidig innser jeg jo at det er veldig langt igjen i sjakken.

 

– Spiller du noe nettsjakk og hva er eventuelt ditt tilholdssted der for tiden?

Jeg spiller mye nettsjakk, nå på chess.com. Liker nettsiden dere med tactics, videoer, leksjoner osv. Det går nesten bare i lynsjakk, der ratingen i skrivende stund er ca. 1850. Jeg har som mål å passere 2000 i år. Da må jeg trene også!

– Hvordan bruker du ellers din sjakktid – får du lest noen bøker, eller sett noe på YouTube?

Mye. På alle fotballturer er sjakklitteratur med. Sjekk bildet! Noen av disse bøkene er nok over mitt nivå, men pytt pytt.

Sigurd har alt fra Mitt system til André Bjerke sin Spillet i mitt liv. Jeg ser også at bøkene er godt lest…

 

– Har du noen gang hatt noen mål med sjakken din – eller er det rett og slett en ren trivselsaktivitet?

Mest trivsel, men jeg kjenner på at for å trives ønsker jeg å bli bedre! Se svaret over.

– Jeg vet at mange avreagerer med nettsjakk og bruker sjakken som et fokusskifte når de skal gire ned eller gire opp. Er det i spesielle situasjoner du liker å ta deg et slag – f.eks. etter en treningsøkt?

Når jeg spilte fotball tidligere, var det ofte jeg elsket å komme hjem bare for å få spille sjakk. Det er ikke få kamper (spesielt de som gikk dårlig) der jeg bare dundra rett hjem og satt meg foran dataen – for å spille sjakk. Må nok innrømme at jeg brukte mye mer tid foran sjakkbrettet enn på fotballbanen i slutten av karrieren…

– Har du en god sjakkhistorie du kan tenke deg å dele med oss?

Vi har jo en gjenganger som går i Vadsø. Det var på 80-90 tallet et godt sjakkmiljø i byen og det var endel unggutter på min alder som kjørte til Sverige for å se Kasparov spille sjakk. (Kan det ha vært Skellefteå, Kasparov – Seirawan?) Red. anm.: Dette skjedde ganske riktig i World Cup i Skellefteå i 1989 der både Kasparov og Seirawan deltok.

Spillerne fra Vadsø fikk sitte ringside å se et parti der Kasparov (som jo var verdens beste spiller) tok en særdeles lang tenkepause før et trekk. Da han gjorde trekket, som sikkert var bra, reiste 17-åringen fra Vadsø seg, med sine ca. 1100 i rating, opp og ropte: neeei!

Han mente Kasparov gjorde en stor feil. Tror de ble kasta ut etter det.

– Jeg har hørt noen rykter om at du har et par gutter som spiller sjakk i TSKU. Er de fortsatt på hugget og hva synes han
far selv om at de liker sjakk?

Min eldste gutt, Isak, spiller mye sjakk både hjemme og på skolen. Han går også litt på sjakk, men det krasjer av og til med andre aktiviteter. Interessen er der, det synes jeg er artig. Tror ungene har veldig godt av å bruke hodet til litt logisk tenking. De spiller mye sjakk på skolen og det synes jeg er virkelig flott.

– Hvilke interesser har du utenfor både de 64 sjakkfeltene og fotballens verden?

Har jo fortsatt fotballen både som jobb og hobby. Liker å lese, fiske og tilbringer masse tid med familien. Har to små unger som tar opp det meste av tiden.

 

Far og sønn! Sigurds tid brukes i stor grad på familien
Foto: Privat ved Sigurd Rushfeldt