Lørdagsintervjuet: Terje Pedersen tenker tilbake

         
Dagens spiller i intervju er Terje Pedersen fra Oslo som betød mye for klubben i mange år
Foto: Hall Skåra

På 80-tallet, og begynnelsen av 90-tallet, var Terje Pedersen en selvskreven kar i sjakklubben. Han var en kreativ datamann som la inn sjakkpartiene fra klubben i egen database, laget elorating for lynsjakk i klubben og han var blant de første som spilte sjakk på Internett – via universitetets linjer startet han opp rundt 1991 og spilte mye mot blant annet Deep Thought – Deep Blue sin far. I dagens “Lørdagsintervjuet” tar vi en prat med Terje som har rukket å fylle 50 år, og som i dag bor i Oslo, der vi har snakket om sjakk og hans nye lidenskap – backgammon.

 

– Kan du fortelle litt om når, hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk?

Det begynner å bli en god stund siden. Kan ikke si jeg husker det nøyaktig, men tror det var far min som lærte meg det da jeg var ca 10 år så nå snakker vi 40 år siden! Man begynner vel ofte da man ønsker å prøve seg på noe mere utfordrende enn Ludo og andre enklere brett/brikkespill.

 

– Fortell litt om din sjakklige dannelsesreise på 80-tallet?

Dette husker nok du bedre enn meg men jeg hadde en kamerat av meg (Sven Wisløff Nilssen) som bodde ikke så langt unna meg da jeg bodde i Tromsø hvor vi spilte en del sjakk sammen. På ett tidspunkt fant vi ut at det var dags å prøve oss på noen større utfordringer og vi besøkte Tromsø Sjakklubb. Mulig det var jeg som dro innom klubben først for senere å få Sven med? Usikker. Det ble i alle fall et artig møte med mange pussige skruer! Så mange detaljer omkring denne perioden husker jeg ikke men mener at jeg klarte å hevde meg bra i lynsjakk innimellom men i lengre partier så ble jeg nok lett match for de sterkere spillerne i klubben.

Dette er så lenge siden at dette var lenge før noen røykelover var innført, så jeg husker en som alltid røkte samt at han hadde hva man kanskje kan kalle en nervøs finger og det drysset tobakk over alt! Jeg husker at han var litt skummel å møte i starten!

[Red. Anm. Sven minnes vagt at Terje begynte å spille alt på ungdomskolen – trolig med skolesjakk rundt 1980/81. Vi har vært venner siden 1979 og begge vokste opp i et slags spillmiljø (mye dataspill!) i bydelen Hamna i Tromsø. Terje Pedersen og Johnny Hansen, begge fra Hamna, startet samtidig i sjakklubben rundt 1981 – og begge spilte i NNM 1982 i klasse Junior B der Johnny vant og Terje ble nr. 4 i en stor klasse. Senere sluttet begge, men Terje fikk en ny giv og startet igjen da Sven begynte med sjakk høsten 1986.]

Terje rundt på Bridgens hus – han ble lynsjakkmester i klubben i 1992
Foto: Arild Ernstsen

 

– Har du en favorittspiller gjennom tidene som har utmerket seg?

På den tiden var det vel Simen Agdestein som var den store norske spilleren og høydepunktet var da jeg fikk møte han i en simultansjakk oppvisning han hadde da jeg var på rekruttskolen. Tror det ble remis men han var nok litt snill mot et par av oss som hadde litt erfaring med sjakk fra før.

 

– Kan du forteller litt om hvordan det var å komme til Tromsø SK midt på 80-tallet?

Kan ikke si at jeg husker så mye, men det var mange hyggelige folk der. Det var fin takhøyde i klubben og der var det plass til datanerder og andre pussige skruer! 🙂

 

– Hva er din beste turneringsprestasjon over brettet?

