Løsningen på Påskequizen 2017

21. april 2017
By

De to dyktige vinnerne Audun Pedersen og Anniken Vestby & Co vant denne premien

1. Hvem vant Harstad Grand Prix i 1984?

Svar: Magnus Aanstad

2. Svedenborg klanen i nordnorsk sjakk er viden kjent med Sigurd, Paul og Dag Svedenborg som de tre største legendene. Men Nord-Norges Sjakkforbund ble stiftet i 1926, og hadde i perioden 1968-72 en Svedenborg som formann. Hva var fornavnet hans?

Svar: Erling Svedenborg

3. Olaf Havnes gikk sine barnesko i Tromsø Sjakklubb. Han ble senere forfatter av den spennende Fantacy-trilogien Sagaen om den siste nattseileren før han døde så alt for tidlig av kreft i 2010. Som 15-åring spilte Olaf Havnes Tromsøsjakken 1981 og i andre runde tapte han med svart mot turneringsvinneren i klasse B. Hvilken åpning spilte Havnes i dette partiet?

Svar: Skandinavisk

4. I 1998 måtte Tromsø Sjakklubb se seg slått av Kirkenes i NNM for lag. Hvilke to oppgjør vant Kirkenes i denne matchen som havnet i partispalta til et nyoppstartet sjakkblad?

Svar: Trond Romsdal mot Dennis Evseev og Pål Røyset mot Tommy Indbryn

5. Hvem vant skjønnhetspremien for beste parti under NNM i 1968 og for hvilket parti?

Svar: Dag Svedenborg for partiet mot Sverre Heim

6. Kalotturneringen i sjakk i 1978 ble vunnet av et meget stort sjakktalent som døde så alt for ung. Men arven hans gikk videre i norsk sjakk og hans biologiske sønn skulle nå enda lenger enn faren i sjakk. Hvilken far og hvilken sønn tenker jeg på?

Svar: Morten Trolldalen og IM Magne Sagafoss

7. Under vårturneringa i Tromsø Sjakklubb i 1987 fikk spillere som Sven Wisløff Nilssen, Thomas Robertsen, Pål Røyset og Jon Kr. Røyset alle opp øynene sine for klubblivets gleder i Tromsø Sjakklubb. Men i turneringa kom de alle fire etter en kvinnelig journalist med mangeåring fartstid i bladet Tromsø – og senere en vokalistkarriere i et storband – hva het hun?

Svar: Bente Simonsen

8. Harstad Open 1992 fikk to svensker på toppen av turneringstabellen. Hvem var det?

Svar: Emil Hermansson og Kurt Setterqvist fra Luleå

9. Gunnar Berg Hanssen sine mange sjakkspalter for TSK er gull verdt og i en av dem forteller han om et forbilde innen posisjonsspillet som han vier en helt spalte til. Dette er en høvding i Nordisk sjakk som gjorde stort inntrykk på den unge Gunnar Berg Hanssen som synes partiene til høvdingen var for musikk å regne i hans ører. Hvem sikter jeg til her?

Svar: Ulf Andersson

10. Hvor mange utgaver av Sjakkspalta skrev Gunnar Berg Hanssen mellom januar 2006 og juni 2008 for Tromsø Sjakklubb?

Svar: 105 utgaver

11. Klubbens grunnlegger Sverre Melvær ble æresmedlem i Tromsø Sjakklubb under krigen – det ble også en mer ukjent spiller – hva het han?

Svar: Nils K. Svendsen

12. Knut Jøran Helmers har gitt ut flere sjakkbøker – i biblioteket til Tromsø Sjakklubb har vi en av dem. Hva lyder den spenstige tittelen på boka vi faktisk har til utlån?

Svar: Revansjen som glapp

13. Hvilken storspiller i Tromsø Sjakklubb vet vi at Peter Wessel Zapffe slo i vårturneringa i 1926 før han vendte sine tankers kraft tilbake til «Om det tragiske»?

Svar: Sverre Melvær

14. Hvem er sjakkspilleren Lars Andreassen sin verste motspiller?

Svar: Paul Svedenborg

15. På slutten av 90-tallet driftet Gerd Eva Lillo noen flotte nettsider – hva het de?

Svar: Sjakkgudinnen Caissas kulturmagasin

16. Trond Romsdal er IM i postsjakk. Hvilke to resultater førte med seg denne fine tittelen?

Svar: 6/11 på bord 7. i Lag-EM IV-finalen og 6/9 i Abonyi 21-turneringa på midten av 90-tallet

Audun er en kjent traver i slike Quiz og gjør det alltid sterkt – han ønsket å stå utenfor konkurranse selv – men får en bokpremie for innsatsen både for webben vår og i konkurransen der han prikket inn fullt hus. Anniken scoret 13 av 16 mulige – meget sterkt. Boka om verdensmestrene er på vei til dere begge!

Tromsø Sjakklubb på Facebook