Den kom under NM i 1991 på Gjøvik hvor jeg vant klasse 2. Startet med en smultring og gikk ubeseiret helt fram til siste parti hvor jeg tok en remis som var nok til å vinne. Det var gøy! 🙂

Simen Agdestein kommenterte ett av mine partier i VG sjakkspalten ikke så lenge etterpå og det var også helt konge! Den spalten henger på veggen fremdeles! 🙂

 

– Du ble også Tromsømester i lynsjakk – er det lynsjakken som var din beste disiplin og den du likte best?

Joda, det var nok lynsjakk hvor jeg klarte å hevde meg best. Jeg var nok ikke den store regnemesteren, men innimellom klarte jeg å trylle fram noen artige kombinasjoner som lurte motstanderne inn i problemer.

 

– På 80-tallet laget du en av verdens aller første databaser for sjakk på en BBC-hjemme computer om minnet mitt er korrekt. Fortell litt om dette prosjektet?

Min interesse for data blomstret opp i ca. 1980 da jeg fikk min første hjemmedatamaskin en VIC-20 med hele 3.5K minne! Dette var en ny og spennende verden! Jeg vokste fort fra denne og kjøpte en BBC Micro Model B med hele 32K minne! Her var det mye plass så nå kunne jeg prøve meg på større ting enn hva som var mulig på den forrige maskinen.

Jeg kan ikke huske så mye om sjakk på BBC’en men jeg fant en gammel 5 1/4 floppy disk det står Sjakk på. Lurer på hva som er på den? 🙂

[Red.anm. Bør åpnes! Jeg vil tro at din database fra 1988 ligger der – der ble det lagt inn partier fra Tromsø Sjakklubb sine vår- og høstturneringer på slutten av 80-tallet og skrevet ut til glede for klubbens medlemmer av Terje selv. Databaseprogrammet han brukte ble laget av nettopp han selv!]

Jeg husker i alle fall at jeg drev en del mere med en sjakk database på Amiga’en da den hadde langt større kapasitet enn de foregående maskinene. [Red. anm.: Her tror jeg det snakkes om Chessmaster 2000] Fra utgangsstillingen så kom det opp et punkt på hvert brikkefelt hvor det fantes en match i databasen. Så kunne man klikke seg videre og følge ulike åpninger/varianter.

 

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

Det må nok være den gangen jeg slo en stormester i sjakk (GM Gad Rechlis) på nettet. Tror det var et springeroffer som blottla hele kongestillingen hans og så måtte han sprelle litt før jeg fikk has på han. Herlig! Den kampen henger fremdeles på veggen hjemme.

Å stå på podiet på Gjøvik å motta pokalen for klasse 2 seieren var ikke så ille det heller! 🙂

 

Faksmile fra VG 1991

 

Her er partiet mot stormesteren – dette er trolig den første seieren en Tromsøspiller fikk på Internett over en stormester i sjakk:

 

– Hva likte du best ved det å spille sjakk?

Det var vel den intellektuelle utfordringen i å måle egne ferdigheter mot motstanderens og se hvem som klarte å utmanøvrere motstanderen. Klarte man å trylle opp en overraskende kombinasjon som motstanderen ikke klarte å komme opp med noe fornuftig svar på?

 

– I dag vet jeg at du dyrker backgammonspillets gleder – hva har dette spillet som sjakk mangler?

Sjakk krever veldig mye for å kunne nå høyere opp og da må man investere veldig mye tid for å nå noen vei. Det kom et punkt da jeg flyttet fra Tromsø til Oslo og da ble det slutt med sjakken og arbeidslivet tok over all tid. Da ble det ikke noe tid til overs så det var naturlig å legge sjakken på hylla.

Backgammon har den siden ved seg at random elementet med terningene gjør at alle kan vinne og ingen er mere enn kanskje 60-70% favoritt i en match. Selv om du spiller mot en verdensmester i backgammon så har du fremdeles muligheter til å vinne. I sjakk må du selv være helt i verdenstoppen for å ha noen sjanse mot verdensmesteren. Jeg spilte mot en tidligere verdensmester i backgammon (Mochy) hvor han spilte på 12.88 PR (Prestasjons rating), mens jeg spilte som en verdensmester på 1.65 PR. Dette var riktignok en oppvisningskamp og ingen seriøs turneringsmatch, men gøy likevel!

Du skal også ha en veldig god hukommelse for å kunne nå langt i sjakk. Jeg sliter med å huske hva som skjedde på 80-tallet, og enda mindre den enorme mengden med åpningstrekk man må kunne for å gjøre det bra i sjakk! I backgammon kreves det langt mindre og har man fått en god grunnforståelse for spillet, så er det terningene som gjør resten av jobben. Det finnes også en dybde og kompleksitet i backgammon som man kan bryne seg på – men det er ikke noe absolutt krav for å kunne vinne kamper eller turneringer.

 

Terje spiller turneringssjakk med Leonid Bastin i Tromsø Sjakklubb i 1992
Foto: Arild Ernstsen

 

– Kan du i korte trekk si litt om de klare likhetene som sjakk og backgammon har?

Likhetene ligger kanskje i at du har stillinger som du må evaluere for å finne den beste strategien for. Det er en mental styrkeprøve mellom to spillere som kan bølge fram og tilbake mellom angrep og forsvar. Du kan sitte stille og nesten ikke røre en muskel og likevel få en høy puls når spenningen stiger før en avgjørelse nærmer seg.
Begge er tankesporter som byr på spennende utfordringer for oss som nok må innse at vi ikke kommer til å sette noen rekorder på 100 meter med det første! 🙂

 

– Du har studert data på universitetet – hva er egentlig grunnen til at det er så mange datafolk i sjakkmiljøet?

Nei, si det. Det er en intellektuell utfordring å jobbe med data hvor man ofte må analysere problemer for å finne løsninger og når man spiller sjakk må man også løse de problemene man blir utsatt for av motstander og forhåpentligvis være i stand til å gi motstanderen problemer de vil slite med å løse. Sjakk er en fin måte å holde hjerneaktiviteten ved like uten å drive på med noe jobbrelatert.

Terje i kamp med de hvite brikkene i et oppgjør på Bridgens hus i 1992
Foto: Arild Ernstsen

 

– Du har laget det jeg vil kalle en banebrytende backgammonserver der en kan forbedre seg i dette spillet i samarbeid med et av verdens beste computerprogrammer. Fortell litt om dette prosjektet?

Etter å ha spilt et par år i Oslo backgammon klubb så ønsket jeg å se meg om etter muligheter for å bedre spillet mitt, og så meg litt rundt om hva som fantes på nettet. Jeg fant fort ut at det var ikke så voldsomt mye der ute – og mye av det virket veldig gammelt og utdatert. Jeg gikk da i gang med å lage en backgammon database som kunne gjøre alt det jeg ønsket meg. Det har blitt ganske mye etterhvert! Her kan du spille igjennom partier i databasen samt å løse problemer som er basert på feil som er gjort i partiene som finnes i databasen. Man kan prøve seg på oppgaver innenfor ulike faser av spillet i et håp om å kunne bli litt bedre i disse fasene. I det siste året så har jeg også lagt inn muligheten for å spille online partier mot andre. Jeg har prøvd å være nyskapende og introdusere muligheter som ikke finnes andre steder – og det tror jeg langt på vei at jeg har klart.

 

– Kunne en lignende idé fungert i sjakk. Med treningstrack, forløpende data-analyser under spill og evalueringer i forhold til en PR-verdi fra maskinen?

Det tror jeg helt klart kunne ha fungert! Sjakk er også et langt større marked enn backgammon hmm.. 🙂

 

Terje har bevart sin nordnorske dialekt og identitet til tross for mange år i Oslo
Foto: Terje Pedersens Facebooksider

– Har du noe å si til de som er litt interessert i backgammon og som kunne tenke seg å prøve ditt treningsstudio?

Helt klart verdt et forsøk! Jeg har riktignok ikke så mye å tilby helt ferske spiller (har tenkt å komme opp med noe for denne brukergruppen men det er fremdeles på tankestadiet) men har man lyst til å utfordre seg selv litt for dermed å få en større forståelse for kompleksiteten som finnes i backgammon og kanskje få noen ideer om hvordan man kan finjustere sitt spill så er Backgammon Studio helt klart noe som må prøves.

 

– Hva er det ultimate målet med Backgammon Studio – kan det ekspandere ytterligere?

Det er jo helt klart å erobre hele backgammon verdenen! Hehe.. Prosjektet har vært en måte å lære meg noe nytt da jeg ikke hadde noen erfaring med å lage slike web-tjenester fra grunnen av. En ting jeg har lært er at jeg ennå har veldig mye igjen å lære! 🙂

Jeg jobber med noe nytt som forhåpentligvis vil tiltrekke seg nye kundegrupper så det er nok ennå noe potensiale for å vokse.

 

– Hva er dine beste turneringsprestasjoner i backgammon?

De beste prestasjonene jeg kommer på har vært i Gøteborg Open hvor jeg ha fått en 3’de plass av 66 i 2016 og 4’de plass av 77 i 2017.

Terje mottar 3. prisen i Gøteborg Open 2016
Foto: Terje Pedersens Facebooksider

 

– Ga dette like stor glede som å vinne klasse 2 under NM?

Hehe, ikke godt å si. Det er noe ekstra med å stå øverst på pallen så det kan hende NM rager litt høyere.

 

– Har du noen glede av sjakken i dag?

Jeg har prøvd meg litt mot datamaskinene i de senere årene men de har blitt helt umulige å slå og det har vel ikke blitt så mye utover det.


Karikaturtegning av Terje Pedersen anno 1992 på “65” sin forside

 

– Følger du noe med på Magnus Carlsen?

Joda, jeg har fått med meg hans prestasjoner og fulgte med noen av hans partier når media-dekningen var på det høyeste. Utrolig gøy å ha en nordmann helt i toppen!

 

– Fortell litt om hva sjakken ga deg som person av ballast – er det noe i «sjakkryggsekken» du virkelig har fått bruk for?

Det er kanskje evnen til å holde fokuset og konsentrasjonen oppe og ikke la seg distrahere av hva annet som måtte skje rundt en. Å lære seg å mestre frustrasjonen når ikke alt går etter planen kan være godt å ha med seg.

Terje Pedersen mottar 1. premie som vinner av kombicupen i lyn- og hurtigsjakk våren 1992
Foto: Arild Ernstsen

 

– Har du en liten historie fra sjakkmiljøet i Tromsø som har satt spor?

Så var det det med hukommelsen! Husker ikke så mange detaljer men det var en del spennende oppgjør med mye dramatikk og flere tilskuere. Lynsjakk partier mot klubbens sterkeste spillere som Jan S Berglund og Finn Haug. De ville ha most meg i langsjakk men i lyn måtte de slite for poengene! 🙂

 

– Har du et råd for en sjakklubb som Tromsø Sjakklubb i dag?

Stay sharp! Hvis ikke kan dere fort ende på skråplanet og begynne med backgammon! Hehe

 

– Hvilke interesser har du utenfor spillenes grenser?

Det går med en del bøker, for det meste sci-fi og fantacy. Litt reising i ny og ne. Etter å ha bodd 3 år i Japan, så må jeg innom der av og til for å besøke gamle kamerater og spise meg opp på rikelige mengder sushi! Det blir også en del øl og fotball med kamerater når anledningen byr seg.

Terje anno 2014 – slik kjenner vi han i dag – som en ihuga backgammon entusiast!
Foto: Terje Pedersens Facebookside